2. El Araç Satışlarında 6 Ay 6000 Km Kuralı ve Tüm Gelişmeler!

0
16903
6 ay 6000 km

Otomobil alım ve satımlarındaki fahiş fiyatları önlemek için yeni bir düzenleme yapıldı. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İkinci el araçlar için artık 6 ay 6000 km kuralı bulunuyor. Peki nedir bu düzenleme?

2.El Araç Satışlarında 6 Ay 6000 Km Kısıtlaması!

Yapılan düzenleme ile birlikte;

  • Oto galeriler
  • Yetkili bayiler
  • Araç kiralama firmaları ve
  • İkinci el otomobil ve arazi taşıtı satışı yapan kişiler

İlk tescil tarihinden itibaren aracın alımının üzerinden 6 ay 6000 km geçmeden ikinci el araçları satamayacaklar. Söz konusu düzenlemenin duyurulmasından bu yana ise araç fiyatlarında olumlu yönde hayli düşüş yaşandı.

Yapılan düzenleme ile birlikte artık 1 Temmuz 2023’ten önce ikinci el kara taşıtı ticaretiyle uğraşanlar, otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanmasını veya satışını ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6000 km geçmedikçe ne doğrudan ne de dolaylı yoldan yapamayacak. Üstelik Ticaret Bakanlığı bu uygulamayı 6 ay uzatabilecek.

6 ay 6000 km

Yeni Düzenleme Şartlarını İhlal Edenlerin Cezası Artıyor!

Geçtiğimiz haftalarda 2. El araç satışlarında 6 ay 6000 km düzenlemesi getirilmişti. Yapılan düzenlemede kilometre şartını ihlal edenlere verilen ceza artırılıyor. 2. El araç satışında getirilen 6 ay 6000 km şartını hülle yoluyla ihlal edenlere verilen ceza 300 bin TL’ye çıkarılıyor!

Ticaret Bakanlığı ise Meclis açılır açılmaz 1 Ekim’de yetki talebinde bulunacak.

Şu anda tüm internet sitelerindeki ilanları takip eden Ticaret Bakanlığı, 6001 km ile satışa çıkarılan araç sahiplerini tespit ediyor.

6 ay 6000 km

Ticaret Bakanlığı Açıklama Yaptı!

Bakanlık, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hükümlerine ilişkin bilgi verdi. Yapılan açıklamada, motorlu kara taşıtları piyasasında yaşanan arz ve talep dengesizliklerinin aşırı ve adil olmayan fiyat artışlarına ve stokçuluk faaliyetlerine yol açabildiğine dikkat çekildi. Üstelik bu faaliyetlerin engellenmesine yönelik Bakanlığa ulaşan talepler ile konuya ilişkin kamuoyu beklentilerinin karşılanmasını teminen söz konusu değişikliğin yapıldığı da belirtilenler arasındaydı.

Trink sat!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here