Eksantrik Mili Nedir?

1
8539
Eksantrik mili

Ortalama bir içten yanmalı motorda binlerce parça bulunur ve 200’den fazlası hareketli parçadır. Bu bileşenlerden eksantrik mili en önemlilerinden biridir.

Bir araba, motor olmadan çalışmaz. Eksantrik mili hasar görürse de iyi çalışmaz.

Çoğu insan bir araba motorunu asla sökmediğinden, bu paarçanın ne olduğunu ve ne işe yaradığını anlaması zordur.

Eksantrik milinin ne olduğuna, ne yaptığına ve bir şeyler ters giderse ne olduğuna bakalım.

Eksantrik Mili Nedir?

Kelimenin tam anlamıyla, kendisine bağlı kamları olan bir mildir.Kamlar, tam olarak şaft boyunca yerleştirilmiş oval şekilli çıkıntılardır. Mil uzunluğu ve lob veya kam sayısı, motoru oluşturan valflerin ve silindirlerin sayısı ile doğrudan ilişkilidir.Kam milleri sertleştirilmiş çelik veya dökme demir alaşımından üretilmektedir.

Bu tanım yeterince basit, ama ne işe yarar?

Bu parça, silindir kapağındaki valfleri açar ve kapatır. Mil döndükçe, kamlar üzerindeki yüksek noktalar valf kaldırıcılara baskı yapar.Bu hareket, valfleri açmaya zorlar ve valf yayları, kam lobu döner dönmez valfi oturma konumuna döndürür.

Ama eksantrik milinin dönmesini sağlayan nedir, sorabilirsiniz?

Şüphesiz triger kayışı (veya zinciri) lafını duymuşsunuzdur.Triger kayışı, krank milinin önündeki dişlileri ve eksantrik milini birbirine bağlayarak senkronize olarak çalışırlar.Krank mili, dönmesi için eksantrik miline enerji ileterek emme ve egzoz valflerinin açılıp kapanmasını sağlar.

Eksantrik Mili

Eksantrik Mili İle İlgili Bir Sorun Olduğunu Nasıl Anlarım?

Tüm hareketli motor parçalarında olduğu gibi, eksantrik milinde sorun yaşama potansiyeli vardır.Yeni araçların çoğunda sık görülen bir sorun değil, ancak yine de zaman zaman arıza olabiliyor.

Eksantrik milindeki arıza nasıl anlaşılır?

-Çoğu durumda, motor arıza ışığı yanar.

-Egzoz borusundan veya girişten geri tepme veya patlama

-Motorun üst ucundan gelen tıklama sesi

-Motorda tekleme

-Motor gücü kaybı

Bu semptomların hiçbiri yalnızca eksantrik mili sorunlarına özgü olmadığından, doğru bir şekilde teşhis etmek ve düzeltmek için bilgili bir tamirci gerekir.

 

Eksantrik Mili Tamir Edilebilir mi?

İmalat süreçleri nedeniyle, bir eksantrik milinin onarılması genellikle tavsiye edilmez.Bazı yüksek performanslı motorlar tamir edilebilir eksantrik milleri kullanırken, yoldaki ortalama bir araba için uygun maliyetli veya pratik değildir.

Bunun yerine, arabanızın yeni bir eksantrik miline ihtiyacı varsa, onu yenisiyle değiştirmek en iyi seçimdir.

2. El Araba İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here