Sıfır Araç Muayenesi Ne Zaman Yaptırılır?

0
10243

Sıfır araç muayenesi ne zaman yaptırılır ? Bu soru, sıfır araç sahibi vatandaşlar veya almayı düşünenler tarafından oldukça merak ediliyor. Yani devletimizin zorunlu kıldığı araç muayene işlemi sıfır araçlar için de geçerli mi? Gelin sizlere bu konuda yardımcı olalım. Detayları yazının devamında bulabilirsiniz.

Sıfır Araç Muayenesi Ne Zaman Yapılmalı?

Sorumuzun cevabına geçmeden önce öncelikle siz değerli okuyucularımıza araç muayenesi hakkında bilgi vermek istiyorum. Araç muayeneleri devletin zorunlu tuttuğu bir işlemdir. Muayeneler sayesinde araçların trafiğe çıkmalarında teknik ve yasal bakımdan bir engel olup olmadığı ortaya çıkar. Bu sayede ise diğer araçların ve kullanıcıların herhangi bir kazadan veya sorundan korunması sağlanır.

Şimdi ise sıfır araç muayenesi konusuna gelebiliriz. Bir çok kullanıcı sıfır araçlar için zorunlu muayenenin geçerli olup olmadığını merak etmekte. Özellikle ilk kez araç sahibi olan veya ilk kez araç sahibi olmayı planlayan tecrübesiz tüketiciler, bu konuyu sıklıkla araştırmaktadırlar. Gelelim sorumuzun cevabına. Hem yetkili kurumlar hem de diğer sektör temsilcileri tarafından yapılmış olan resmi açıklamalara göre sıfır kilometre araçların muayene tarihleri, aracın satın alınmasından 3 yıl sonra başlamaktadır. Yani aldığımız sıfır aracın markası veya modeli fark etmeksizin 3 yıl boyunca muayene yaptırmamıza gerek yoktur. Fakat 3 yılın ardından devlet tarafından zorunlu tutulan araç muayene işlemleri gerçekleştirilmelidir.

sıfır araç muayene

Araç Muayene Periyotları

Muayeneler hakkında diğer bir merak konusu ise araç muayene periyotları. Araç türlerine göre muayene periyotlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Resmi/ hususi araçlar: İlk üç yaş ve sonrası için her iki yılda bir muayene edilmelilerdir.
  • Lastik tekerlekli araçlar: İlk üç yaş ve sonrası için her 3 yılda bir muayene edilmelilerdir.
  • Diğer motorlu araçlar: İlk bir yaş ve sonrası için her yıl muayene edilmelilerdir (kamyon, taksi, otobüs vb.)
  • İki- üç tekerlekli araçlar (L tipi motosikletler ve motorlu bisikletler): İlk üç yaş ve sonrası için her iki yılda bir muayene edilmelilerdir.
  • Römorklar- yarı römorklar: İlk bir yaş ve sonrası için her yıl muayene edilmelilerdir.

 

Araç Muayene Fiyatlarını Öğrenmek İçin Tıklayınız⇒

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here