Yamaha’nın Turboşarjlı 3 Silidirli Motoru

0
2018

Yamaha'nın Turboşarjlı 3 Silidirli MotoruBir süredir Yamaha’nın Ar-Ge departmanının turbo şarjlı motosiklet projeleri için uğraştığını biliyoruz. Yamaha sonunda turboşarjlı bir motosikletin detaylarını ortaya çıkardı.Geçtiğimiz yıllarda Yamaha MT-09’dan türetilen, 3 silindirli bir turbo şarjlı motosiklet üreteceklerinin patentini almıştı. Yamaha’nın Turboşarjlı 3 Silidirli Motoru motosiklet Dünyası’na büyük bir gelişme ve yenilik getirecektir.

847cc kapasite 2014-2020 MT-09 ile eşleşmektedir. Turbo motor, diğer motorlardan oldukça farklıdır. 8500 rpm’de 180 beygirlik güç üretmektedir. 3000-7500 rpm arasında sürücüye, en yüksek torku ulaştırmayı başarmaktadır. Turboşarjlı motor, rakiplerine göre %30 daha düşük CO2 emisyonu ve karbondioksit üretmektedir. Böylece daha çok güçlü ve çevreci bir motor yapısı hayatımıza girecektir. Motor ayrıca, gelen gazı gaz kelebeğine iletmek yerine yanma odalarına doğrudan püskürten yakıt enjeksiyonuna sahiptir.

Dayanıklılık, Güç ve Çevreci yaklaşımYamahanın Turboşarjlı 3 Silidirli Motoru

Motosikletin tasarımı eski motorlarından gelse de bu motorun üzerindeki parçalar genellikle MT10’dan gelmektedir. MT-10’un dayanıklı yapısı ve gücünü bu motorda da görebileceğiz. Turbo şarjın soğutucusu en önemli ve değinilmesi gereken bir konudur. Turbonun ara soğutucusunu gizleyen yan paneller için özel bir prototip parça geliştirilmiştir. Gelecek seneler bu parçanın, birçok değişikliğe uğrayacağı kesindir. Prototip bir motor olsa da radyatörün çok aşağıda olması kullanıcıyı olumsuz etkileyecektir. Küçük, büyük bütün eksikleri önümüzdeki yıllarda tamamlanması planlanmaktadır. 847 cc’lik motorun böylece MT-10’dan daha fazla güçlü olacağı söylenmektedir. Beygir olarak yüzde 12.5 daha fazla ve en yüksek torkta yüzde 50’lik bir artış beklenmektedir. 230 kilogramlık MT-10’dan 20 kilogram daha ağır olması beklenmektedir. Böylece Yeni MT-10’lar 250 kilogram ve üstü olarak önümüze çıkabilir. 20 kilogramlık artış, beygir ve torkunun yüksek olmasıyla pekte bir dezavantaj sağlamayacaktır. Gereken şasi ve tasarım çalışmaları ile bu motorun ağrılığını çok fazla hissetmeyebiliriz.

Turbo Şarjlı Yamaha’nın satışı Ne Kadar Uzakta?Yamahanın Turboşarjlı 3 Silidirli Motoru

Şuanda bilinmemektedir. Kawasaki Nİnja H2 için 5 yıl önceden patent  alıp, yeniliklerini duyurmuştur. Muhtemelen önümüzdeki birkaç yıl içinde turboşarjlı Yamahaları sokaklarda göreceğiz. Turboşarjlı motosikletlerde Kawasaki öncülüğünü ve liderliği korumaktadır. Suzuki ve Honda turbo şarj konusunda ar-ge çalışmalarına başlamıştır. Geçtiğimiz günlerde Honda CRF1000L’de Turbo şarj patentini almıştır. Şu anda dört büyük Japon üreticisinin birbirleriyle yarış içerisinde olduklarını rahatlıkla görüyoruz. Yamaha’nın Turboşarjlı 3 Silidirli Motoru önümüzdeki yıllarda sürücülerin yeni gözdesi olacaktır.

İkinci El Motosiklet İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here