uzun yol bakımı

Uzun yol bakımı yaz kış fark etmeksizin her zaman yapılması gereken bir iştir. Bunu doğru şekilde yaparak yola çıkanlar basit nedenlerden ötürü yolda sıkıntı yaşamazlar. Ancak hava lastiği basıncı, yağ ışığı sorunu, hararet ve klima arızası gibi sorunlar bu basit bakımlar yapılmadığı için kaynaklanmaktadır.

Aslında bu işlemlerin periyodik bakım içerisinde olduğunu söylemek daha doğru olacaktır. Ancak yola çıkılmadan önce özellikle de binlerce kilometrelik yol yapacaklar için bu bakımların periyodik bakımı beklemeden tekrarlanması gerektiğini hatırlatmakta fayda var.

Uzun Yola Çıkmadan Önce Arabada Ne Tür Bakımlar Yapılmalı

Uzun yola çıkmadan önce arabada net tür bakımlar yapılmalı sorusu genelde arabalar ile yeni tanışanların sorduğu sorulardan birisidir. Bu konuda gerekli tecrübeye sahip olanlar ne yapacakları az çok bilmektedir. Bilmeseler dahi gitmeleri gereken ustayı bilmektedir.

Arabanız ile tatile gitmeden önce yaz ya da kış fark etmeksizin mutlaka yapmanız gereken basit bakımlar bulunmaktadır. Bu bakımlardan bazılarını sürücü olarak sizin yapabileceğinizi söyleyebiliriz. Bazılarını ise servise giderek yaptırmanız yeterli olacaktır. Araç periyodik bakım fiyatları 2019 yılında geçtiğimiz yıla göre biraz daha pahalı olsa dahi büyük sorunların önünü kapattığından dolayı yaptırılması her zaman gerekli bir konudur.

Serviste Yapılacak Uzun Yol Bakımları

uzun yol bakım servis

Uzun yol bakımı için basit ve karmaşık olan işlemler vardır. Karmaşık işlemler oto servis içerisinde yapılmalıdır. Servislerde yapılacak olan işlemler hakkında sizlere bilgi vermeye çalışacağız.

  • Aracın ön takım olarak isimlendirilen balans-rot- kamber-kaster sistemine bakılmalıdır. Bozuk ya da bozulma ihtimali olan nokta düzeltilmelidir.
  • Lastikler-yedek dahil- olmak üzere hepsi kontrol edilmelidir. Dişleri 3 mm altında olanlar ile 5 yıllık olan lastikler mutlaka değiştirilmelidir.
  • Fren sistemleri kontrol edilmeli, balatalar azalmışsa değiştirilmeli ve hidrolik sıvı tamamlanmalıdır.
  • Motorun çalışmasına yardımcı olan yağlar kontrol edilmeli, gerekirse tamamlanmalı ve gerekirse de değiştirmesi yapılmalıdır. Bununla birlikte hava, yağ, polen gibi filtrelerde değiştirilmelidir.
  • Yaz veya kışın kullanım için klima kontrol edilmelidir. Klima gazı bitmişse gaz bastırılmalı, ne olursa olsun polen filtresi değişimi yapılmalıdır.
  • LPG sistemi olan araçlar bu sistemin gerekli bakımlarını serviste yaptırılmalıdır.
  • Aracın tüm farları kontrol edilmelidir. Parklar dahil olmak üzere farklar ve lambalar gerekli kontrolleri yapılmalı, gerekirse değiştirilmelidir.
  • Aynalara bakılmalı, sigortalar kontrol edilmeli, tüm göstergeler gözden geçirilmelidir.

Kendinizin Yapabileceği Uzun Yol Bakımları

kendi bakım

Uzun yol bakımı için servis bakımları hakkında kısaca bilgi vermeye çalıştık. Bunun yanı sıra kullanıcıların kendileri tarafından da yapabilecekleri bakımlar bulunmaktadır. Bu bakımların neler olduğu hakkında kısaca bilgi verelim.

  • Araç mutlaka iç ve dış olmak üzere temizlenmelidir. Gerekirse yıkanmalıdır.
  • Emniyet kemeri tertibatına bakılmalı, çalışmıyorsa tamiri yaptırılmalıdır.
  • Yola çıkacak olan şoför iyi bir uyku çekmeli, maksimum 4 saat araç kullanmalı ve kesinlikle alkol almamalıdır.
  • Aracın içerisinde takviye kablosu, çakmaklığa takılan pompa ve çekici ipi mutlaka yer aldığından emin olunmalıdır.
  • Dört lastik ve yedek lastiğin havası kontrol edilmeli, lastik patladığında değiştirmenize yardımcı olacak ekipman kontrol edilmelidir.
  • Araçta bulunan ilk yardım çantası kontrol edilmeli ve eksik varsa tamamlanmalıdır.

2. El Satılık Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here