Otomobil Yaz Bakımı Nasıl Yapılır?

0
2452

Otomobiller birçok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobillerin sağlıklı bir şekilde kullanılması için yaz kış bakımlarının yapılması gerekmektedir. Yaz ve kış bakımı, temelde otomobilin çalışma sistemlerinin kontrolü ve çalışmasına yardımcı olan sıvıların değişimi ile gerçekleşmektedir. Bakımları zamanında yapılmayan araçlarda sorunlar fark edilmeyebilir. Bu durum, trafikte sizinle birlikte diğer sürücüleri de tehlikeye sokabilir. Yaz bakımı ile birlikte araç lifte kaldırılarak da incelenir. Bu sayede trafikte tehlike oluşturabilecek bir arıza var ise çözüm beraberinde getirilir. Yazımızın devamında; Otomobil yaz bakımı hakkında detaylara yer verdik.

Otomobil Bakımı Oldukça Önemlidir

Otomobiller, günlük hayatımızı kolaylaştıran hayatımızda büyük bir yere sahip araçlardır. Eski zamanlarda lüx olsa da günümüzde ihtiyaç haline gelmiştir. Fiyatları her geçen gün artan otomobilleri korumak oldukça önemlidir. Otomobili korumak için yapılması gereken en önemli iş bakımların zamanında yapılmasıdır. Araç, yaz ve kış mevsimi öncesinde kontrol ettirilmelidir. Yapılacak kontroller, trafikte güvenli bir şekilde seyahat etmenizi sağlar. Bakımları aksatılan otomobillerin arıza yapma riski artar ve kullanım ömrü azalır. Bakım maliyetinden kaçmak için birçok kişi bakımları aksatmaktadır. Ancak bu durumda oluşabilecek arızalar çok daha fazla masraf oluşmasına sebep olur. Aynı şekilde trafik kazasına dahi yol açabilir. Araçlar yaz ve kış mevsimi öncesinde bakıma götürülerek kontrol edilmelidir.

otomobil yaz bakımı

Otomobil Yaz Bakımı Nasıl Yapılır?

Otomobiliniz yaz bakımı için servise götürüldüğünde ilk olarak ön muayene işlemi yapılır. Ön muayenede;

  • Aracın ön farları,
  • Sinyalleri,
  • Arka lambaları,
  • Silecek sistemi,
  • Elektrik aksamı,
  • Motor yağı seviyesi,
  • Şanzıman yağı seviyesi,
  • Soğutma suyu seviyesi ve antifriz derecesi,

kontrol edilir. Yapılan kontroller sonucunda arıza var ise listelenir. Araç servis bölümüne alınır. Lifte kaldırılır. Liftte;

  • Aracın ön takım bölümünde boşluk olup olmadığı kontrol edilir,
  • Tekerlek rulmanları kontrol edilir,
  • Karter koruma kapağı sökülerek yağ kaçağı var mı yok mu bakılır,
  • Aynı şekilde arka bölümün aktarma organları kontrol edilerek herhangi bir boşluk olup olmadığı kontrol edilir,
  • Aracın tekerlekleri sökülüp disklerin kalınlığı ölçülür. Fren disklerinin üzerinde bulunan minimum kalınlık değeri ile karşılaştırılır.
  • Aracın fren balataları kontrol edilir.
  • Fren hortumları kontrol edilir.

Fark edilen arızalar listelenir ve araç sahibine sunulur. Araç sahibinden onay alındıktan sonra araçtaki arızalar giderilir.

otomobil yaz bakımı

Kontrollerden Sonra Rutin Bakım Yapılır

Bir aracın kilometresi ne kadar düşük olursa olsun periyodik bakımları zamanında yapılmadıysa yüksek kilometreli araçlardan daha kısa ömürlü olur. Otomobillerin motoruna göre değişen bakım aralığı ortalama 5 bin ile 10 bin km arasındadır. Motor yağı, yağ filtresi, hava filtresi, polen filtresi ve yakıt filtresinin değişimi ile gerçekleşir.

otomobil yaz bakımı

Motor Yağı Alırken Dikkatli Olun : Özellikle son zamanlarda artmış olan sahte motor yağlarından uzak durmanız gerekir. Aynı marka model motor yağlarının fiyatları arasında uçurum gibi bir fark olmaz. Yani marka bir motor yağının piyasa fiyatından çok daha ucuza satıldığını görüyorsanız kaçarak uzaklaşın. Sahte motor yağı aracınızın sonu olabilir. Güvenilir olmayan yedek parça ve internet sitelerinden alışveriş yaparken dikkatli olmanız gerekir. Aracınızın fabrikasının önerdiği yağı kullanmanız tavsiye edilir. Farklı motor yağları aracınızın verimli çalışmasına engel olacaktır.

Yağ Filtresi Çok Önemli: Son günlerde yağ bakımı yapıldıktan sonra yatak saran araç sayısı bir hayli artmış durumda benim çevremde 2 araç yağ bakımı sonrasında motor arızası ile karşılaştı. Durumun sebebi yağ filtresinin hatalı üretilmesi olarak belirlendi. Yağ filtresinin üretimini sağlayan firma, tüm sorumluluğu üstlendi. Aracınızın bakımını yaptırırken alacağınız yağ filtresi güvenilir kaliteli bir marka hatta mümkünse orjinal olsun.

Hava Filtresi: Hava filtresinin kaliteli bir marka olması tavsiye edilir. Yan sanayi hava filtreleri, hava akışını kısıtlayarak aracın performans kaybetmesine neden olur. Performans kaybının yanı sıra yakıt tüketiminde artış da gözlemlenir. Orjinal hava filtresi ve yan sanayi filtre arasında yarı yarıya bir fark vardır. Ancak bu fark aracınızın daha verimli çalışması için değerdir.

Yakıt Filtresi: Yakıt filtresi aracın yakıtının motora gelmeden önce filtrelenmesini sağlar. Bu sayede depo içerisinde biriken pislik motora ulaşamaz. Motorun sağlıklı çalışabilmesi için yakıt filtresinin temiz olması gerekir.

otomobil yaz bakımı

Aracın rutin bakımı tamamlandıktan sonra klima gazı kontrol edilerek eksik varsa tamamlanır. Aracın yazlık bakımı tamamlanmış olur. İyi Yolculuklar 🙂

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here