Araç Muayene Ücretleri 2022

0
36433
Araç Muayene Ücretleri

Bilindiği üzere trafiğe çıkan her aracın araç grubuna göre değişen bir ile iki yıl arasında araç muayenesine girmesi zorunluluğu vardır. Araç muayenesinde tek yetkili kuruluş olan TÜVTÜRK istasyonlarında,  yasal olarak trafiğe çıkabilmeniz için aracınız birtakım kontrollere tabi tutulur. Ayrıca aracın kontrole girmeden önce bazı yükümlülüklerin tamamlanması gerekmektedir. Daha önceden ödenmemiş; trafik cezası, MTV, otopark, köprü ya da otoyol borcunun bulunmaması gerekir. Yeni ücretlendirilmelerin ardından 2022 yılı itibari ile araç muayene ücretlerine zam geldi.

Araç Muayene Ücretleri

Yeni yılla trafik cezası, MTV, otopark ve köprü geçişlerine peş peşe gelen zamlarının ardından araç muayene yeniden değerleme oranı kapsamında 36.2% zam geldiği açıklandı.

KDV dahil yeni araç muayene ücretlerinin araç grubuna göre fiyatlandırılması ise şu şekildedir;

Araç grubu 2021 Araç Muayene Ücreti 2022 Araç Muayene Ücreti
Otobüs, kamyon, çekici ve tankerler 503,86 TL 685,58 TL
Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römork 372,88 TL 507,40 TL
Traktör (römorklu ve römorksuz), motosiklet, motorlu bisiklet 189,98 TL 258,42 TL

 

Araç Muayene Ücretleri

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile söz konusu ücretlere 2022 yılı için 36.2% geldiği açıklandı. Gelen zamların ardından otomobil, minibüs ve kamyonetlerin muayene ücreti 372,88 TL’den 507,40 TL‘ye yükseldi. Traktör, motosiklet ve motorlu bisiklet muayene ücreti 189,98 TL’den 258,42 TL’ye çıktı. Son olarak ise otobüs, kamyon, çekici ve tankerlerin muayene ücreti ise 503,86 TL’den 685,58 TL’ye yükseldi.

Ek olarak yukarıda kategorileri belirtilmiş araç sınıfları dışında kalan araçların, hangi kategoriden ücretlendirilecekleri T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından ücretlendirilir ve belirlenir.

TÜVTÜRK Araç Muayene Randevusu Nasıl Alınır?

TÜVTÜRK Randevu İptali Nasıl Yapılır? TÜVTÜRK Randevu İptal Etme ve Değiştirme -

Araç muayene randevusu almak için 3 farklı yol;

  • E-devlet üzerinden
  • TÜVTÜRK internet sitesi üzerinden
  • TÜVTÜRK Çağrı Merkezi’ni arayarak

Araç Muayenesi Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir?

  • Plakanızın üzerine kayıtlı trafik cezası, MTV, otopark, köprü ya da otoyol borcu olduğunda muayene işlemi gerçekleşmez. Bu sebeple öncelikle plakanıza kayıtlı borçları ödemelisiniz.
  • Egzoz emisyon ölçümü muayene öncesinde yaptırmanız gerekir. Ayrıca TÜVTÜRK istasyonlarında bu işlemi yaptırabilirsiniz.
  • Araç muayenesi için gerekli evrakların ve aracınızda bulunması gereken ekipmanların eksiksiz olması gerekir.

Araç Muayene Tarihi Sorgulama

Tüvtürk Muayene Süreci Nasıl İşler?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here