2.El Otomobil Satışları Durma Noktasında Oto Pazarında Araç Satılmıyor

0
1302
2.El otomobil satışları

ÖTV düzenlemesi ile birlikte bazı sıfır otomobillerin fiyatlarında 50 bin ₺’ye yakın düşüşler oldu. Bu durum, alıcıları 2. el otomobil fiyatlarında düşüş beklentisi içerisine soktu. Düzenleme sonrasındaki ilk oto pazarına gidip fiyatları inceledik. 2.El Otomobil Satışları Durma Noktasında Oto Pazarında Araç Satılmıyor.

2.El Otomobil Satışları Durma Noktasında

Yürürlüğe giren ötv düzenlemesi ile birlikte bazı otomobillerin sıfır fiyatlarında %25’e varan indirimler yapıldı. Ancak durumun 2.el piyasasına yansımasını bekleyen alıcılar, otomobil almak için bekleme kararı aldı. Bu durum 2. el piyasasını durma eşiğine getirdi. 22 Ağustos pazar günü İzmit Oto Pazarında satılan tek tük arabalar, esnaflar tarafından düşük fiyata alındı. Alıcılar gelip fiyatları inceledi, sıfır otomobil fiyatlarındaki düşüş 2. el fiyatlarına yansımamıştı. Bu sebeple alıcılar beklemeye geçti. Durum, otomobil ticareti ile uğraşan galerileri çok fazla etkiledi.

Oto Pazarında Araç Satılmıyor

Oto pazarında araç satışı durma eşiğine geldi. Durumu fırsat olarak gören galerici ve al-satçılar, aracını satmak isteyenlerin araçlarına talip oldu. Satışların durgun oluşunu kullanarak araçları çok daha uygun fiyata almaya çalıştı. Satılan araçların büyük çoğunluğunu galericiler aldı.

2.El Otomobil Piyasasını Sorduk

Oto pazarında bulunduğumuz süre boyunca araç sahipleri ve galericilerle konuşarak durum değerlendirmesi yaptık.

25 yıldır galericilik yapan İdris Uluçay; ” Durum çok kötü, uzun zamandır bu sektördeyim. Bu kadar berbat bir piyasa görmedim. İnsanların alım gücü çok az. Fiyatlar çok fazla. Bu durum piyasanın yavaşlamasına sebep oluyor. ÖTV düzenlemesi ile fiyatların düşmesi piyasayı hızlandıracak deniliyor ama ben buna katılmıyorum. İndirim yapılan otomobillerden bayinin elinde kaç tane var. Bu durum patates kalmayan bir markette patatesin 3 ₺’den 1 ₺’ye düşmesi gibi bir durum.” 

Araç sattınız mı? Sorusunu yönelttik. Uluçay; “1 haftadır araç satamadık. Bugün de bir araç aldık. Ancak satışlar çok yavaş alıcılar yok. Pazarda dolaşanlar araç sahipleri. Ancak şunu belirtmek istiyorum ülkemiz şartlarında otomobil almak için en doğru zaman mümkün olan en kısa zamandır. Çünkü otomobil fiyatları düşmeyecek aksine yükselecektir. Yani 2.el otomobil fiyatlarında oklar yukarı yönlü gözüküyor” dedi.

2.El otomobil satışları

Aracını satışa sunan Hasan Bey; “Aracım 2010 model Honda Civic, tutulan bir araba olarak biliniyor. Hata boya yok. Aracımı çok seviyorum ancak nakit ihtiyacı nedeniyle satmak istiyorum. Piyasanın durgunluğunu fark ederek fiyatımı da uygun yazdım. Aracıma çok fazla ilgi var ama ciddi alıcı yok. Aracımı almak isteyenler genelde oto galeriler. Pazarda dolaşanlar da zaten ya al satçılar ya da galericiler. Ben aracımın biniciye gitmesini isterim.” dedi.

Mehmet Ertuğ Anlattı

33 senedir galericilik yaptığını söyleyen Mehmet Ertuğ, 10 gündür işlerinin çok durgun olduğunu belirtti. Ertuğ, “Vatandaşlar devletin sıfır araçlara yaptığı yüzde 25 indirimden dolayı ikinci el araçlarda da fiyatların düşmesini bekledi ama bu da olmadı. Örneğin vatandaş bayilere gittiğinde araç soruyor ve belli markalardaki araçlara indirim yapıldığını öğreniyor. Ama o bahsedilen araçlar da piyasada yok. 10 günden bu yana vatandaşlar indirim beklediği için piyasada durgunluk oluştu, bu durum bize de yansıdı. 7,8 gündür işler durma noktasında, biz de can sıkıntısından sürekli araçlarımızı siliyoruz ve müşterilerimizi bekliyoruz. Şu an sektör durgun bir durumda. Bir de 1 Temmuz itibarı ile kredi faizlerini yüzde 25, yüzde 50’ye kadar indirdikleri için bu da bizim sektörü etkiledi. Fiyatlar yine ufak ufak yükseliyor, fiyatlar düşmüyor” dedi.

2.El otomobil satışları

“Faizin bir nebze de olsa indirilmesini istiyoruz”

Sıfır araçlara her gün zam geldiğini söyleyen Mehmet Ertuğ, şu ifadeleri kullandı:
“Sıfır ile ikinci el araçların fiyatları sürekli yükseliyor ve bu durum bize de yansıyor. Şu an kredi faizleri düşmediği için bu yansıma görülemiyor. Bu yansımaların görülebilmesi için devletimizden bu kredi faizlerinin indirilmesini rica ediyoruz. Eğer faiz oranları bir nebze indirilirse hem galeri sektörüne, hem de ekonomiye yansır. Şu an kredi faizi 1.90-2 gibi bir aralıkta olduğu için kimse sıfır araç alamıyor. İkinci el araçlara daha fazla ilgi oluyor.”

“Otomatik araçları kadınlar tercih ediyor”

En çok tercih edilen araç modellerine değinen galerici Ertuğ, “Suv tarzı ve küçük hatchback otomatik araçlara daha fazla ilgi var. Otomatik araçları yüzde 70 oranında kadınlar tercih ediyor. Otomatik araçlar daha kolay ve daha kullanışlı olduğu için aileler daha çok bunu tercih ediyorlar” sözlerine ekledi.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here