Ticaret Bakanlığı 6 Ay ve 6 Bin Kilometre Düzenlemesi Hakkında Yeni Açıklamalar Yaptı

0
2461
ikinci el
Ticaret Bakanlığı, 6 ay ve 6 bin kilometre düzenlemesi hakkında yeni kuralları açıkladı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada tek bir istisna olduğu belirtildi. İstisnaya göre kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenler adına 16 Ağustos 2022 tarihinden önce tescil edilen otomobil ve arazi taşıtlarının bu kişiler tarafından 15 Eylül 2022 tarihine kadar pazarlanması ve bir defaya mahsus satışı oluşturuyor. 6 Ay ve 6 Bin kilometre düzenlemesi hakkında yeni bilgiler..
Açıklamaya göre; karar, kayıtlı işletme bulunmasının ya da yetki belgesi olup olmadığına bakılmıyor. Ticari amaç içinde araç satışı yapan tüm gerçek ve tüzel kişileri kapsıyor. Ayrıca 15 Eylül 2022 itibari ile Ticaret Bakanlığı tarafından denetimlere ağırlık verileceğine ve aykırılıklar tespit edildiğinde idari para cezası uygulanacağı belirtildi.

Araç Satışından En Az Üç Gün Öncesine Ait Ekspertiz Raporu Zorunluluğu!

Bakanlığın yaptığı bir diğer açıklamaya göre araç satışı yapacak gerçek ve tüzel kişilerin ticari amacı olsun ya da olmasın, araç satışından en az üç gün önce Ekspertiz raporu alma ve satış sırasında notere ibraz etme zorunluluğu vardır. Aynı şekilde bu zorunluluğu yerine getirmeyenler için idari para cezası uygulanacak.

Noter Satışlarında Aracın Kilometre Bilgisinin Paylaşılması Zorunlu Hale Geliyor

noter

Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Noterler Birliği arasında ortak imzalanan bir protokol bulunuyor. Anlaşmaya göre satışı gerçekleşen tüm ikinci el motorlu kara taşıtlarının bulunduğu veriler Bakanlığa günlük olarak bildiriliyor. Noterde kilometre sözleşmesine yer vermeme ve 3 gün öncesine ait ekspertiz raporunun bulunmazsa satış gerçekleşmeyecek. Ek olarak alıcı ve satıcıların bu iki belgeyi noter satışı sırasında ibraz etmek durumundadır. Noterde satışı yapılan ikinci el kara taşıtlarının tescil tarihi de noter ve bakanlık ile paylaşılacak. Altı ayı geçmesi dahilinde taşıtların tespiti yapılacak.

81 İlde İşyeri Denetimleri Yapılacak

ikinci el araç

Yasağın Uygulanacağı 15 Eylül 2022 tarihinden itibaren Türkiye’nin 81 ilinde denetlemeler başlayacak. Ek olarak Ticaret İl Müdürlükleri kurallara uymayan araçların satışını tespit ederek cezalandıracak.

İkinci El Araç Siteleri Denetlenecek

15 Eylül 2022 tarihinden itibaren ikinci el araç satışı yapılan siteleri de denetimde tutulacak. 6 ay ve 6 bin km kuralını geçmeyen ilanlar tespit edilecek. Ek olarak kurallara uymayan ilanlar tespit edilerek cezalandırılacak.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here