Gaza Basınca Gelen Hava Sesinin Kaynağı ve Çözümü Nedir?

0
18069
Gaza Basınca Gelen Hava

Otomobiller birçok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobiller ile güvenli bir şekilde yolculuk yapabilmek için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlardan en önemlisi periyodik bakımlardır. Otomobillerin belirli periyotlarla bakıma girmesi gerekir. Bu bakımların zamanında yapılmaması hemen olmasa da ileriye dönük olarak ciddi masrafları beraberinde getirir. Otomobiller bakım dışında bazı arızalar da oluşturabilir. Bu arızalardan biri de turbo sistemine ait basınca dayanıklı hortumlarda oluşan kaçaktan kaynaklanan gaza basınca gelen hava sesidir. Yazımızın devamında sorunu ve çözümünü bulabilirsiniz.

Turbo Nedir? Ne İşe Yarar?

Günümüzde birçok araç turbo beslemeli olarak üretilmektedir. Turbo, egzozdan alınan hava ile motora soğuk hava basarak yanmayı daha verimli hale getirir. Yanmanın daha verimli oluşu tekerlere aktarılan gücü arttırır. Turbonun çalışma prensibi çok basittir. Bir mil üzerine bağlı olan 2 adet pervane vardır. Bu pervanelerin biri egzoza bağlıyken diğeri ise hava filtresine bağlıdır. Yanma sonucunda oluşan egzoz gazı, turbonun pervanesini döndürür. Mil dönerken hava filtresinden de hava çekerek yanma odasına yönlendirir.

Gaza Basınca Gelen Hava

Gaza Basınca Gelen Hava Sesi

Yazımıza konu olan bu ses turbonun çalışma prensibi gereği çıkarmış olduğu ıslık sesi ile karıştırılmamalıdır. Turbonun çalışma prensibinden bahsetmiştik. Egzozdan çıkan gaz ile dönerek temiz havayı basınçlı bir şekilde yanma odasına gönderiyordu. Otomobillerde bulunan turbo sisteminin basınca dayanıklı hortumları vardır. Bu hortumlar vasıtasıyla soğuk hava yannma odasına taşınmaktadır. Zamanla eskiyen veya özelliğini kaybeden turbo hortumlarında kaçakların oluşması normal bir durum olarak görülür. Turbo hortumu hava kaçırdığında gaza basınca hava sesi çıkartır. Yanma odasına gitmesi gereken soğuk hava, hortumdan çıkış yapacağı için otomobillerde bazı sorunlar gözlenebilir.

Gaza Basınca Gelen Hava

  • Yanma odasına gitmesi gereken hava dışarı çıkacağı için; yanmanın verimi düşer ve motor kurum yapabilir.
  • Aracın yakıt tüketimi artar.
  • Araçta ciddi anlamda bir performans kaybı gözlenir.
  • Araç çalışırken ve gaz verildiğinde egzozdan siyah duman çıktığı görülür.

Aracınızda bu tarz sorunlardan şikayetçiyseniz aracınızın turbo sistemini kontrol ettirmeniz gerekir. Bu sorunun onarımı hortumun değiştirilmesidir. Böyle bir sorununuz olduğunu düşünüyorsanız bir an önce servise götürüp aracınızın tamirini gerçekleştirebilirsiniz.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here