Uzun yola çıkmadan önce araç bakımı yaptırmak, güvenli ve sorunsuz bir yolculuk geçirmenin temel kurallarından. Evinizden uzaktayken karşılaşabileceğiniz arızaları engellemek için yol öncesi aracınızdaki her şeyin sorunsuz çalıştığından emin olmalısınız. Bu sayede tatil boyunca aracınız için endişelenmek yerine yolların keyfini doyasıya çıkarabilirsiniz. Arızaların ortaya çıkmasını önlemek için alışkanlık haline getirebileceğiniz rutin kontrolleri ve uzman teknisyenler tarafından yapılan tetkikleri bu yazımızda sizin için ele aldık.

araçla uzun yol

Uzun Yol Öncesi Hangi Araç Bakımları Yapılmalı?

Uzun yolculuk öncesinde arabanızın belirli bakımlarını yapmanız gerekiyor. Lastiklerin durumu, aküler, fren sistemi ve yağ seviyesi gibi araç ile ilgili temel bakım noktalarının kontrolü kesinlikle atlanmamalı. Çünkü bu bakımlar, yolculuk sırasında oluşabilecek riskleri minimize ediyor ve rahat bir sürüş deneyiminin anahtarı oluyor. Uzun yola çıkmadan önce hangi bakımlar yapılmalı sorusuna daha detaylı bakmak gerekirse bu kontrolleri ikiye ayırabiliriz. İlki uzmanlar tarafından gerçekleştirilecek bakımlar, ikincisi ise kendi kontrol edebileceğiniz noktalar.

Serviste Yapılacak Uzun Yol Bakımları

Aracınızla uzun yolculuğa çıkmadan önce bir servise uğrayarak profesyonel kontrol yaptırmanız halinde pek çok parça kontrolden geçiriliyor. Serviste yaptırılan araç bakımları, aracınızın uzman bir göz tarafından incelenmesi açısından oldukça önemli. Burada motor, frenler, süspansiyon sistemi, lastikler ve genel elektrik sistemi detaylı bir şekilde inceleniyor. Ayrıca motor yağının değiştirilmesi, filtrelerin kontrolü ve gerekirse değişimi de yapılan işlemler arasında yer alıyor. Bu sayede aracınızın sizi uzun mesafede yarı yolda bırakma olasılığı da azalmış oluyor. Araç servis ve bakımında kontrol edilen ve gerekli görülürse değiştirilmesi gereken parçaları maddeler halinde sıralayacak olursak:

  • Lastik kontrolü
    (Eğer araç lastiklerinizin diş derinliği azalmışsa ve mevsim gerekliliklerine uygun özellikler taşımıyorsa yol güvenliği için seyahatiniz öncesinde mutlaka değiştirilmeli.)
  • Motor yağı değişimi
    (Kullandığınız motor yağının türüne ve araçla kat ettiğiniz mesafeye göre yağ değişimini yılda bir kez yaptırmalısınız.)
  • Fren kontrolü ve bakımı
    (Hidrolik sıvısı eksilmişse kontroller sırasında uygun seviyeye çıkarılmalı.)
  • Silecek kontrolü
  • Polen filtresi değişimi
  • Soğutma sıvısı
    (Çok soğuk ve çok sıcak havalarda, araçta yeterli seviyede soğutma sıvısının bulunması önemli.)
  • Yağ filtresi değişimi
  • Yakıt filtresi değişimi
  • Klima gaz basıncının kontrolü
  • Far ayarı
    (Özellikle uzun gece yolculukları için far ayarlarına dikkat edilmeli.)
  • Elektrik ve elektronik aksam kontrolü
  • Şase ve kaporta kontrolü
  • Ön takım kontrolü
    (Rot-balans-kamber-kaster kontrolleri yapılarak boşluk ve vuruntular kontrol edilmeli.)
  • V kayışı ve triger kayışı kontrolü
    (Eskimiş, çatlamış ve aşınmış kayışlar mutlaka değiştirilmeli.)
  • Gösterge ve sigorta kontrolleri
    (Hararet ve yakıt göstergesi gibi uzun yolda kritik olabilecek uyarılar özellikle kontrol edilmeli.)

uzun yol araç bakımı

Evde Yapabileceğiniz Uzun Yol Bakımları

Sık sık servise gitmenin hem zaman hem de maliyet yönünden eksileri olacağı için evde kendi kendinize yapabileceğiniz kontrol de bulunuyor. Uzun yolda araba dinlendirme için uygun duraklama planları yapabilir, bunun yanı sıra yolculuğa çıkmadan önce birkaç basit kontrol gerçekleştirebilirsiniz. Lastik basınçlarını kontrol etmek, silecek suyu seviyesini doldurmak, farların ve sinyal lambalarının çalıştığını kontrol etmek gibi işlemler bunların arasında sıralanabilir. Ayrıca yedek lastik ve gerekli aletlerin aracınızda olduğundan emin olmanız da önemli. Bu basit ama etkili kontroller, uzun yolculuğunuzun sorunsuz geçmesine katkı sağlayan unsurlardan oluyor.

Acil durumlar yaşanması ihtimaline karşı aracınızdaki ilk yardım çantasını kontrol etmeyi de unutmamalısınız. Bunların yanı sıra, ihtiyaç anında kullanıma hazır olması için yedek lastiğinizin iyi durumda muhafaza edilmesi gerekiyor. Gerek duymanız halinde montaj yapabilmek için yolculuk öncesinde gerekli ekipmanları yanınıza aldığınızdan emin olmalısınız. Öte yandan emniyet kemeri kontrolleri, basit ama hayati detaylardan biri. Tüm yolcuların emniyet kemerinin sağlamlığını tek tek kontrol etmeyi ihmal etmemelisiniz.

Siz de konforlu bir seyahat için arabam.com mobil uygulamasından Garaj’a giriş yaparak Servis Bakım kategorisindeki avantajlı fiyatları keşfedebilirsiniz.

arabam garaj Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak için Tıklayın!

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here