İçten yanmalı motorlar ülkemizde oldukça popüler. Piston silindir düzeneğine sahip içten yanmalı motorlar, silindir içinde gerçekleştirilen kontrollü patlamalardan elde edilen enerji ile pistonu aşağı gönderir. Aşağı inen piston, bağlı olduğu biyel kolları ile hareketi yönlendirerek krank miline iletir. Krankın dönmesi ile elde edilen kinetik enerji otomobilin tekerleklerine aktarılır. Ancak durum bu kadar basit değildir. benzinli otomobillerde emme manifoldu üzerinden içeri yönlendirilen hava-yakıt karışımı, emme supabının açılması ile silindirin içine alınır. Aynı şekilde egzoz supaplarının açılması ile atık gazlar egzoz sistemine duruma göre turboya yönlendirilir. Ancak supaplar kendi kendilerine açılmaz. Eksantrik veya kam mili adı verilen mil sayesinde belirli bir zamanlama ile açılan supaplar, ateşlemenin verimli bir şekilde devamını sağlar. Motor bloğunda bazen bir yerine iki kam mili kullanılabilir. Bu sisteme DOHC denir. DOHC ‘Double Overhead Camshaft’ demektir ve üstten çift eksantrik milli anlamına gelir.

DOHC 1
Üstten çift eksantrik milli bir motor.

DOHC Nedir?

DOHC motorlar motorun üstüne yerleştirilmiş iki adet kam mili ile üstten çift eksantrikli motorlardır. Günümüzde 4 zamanlı ve 16 valfli motorlarda genellikle DOHC kullanılır. Hareketlerini triger kayışı veya zinciri sayesinde krank milinden kazanarak, üzerlerindeki kamlar ile supapların açılıp kapanmasını sağlarlar. Genellikle her bir silindir için iki adet egzoz ve iki adet emme olmak üzere 4 adet supap bulunur. Ancak motorun yapısına göre 3 veya 5 supap bulunduran otomobil modelleri de piyasada mevcuttur.

DOHC 2
Çift eksantrik sistemi ile motor hem daha rahat nefes alır hem de daha rahat nefes verir.

Avantajları Nelerdir?

Günümüzde en yaygın motor tiplerinden bir tanesi olan DOHC motorlar, sahip oldukları çift eksantrik sistemi ile silindir içine hem daha fazla hava-yakıt karışımı alabilirler, hem de yanan hava-yakıt karışımını egzoz supapları ile daha rahat bir şekilde atabilirler. Örneğin turbolu bir otomobilde daha fazla egzoz gazı üretilmesi, motorun çektiği soğuk hava miktarını arttıracak ve yakıt tüketimini olumlu etkileyecektir. DOHC motor modelleri, tek eksantrik milli modellere göre hem daha performanslıdır hem de daha az yakıt tüketir. Yine de yakın zamanda değişecek içten yanmalı motor teknolojileri supap zamanlamaları farklı sistemler kullanılarak ayarlanabilecektir.

DOHC 3
Üstten tek eksantrik ve çift eksantrik arasındaki fark.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here