Turbolu ve Turbosuz Motorlar Arasındaki Teknik Farklar

0
5764
Turbolu ve Turbosuz Motorlar

Otomobiller geçmişten günümüze teknolojinin gelişmesine ayak uydurarak gelmiştir. 80’li yıllarda üretilen otomobillerin büyük bir çoğunluğu atmosferik bir motora sahipken 90’lı yıllarda turbo beslemeli dizel motorlu otomobiller yaygınlaşmaya başladı. Günümüz şartlarında ise benzinli motorlar dahi turbo beslemeli olarak kullanıcıya sunulmaktadır. Turbo, yanma odasından çıkan egzoz gazının enerjisini kullanan bir hava motorudur. Yanma odasının içerisine soğuk hava basarak; yanmanın verimini artırır. Turbo beslemeli motorlarda turbo ortalama olarak 0.8 bar hava basmaktadır. Motor elemanlarının da bu basınca dayanıklı olması gerekir. Bu yazımızda sizler için ” Turbolu ve Turbosuz Motorlar Arasındaki Teknik Farklar ” konusunu derledik.

Turbo Nedir?  Nasıl Çalışır?

Günümüzde birçok araç turbo beslemeli olarak üretilmektedir. Turbo, egzozdan alınan hava ile motora soğuk hava basarak yanmayı daha verimli hale getirir. Yanmanın daha verimli oluşu tekerlere aktarılan gücü arttırır. Turbonun çalışma prensibi çok basittir. Bir mil üzerine bağlı olan 2 adet pervane vardır. Bu pervanelerin biri egzoza bağlıyken diğeri ise hava filtresine bağlıdır. Yanma sonucunda oluşan egzoz gazı, turbonun pervanesini döndürür. Mil dönerken hava filtresinden de hava çekerek yanma odasına yönlendirir.

Turbolu ve Turbosuz Motorlar

Turbolu ve Turbosuz Motorlar Arasındaki Teknik Farklar

  • Turbolu motorların manifoltları, turbosuzlara göre daha farklıdır.
  • Turbolu araçların silindir kapak contası, yüksek basınca uygun olarak üretilmiştir ve turbosuzlara göre çok daha dayanıklıdır.
  • Turbolu araçların subapları daha sert ve basınca dayanıklı olarak üretilmiştir. Aksi halde yüksek basınç subapların yamulmasına sebep olacaktır.
  • Turbolu araçların pistonları turbosuzlara göre çok daha sağlamdır. Eğer turbosuz bir araca turbo eklenir ve piston gibi elemanlarda değişime gidilmezse pistonlar delinir.
  • Turbolu araçların büyük bir çoğunluğunda intercool bulunur. Ancak turbosuz araçların hiçbirinde bulunmaz.
  • Turbolu araçların krank mili, turbosuz araçlara göre daha farklı bir hammaddeye sahiptir.

Turbolu ve Turbosuz Motorlar

Bir Araca Sonradan Turbo Takmak Mantıklı Mı?

Bir araca sonradan turbo eklemek için gerekli olan malzemeler her ne kadar manifoltlar, turbo ve intercool olarak gözükse de motorun içerisindeki parçaların büyük çoğunluğunda değişiklik yapılmalıdır. Aksi durumda aracınızı bir süre keyifli bir şekilde kullanabilirsiniz. Ancak kısa bir süre sonra motorunuz dağılacaktır. Bu sebeple motorunuzu turbolamak istiyorsanız bu işlerle uğraşan oto performans merkezleri ile görüşme sağlamanız gerekir.

Turbo Arızası Nedir?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here