Otomobil Bakımı İçin Bazı İpuçları

3
2178

Otomobil Bakımı İçin Bazı İpuçları

Bir arabanız varsa, onu mutlu etmek ve paradan tasarruf etmek için yapabileceğiniz en önemli şey düzenli koruyucu bakımdır. Otomobil bakımı vaktinde yapılmaz, görmezden gelinirse, küçük bir sorun büyük ve pahalı bir onarım işine dönüşebilir. Yağınızın değişmesi gerekip gerekmediği, lastik basıncınızın kontrol edilmesi ve programlı incelemelerin yapılması gibi temel bilgileri kontrol etmek çok zaman almaz. Size ciddi bir sorun haline gelmeden önce herhangi bir şeyi yakalama şansı verir. Bunu doktorunuzla düzenli kontroller yaptırmak olarak düşünün. Ayrıca otomobil bakımı aracınızın olası bir 2. el satışında size iyi fiyat alma konusunda bir avantaj sağlayacaktır.

Böylece sıra dışı görünen her şeyi yakalayabilirsiniz. Tüm ışıklarınızın çalıştığından emin olun. Lastiklerinizdeki hava basıncını iki haftada bir kontrol edin. Bunu yapmak size daha iyi kilometre performansı sağlar ve az şişirilmiş lastikler yakıt tüketimini artırabileceğinden paradan tasarruf etmenizin önüne geçebilir. İçeride ve dışarıda garip sesleri dinleyin. Olağandışı bir şey varsa, onu görmezden gelmeyin.

Kullanıcı El Kitabına Bakın

Farklı arabaların farklı gereksinimleri ve ihtiyaçları vardır. Yağı, filtreleri, triger veya V kayışlarını vb. ne sıklıkla değiştirdiğiniz, farklı otomobil markalarına göre değişir. Bu yüzden en önemli şey arabanızın kullanım kılavuzuna dikkat etmektir. Onu dolabınıza koymayın, arabanızın içinde tutun ve sık sık ona bakın. Üretici, aracınızı belirli özelliklere göre araştırmak ve tasarlamak için çok para harcadı. Arabanızdan en iyi verimi almak için üreticinin tavsiyelerine uyun.
Lastiklerin yeterli dişe sahip olduğundan emin olun Bunu yapmak için bir bozuk para kullanabilir veya lastik dişlerindeki aşınma göstergelerine bakabilirsiniz. Günümüzde çoğu lastiğin içine yerleştirilmiş diş aşınma göstergeleri bulunmaktadır. Sırtın çevresine dikkatlice bakarsanız, bir noktada lastik sırtı boyunca geçen ve normal desenin bir parçası olmayan lastik bir çubuk görürsünüz. Bu aşınma göstergesidir. Gerçekten basit, ama aynı zamanda oldukça faydalı. Günlük kullanım nedeniyle lastiklerinizdeki kauçuk aşındıkça, sırt aşınır. Bir noktada, lastik sırtı aşınma göstergesiyle aynı hizaya gelecektir (normalde sırtın içine gömülüdür). Bu noktada yaklaşık 2 mm sırtınız kaldı – başka bir deyişle, lastik değiştirme zamanı.

Sıvı seviyelerini kontrol edin

Otomobil bakımı

Servo direksiyonu, soğutucuyu ve hatta silecek sıvısını nasıl değiştireceğinizi öğrenmeseniz bile, en azından bu sıvı seviyelerini nasıl kontrol edeceğinizi öğrenmelisiniz. Bazı durumlarda, tank seviyesini doğrudan görebilirsiniz, ancak çoğunun mevcut seviyelerini, optimum seviyeleri gösteren bir çentikle karşılaştırılması gerekir. Motor yağını kontrol etmek için biraz daha fazla çalışma gerekiyor. Düz bir zemine park edin sonra motorun soğumasını bekleyin, ardından yağ çubuğunu bulun. Çıkarın ve silerek temizleyin ve ardından üst kısmı tekrar daldırma tüpüne tam olarak oturana kadar tamamen itin. Biraz bekleyin ve sonra tekrar dışarı çekin. Yağ seviyesini kontrol edin. Yüksek ve düşük puanlar arasındaysa, iyisin.

Ön cam sileceklerini değiştirin

Silecek lastikleriniz ön camınızda izler bırakıyorsa, değiştirin. Silecekler ucuzdur ve kendinizin değiştirmesi kolaydır. Görünürlük önemlidir, bu nedenle ön camdan zar zor görene kadar beklemeyin. Yağmurun camınızı temizlemesini beklemeyin, sürüş sırasında kirlendiğinde ön camı temizlemeniz gerekir. Bu bizi ikinci noktaya getiriyor, her zaman cam yıkama suyunuzu dolu tutun.

Filtreleri değiştirin

Bir otomobil motorunun, kire ve diğer kirletici maddelere neden olan hasarı engelleyebilmeleri için düzenli olarak temizlenmesi veya değiştirilmesi gereken üç hayati filtresi vardır.

Hava filtresi

Deneyimli sürücüler, motor tepkisinin bastırılması durumunda bunun tıkanmış bir hava filtresinden kaynaklanabileceğini bileceklerdir. Hatta bazı hava filtrelerinde, ne zaman değiştirme veya temizlik gerektiğini gösteren bir gösterge bulunur. Hava filtresini önerilen aralıkta değiştirmek en iyisidir. Araç, toprak zemin gibi çok tozlu bir ortamda kullanılıyorsa, önerilen aralıkta hava filtresini iki kez değiştirin.

Yağ filtresi

Filtredeki artık kirli yağ, yeni yağı kirleteceğinden, yağ filtresi her yağ değişiminde değiştirilmelidir.

Yakıt filtreleri

Bir arabanın en az iki yakıt filtresi vardır (dizel için daha fazla) ve mevcut yakıtın kalitesine bağlı olarak bunlar her 5.000 km’den 7.000 km’ye değiştirilmelidir. Yakıtın saflığından şüphelenilen bölgelerde çok fazla seyahat yapılıyorsa, filtrelerin daha sık aralıklarla değiştirilmesi tavsiye edilir.

Lastikleri dengeleyin ve hizalamayı kontrol ettirin

otomobil bakımı

Bunu ne sıklıkla yapmalısınız? Kullanıcı el kitabınıza bakın. Bu, lastiklerinizin eşit şekilde aşınması ve arabanın sorunsuz bir şekilde sürülmesini sağlamak için önemlidir. Ayrıca lastikleriniz, dengelenerek çok daha uzun süre dayanır. Uyum da aynı derecede önemli. Arabanızı düz tutmak için savaşıyorsanız, tekerleklerin hizalanması gerekir.

Kayışları ve hortumları kontrol edin

Her ikisine de periyodik olarak göz atılmalıdır. Yıpranan, aşınmış kayışlar, uzun süre çalıştıkları için yenileri ile değiştirilmelidir. Aynısı kırılgan veya dokunulamayacak kadar yumuşak veya çok sert olan hortumlar ve borular için de geçerlidir.

Kayıt tutun

Bir arabanın bakımı sadece mekanik olan şeylerle ilgili değildir. Aynı zamanda sigorta ve muayene gibi tüm belgelere sahip olmanız gerektiği anlamına da gelir. Tercihen düzenli servis kaydına sahip bakımlı bir araba, sadece sürmek için bir zevk olmakla kalmayacak, aynı zamanda 2.el otomobil pazarında iyi bir yeniden satış değerine sahip olacaktır.

Aracınızın 2. El Değerini Artırmak İçin 10 İpucu

3 YORUMLAR

  1. Kaliteli sıvılar kullanmak çok önemli. 6 ayda bir yapılan masraflar için ucuza kaçmak üzerine binip seyahat ettiğiniz bir makinenin bakımı söz konusu olduğunda hiç mantıklı değil

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here