radyatör

Araba radyatörleri, araçlarımız için gerekli bir parça kabul edilir ve sistematik olarak birincil soğutma sistemi olarak gösterilir. Oto radyatör, araba motorlarının sıcaklığını kontrol etmenin en etkili yoludur. Çünkü motordan emilen suyu geniş bir alanda sirküle edebilecek başka bir sistem yoktur.

Radyatör Nedir?

Bir aracın motor bölmesinde silindir sistemleri vardır ve sürekli temas halinde olmaları gerekir. Tabii ki, bu hızlı sürtünme büyük miktarda ısı açığa çıkaracak ve eğer sıcaklık standart sıcaklıktan yüksekse motor ciddi hasar görecektir. Burada radyatör, motorda aşırı ısınan ve sirküle eden suyun çekirdeğe taşınmasında ve mümkün olduğunca çok soğuk hava ile toplanarak soğutma işleminin gerçekleştirilmesinde rol oynayacaktır.

Ne İşe Yarar?

Öncelikle bir araca sahipseniz hangi parçanın hangi görevler yaptığını bilmelisiniz. Bakın tamir etmelisiniz demiyorum. Olası aksi bir durumda ilk müdahaleyi siz yaparsanız aracınız daha az zarar görür. İşte burada bilinmesi gereken, motorun aşırı ısınmaya maruz kalması durumunda ne olacağıdır.

radyatör

Radyatör nüvelerinin her biri, soğutma işleminden sonra suyu motora geri döndüren, bir üst kazan ve bir alt kazandan oluşan ince ince su kanallarından oluşur. Elbette pek çok tipte radyatör vardır ve yan tencereli radyatörler bulunabilir. Ancak burada önemli olan nokta, kazanın bulunduğu yerdeki hava akımının etkisi altında değil, yukarıdan aşağıya soğutma prensibine dayanmasıdır. Doğal suyu radyatöre taşıyan hortum, bu çalışma prensibinin önemli bir kısmına karşılık gelir. Bu nedenle soğutma sisteminin her parçasının en küçük arızası, motor yanması olarak adlandırılan ciddi hasara neden olabilir. Bu nedenle araç hareketsizken (yani soğukken) radyatör kapağı zaman zaman kontrol edilmeli ve radyatörde su bulunmalıdır.

Radyatör Üst Hortumu Nedir?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here