2. El Motorlu Kara Taşıtı Ticaretindeki Son Yönetmelik Detayları

3
80871
2. el oto galerisi açmak için gereken şartlar neler?

2. el oto galerisi açmak için gereken şartlar neler? İkinci el galerisi açma koşulları 2.el motorlu kara taşıtı ticaretine yönelik yönetmelik ile birlikte değişti. Mevcut galeriler için de yeni 2. el galeri mevzuatı söz konusu. Peki, son olarak işletmelere 31 Temmuz 2023`ye kadar süre verilen yeni 2. el araç satışı yönetmeliği ile neler değişiyor?

Yeni verilen bilgilere göre tarih 31.07.2023 olarak güncellendi. 31 Temmuz 2023 tarihine kadar uzatılan yönetmelik ile ilgili detayları sizler için derledik.

2. el oto galerisi açmak için gereken şartlar epeyce değişti. Mevcut galeriler için de bambaşka bir süreç söz konusu. Yeni yönetmelik; öncelikle işletmenin bulunduğu alan konusunda bazı düzenlemeler içeriyor. Ayrıca 2. el motorlu kara taşıtı ticareti yapmak için yetki belgesi alınması, çalışanların yönetmelikte belirtilen eğitimi almış olması, tüketiciye garanti ve ekspertiz ile net bilgi sunulması gibi esasları da kapsıyor.  Detaylı olarak incelemek gerekirse; 2.el motorlu kara taşıtı ticaretinde, 2.el satışı yapan galeriler için gelen değişiklikler şöyle özetlenebilir: 

Yetki Belgesi Zorunluluğu

  • 2.el motorlu kara taşıtı ticareti artık sadece işletmesi adına yetki belgesi alan tacirler ile esnaf ve sanatkârlar tarafından yapılacak. Peki, 2. el araç satışı yetki belgesi nasıl alınır?
  • Yetki belgesi alabilmek için işletmenin;
    1. Esnaf ve sanatkârlar odasına, ticaret ve sanayi odasına kayıtlı olması
    2. Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olması
    3. İşletme içerisinde yetkili kişilerin mesleki yeterlilik belgesi sahibi olması gerekiyor.
  • İşletmelerin 2.el motorlu kara taşıtı ticareti yapmaya devam edebilmesi için 1 yıl içerisinde yönetmelikte belirtilen şartları yerine getirerek yetki belgesini alması gerekiyor.

 Mesleki Yeterlilik Belgesi

  • İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan işletmede pazarlama ve satış personeli olarak çalıştırılan kişilerin mesleki yeterlilik belgesine sahip olması gerekiyor. Peki, 2. el araç satışı meslek belgesi nereden alınıyorBu belgeyi şu anda içinde MASFED İSMEK OYDER ve TOBB un bulunduğu farklı birkaç işletme verebiliyor.
  • 2. el araç satış uzmanı belgesi almanın bedeli de çok merak ediliyor. Harç pulu ile beraber 600 TL civarında bir rakam söz konusu. 
  • Daha önce 2. el araç satışı yapan galerilerde mesleki yeterlilik belgesi olan kişileri çalıştırma konusunda bir süre verilmişti. Bu, Haziran 2018’di. Ancak yeni bir yönetmelikle süre, Haziran 2019’a kadar uzatıldı. Şimdi son tarih 31 Temmuz 2022 oldu.

İkinci El Motorlu Kara Taşıtının Tanıtımında Verilmesi Gereken Zorunlu Bilgiler

Yeni yönetmelik, galerilerden alıcıyı net olarak bilgilendirmesini ve bunu belirlenmiş bir standarda göre yapmasını istiyor. Buna göre aşağıdaki konulara dikkat edilmesi gerekli.

  • Satışa sunulan aracın üzerinde kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde taşıta ilişkin tanıtıcı bilgilerin güncel olarak yer aldığı bir tanıtım kartı bulundurulmalı.
  • Tanıtım kartında aşağıdaki bilgilerin bulunması zorunludur
    • İlan online platformda yayınlanıyorsa, ek olarak yetki belgesi numarası da ilanda belirtilmelidir.

 Ekspertiz Raporu

  • 2. el araç satışı hakkında yeni yönetmelik, “ekspertiz raporu, bir nüshası alıcıya teslim edilecek şekilde satıştan hemen önce satıcı tarafından yaptırılır” diyor. Ancak sekiz yaş ve 160.000 km üzerindeki araçlarda ekspertiz raporu zorunlu tutulmamış.
  • Yönetmeliğe göre, ekspertiz raporu, TSE hizmet yeterlilik belgesi bulunan işletmeler tarafından düzenlenir.
  • Ekspertiz raporunu düzenleyen firma, rapordaki bilgilerin aracın gerçek durumunu yansıtmamasından sorumludur.

 Garanti Konusu

Yeni yönetmeliğe göre artık 2. el araç satışı yapan galeriler, tüketiciye garanti sunmak zorunda. Buna göre;

  • Otomobil ve motosikletler için; motor, şanzıman, tork konvertörü, diferansiyel ve elektrik sistemi satış tarihinden itibaren 3 ay veya 5.000 km, aracın 2.el satışını yapan işletmenin garantisi altında olacak.
  • İşletmenin, arıza 10 gün içerisinde giderilemiyorsa, 10 günü takip eden 3 gün içerisinde,  teslim edilen araca benzer özelliklere sahip ikame araç vereceğine dair taahhüt vermesi gerekiyor.
  • Ekspertiz raporunda satış sırasında belirtilen arıza ve hasarlar bu garanti kapsamına dahil değildir.

İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticareti Yapılan İşletmelerde Aranan Şartlar

Yönetmelik, galerilerin bulunduğu alanlara dair bir düzenleme de içeriyor. Buna göre;

İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan işletmelerde aşağıdaki şartlar aranır:

  • İmar mevzuatı çerçevesinde belirlenen ticaret alanlarında, çevreye ve trafiğe yük getirmeyen yerlerde ve içinde ikamet amaçlı kullanılan bağımsız bölüm bulunmayan yapılarda (konutların altı artık mümkün olmayacak) açılması.
  •  Açık ve kapalı alan toplamının en az dört taşıtın kapladığı alan büyüklüğünde olması;(100 m2 olarak belirlenmiş)

Özetle, yeni yönetmelik uygulamaya başlandığında ülkemizdeki 2. el araç satan oto galeri anlayışı epeyce değişecek. Sadece bir kaç araçla bir apartman altında bu işi sürdüren galeriler için yeni bir döneme geçiş söz konusu olacak. Zira, yönetmeliğe göre, çalışanların eğitiminden, galerinin yetki belgesine, garanti koşullarından ekspertiz raporuna uzanan detaylı bir düzenleme söz konusu. 

 31 Temmuz`a Kadar İşletmelerin Yapması Gerekenler

Yukarıda da aktardığımız gibi, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın 2.el Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti ile ilgili Yönetmeliği gereği; “Yetki Belgesi” ve “İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı” alınması bakanlıkça zorunlu tutulmaktadır. Ve İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte işletmelere verilen süre 31 Temmuz 2023 tarihine kadar uzatılmıştır.

31 Temmuz 2023 tarihine kadar, imza sirkülerinde tanımlanan yetkililerce;

  • 2.el araç alım satım faaliyetinde bulunmak için aldığı “Mesleki Yeterlilik Belgesi” ve
  • İşyerinin bağlı bulunduğu belediyelerden aldığı “İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı” (Ruhsat henüz temin edilemediyse Taahhütname olabilir) ile

İkinci El Motorlu Kara Taşıtları Ticareti Bilgi Sisteminde (İETTS), Yeni Yetki Belgesi Başvuru/Ruhsat ve İşyeri Uygunluk adımlarını izleyerek “işyeri faaliyet belgesinin” ve “işyeri mükellefiyet yazısını” eklemeleri ve sistem üzerinden başvuru sürecini başlatmış olması gerekmektedir.

3 YORUMLAR

  1. merhaba, özel şahıs ve özel şirketlerin açık oto pazarı işletmesini engelleyen bir kanun, yönetmelik var mı? herhangi bir şirket, ben açık oto pazarı işletmek istiyorum diye boş arazisini araç satan galerilere kiralayıp, açık oto pazarı yapabilir mi? teşekkürler.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here