Ford GT’ye Heritage Edition ile Veda!

0
1963

Ford GT’nin ilk modelleri Ford’un şartlarına uygun olan müşterilere satılıyordu. Mevcut şartlar ise oldukça zordu. Koleksiyonunuzda bulunan tüm otomobilleri baştan aşağı inceliyorlardı. Ve sizin nasıl bir sürücü olduğunuzu anlamaya çalışıyorlardı. Bu şartlar o kadar zorlayıcıydı ki Jeremy Clarkson şartları sağlamadığı için ona bile satmadılar. Hatta gidip kendisine 2.el bir Ford GT aldığına dair dedikodular bile var.

Sonraki üretimlerde ise Ford satış politikasını biraz daha değiştirerek ilk listeye alınmayan insanlara da yardımcı olmaya başladı. Ford GT modelini bu kadar önemli yapan özellikleri ise sesi, aerodinamik yapısı ve gücü diyebiliriz. Ancak bu otomobilin üretimi 2022 yılı itibari ile maalesef sona eriyor. Her şeyi ile göz dolduran bu süper spor otomobilin fabrika verileri yavaş zannedilmesine yol açıyor. Ancak doğruyu söylemek gerekirse oldukça hızlı bir otomobil. 3,5 litrelik V6’sı 660 beygir güç 550 NM Tork üretiyor. Ancak dediğimiz gibi 2022 yılında son versiyonu olan Heritage Edition modeliyle bizlere veda edecek. Ford, bu efsane modeli sınırlı sayıda üretecek. Aynı zamanda 1964 model Ford GT prototipine saygı gösterisinde yapmış olacak.

Ford GT

Dış Tasarım

Ford Heritage Edition modelleri ile eski Ford GT’lere modern bir yaklaşım sergilemiş. Böylece, GT ’64 Heritage Edition ile 1964 yılında geliştirilen GT prototipini günümüze uyarlamış gibi gözüküyor. Ford GT Heritage Edition araçları, geçmişte üretilen unutulmaz modellerin modern yorumlamaları olarak geliştiriliyor. 2022 Ford GT ’64 Heritage Edition da Wimbledon Beyazı rengi ve karbon fiber kaputuyla, üçlü yarış çizgileriyle, Antimatter Mavisi karbon fiber 20 inçlik jantlarıyla ve Lightspeed Mavisi Alcantara kaplı koltuklarıyla efsaneyi modern dünyadan selamlıyor diyebiliriz. Şu anda bilinen bilgilere göre araç bir önceki Ford GT ile aynı boyutlara sahip olacak.

  • Uzunluğu 4763 mm,
  • Genişliği 2004 mm,
  • Yüksekliği 1110 mm,
  • Dingil mesafesi ise 2710mm olacak gibi gözüküyor.

Gelin diğer özelliklerine de bakalım,

Otomobilin gümüş renkli Brembo fren kaliperleri ve siyah bijonlar otomobilin estetiğini daha modernize etmiş. Karbon fiber kapı eşikleri, alt A sütunları ve konsol ile mat karbon fiber detayları ile birlikte kabinde yerini alıyor. Lightspeed Blue Alcantara sarılı karbon fiber koltuklarda gümüş renkli dikişler bulunurken, oturma yüzeyleri ve koltuk başlıkları da GT logosu yer alıyor. Gösterge paneli Ebony deri ve Lightspeed Blue Alcantara ile kaplanmışken, sütunlar ve tavan döşemesi Ebony Alcantara ile kaplanmıştır.

Ford, 2022 GT için resmi fiyatlandırmayı açıklamadı, ancak süper otomobilin 500.000 dolardan başlamasını bekliyoruz.

Ford GT Heritage Edition

Ford GT Heritage Edition Performans

Önceki nesil GT’deki süper şarjlı V8’in aksine, yeni model Ford F-150 Raptor ‘da bulunana benzer çift turbo şarjlı 3,5 litrelik V6 motorla donatılmış. 660 beygir gücü ve 550 Nm tork üreten V6, yedi vitesli çift kavramalı otomatik şanzımanla beraber kullanılıyor. Performans potansiyeline rağmen, sürüş hayal edebileceğiniz kadar sert ve konforsuz değil. Süspansiyon, küçük tümseklerde dalgalı bir şekilde ilerliyor. Ancak yine de bazı sert darbeleri hissettiriyor. Aracın yakıt tüketimi verileri ise şu şekilde:

  • Karma yakıt tüketimi: 16.8 L/100km
  • Şehir içi yakıt tüketimi: 21.38 L/100km
  • Şehir dışı yakıt tüketimi: 13.07 L/100km

Otomobilin hızlanma verileri ise:

  • 0-100 km/h: 3,0 saniye
  • 0-160 km/h: 6,2 saniye
  • 0-200 km/h: 9,7 saniye

Ford GT Heritage Edition ‘in ulaşabildiği hız 350km/h olarak ölçülmüştür.

İç Mekân

Ford GT İç Tasarım

Aracın iç mekânı da dışına benzer şekilde dikkat çekiyor. Ancak performans odaklı bir otomobil olduğu için son derece minimalist ve sürücü odaklı, neredeyse tüm kontroller yarış arabalarından ilham alan direksiyon simidinin üzerinde yer alıyor. Bu otomobile binmek normal otomobillere binmek kadar kolay değil. Üstelik koltuk ayarlama özelliği ne yazık ki yok. Bunun yerine Ford, sabit koltukta sürücünün konumuna uyum sağlamak için pedalları ve direksiyon simidini tasarlamış. Gösterge paneli, doğrudan Ford GT yarış arabasından alınmış gibi görünüyor ve süet kaplı gösterge panosuna yerleştirilmiş başka bir dijital ekran ve bilgi-eğlence işlevlerini kontrol ediyor.

Önceliği sürüşe odaklanan GT, çoğu modern otomobilin sunduğu bilgi-eğlence ve bağlantı özelliklerini sunmuyor. Yine de Ford’un Sync 3 yazılımını destekleyen 6,5 inç dokunmatik ekrana sahip. Aynı zamanda sesli komutlara da yanıt veriyor ve bu 500.000 dolarlık makineye yolculuk yapmak isteyenler için yerleşik navigasyona sahip.

Trink sat!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here