10 Yıllık Nissan Juke Başarısının Sırrı Nedir?

0
3457
nissan juke

Konsept otomobiller genellikle üretime geçmez. Bir üretim otomobili showroom’a ulaştığında, konsept otomobilin en iyi parçaları genellikle ortadan kaybolur. Nissan Juke tarafında durumlar farklı. 2020’de 10. üretim yılını kutlayan Juke, Nissan’ın 2009 yılında Cenevre Otomobil Fuarı’nda görücüye çıkardığı fütürist konsept otomobili Qazana’nın adeta birebir aynısı.

O sırada Auto Express dergisinde yayınlanan bir inceleme, Qazana’ya övgüler yağdırdı ve “konsept otomobiller ilerledikçe bundan daha iyisi olamaz!” iddiasında bulundu.

Öncü Tasarım

Nissan Juke’un tasarımı her zaman devrim niteliğindeydi. Nissan Design Europe’un o zamanki Başkan Yardımcısı Alfonso Albaisa, “Çalışmamız için bir referans yoktu, ancak yaratıcı tohumlar, yarasadan oldukça hızlı ve güçlü bir şekilde ortaya çıktı. Qashqai’nin sadece daha küçük bir versiyonunu değil, temelde farklı bir şey yaratmak istediğimizi biliyorduk.”

Ve Nissan başardı. Çünkü o zamana kadar hiç kimse gerçekten minyatür ve sportif bir SUV yapmamıştı.

Nissan Juke
Nissan Juke 1.0

Juke yeniydi çünkü bir SUV’nin sürüş yüksekliğini daha küçük bir aracın ruhuyla eşleştiren bir crossover araçtı. Peugeot 2008’den Mazda CX-30’a kadar bugün piyasadaki mikro SUV’ların sayısı, varlıklarını bu Japon öncüye borçludur.

İlham

Ancak Juke’un üretimi belli değildi. Nissan’a Juke ile cesur olma güvenini veren yalnızca Qashqai’nin başarısıydı. Dönemin Nissan Bölge Ürün Müdürü Emanuele Berlenghi, “Qashqai’nin başarısını B segmentinde tekrarlamamız gerektiğini söyledik. Ama hepimiz basit bir kopya yapmamamız konusunda hemfikirdik. Avrupa ekibi için tüm zorluk, fikri yeniden icat etmek ve pazara yeni bir teklif getirmekti.”

Başka bir deyişle, benzersiz olması gerekirdi. Matthew Weaver, Juke için Kıdemli Dış Tasarımcı olarak çalıştı. “Bir gün trendeydim ve üzerinde elmas kafatası olan düz bir şapka, parlak bir tişört, ince çizgili bir ceket ve spor ayakkabısı olan genç bir adam gördüğümü hatırladım. Farklılık iyidir, göze çarpar. Juke ile tam olarak bunu başarmak istedik.”

Alışılmadık Bir Tasarım

Kağıt üzerindeki konsept otomobil, neredeyse iki kapılı bir coupé’ye benzeyen aerodinamik bir gövdeye sahip, alçak bir aracı gösteriyor. Bir motosiklet yakıt deposundan ilham alan bir orta konsol ve bir uçak kokpitine daha uygun ikiz bölmelere yerleştirilmiş gösterge paneli ile iç mekanın tanıtım görüntüleri oldukça radikal.

Nissan
Juke Üretim Bandında

Juke, Qazana’nın ayırt edici unsurlarının çoğunu koruyarak üretime girdi. Otomobilin piyasaya sürülmesinden sonraki 4 ay içinde 50.000’den fazla sipariş alındı ​​ve tek başına Avrupa 30.000’den fazla ön sipariş kaydetti. Yokohama merkezli firmanın ayda sadece 1.300 satış hedeflemiş olması hoş bir sürpriz oldu.

Sıradaki Ne?

Yeni Juke, eski arkadaşıyla aynı karakteristik özelliklerin çoğunu koruyor. Aşırı geniş tekerlek davlumbazları, abartılı aerodinamik camlar. Ancak ön ızgara daha agresif ve yan lambalar daha keskin ve daha belirgin.

Nissan Ürün Planlama Başkan Yardımcısı Marco Fioravanti; “İlk JUKE’nin başarısının ardından; ikinci nesil JUKE’nin cesaretini ve müşteri deneyimini daha da yükseltmesi gerektiğini biliyorduk. Aynı öncü enerjiyi korumak için çok çalıştık, ancak onu daha ‘yetişkin’ olacak şekilde geliştirdik.”

On yıl sonra, dünyayı sarsan konsepte dönüşen otomobil hala güçleniyor.

2. El Nissan Juke İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here