Her araba parçasında olduğu gibi araç fan davlumbazında da birçok sebepten dolayı arıza meydana gelebilir. Örneğin araç fan davlumbazının arabaya doğru şekilde sabitlenmemesi normal olmayan sesler ortaya çıkartır. Gelin birlikte fan davlumbazının doğru sabitlenmediği durumlarda oluşturabileceği arızaları inceleyelim.

Fan Davlumbazının Görevi

Arabanın üretim çeşidine göre fan kümesine yataklık yapan fan davlumbazı, plastik veya bakalit ekipmandan oluşur. Davlumbaz sayesinde araç, soğuk havayı daha rahat üretebilir. Ayrıca arabanın ön takımları arasında yer alan radyatör, fan davlumbazı yoluyla da soğuk hava üretebilir. Bazı fan davlumbazları radyatör sistemine monte üretilirken bazı davlumbazlar ise ayrı üretilir. Bununla beraber sistem içerisinde davlumbaz, fanın oluşturduğu soğuk havayı radyatöre göndererek soğuk havayı dağıtır.

  • Fan Davlumbazının Uygunsuz Sabitlenmesi

Fan davlumbazı genellikle radyatör paneline vida, klips, civata gibi sabitleyicilerin yardımıyla monte edilir. Fakat tel ve ip gibi doğru olmayan sabitleyiciler, fan davlumbazını tutamadığı için sorun çıkarabilir. Doğru sabitlenmeyen davlumbaz, sürekli oynadığı için tam kapasitesini kullanıp doğru çalışmaz.

Fan Davlumbazındaki Kırık ve Çatlaklar

Fan davlumbazında yer alan kanatların açı ve sayıları, motorun su soğutma gereksinimine göre hesaplanır. Fakat doğru sabitlenmeyen davlumbaz, devamlı olarak oynadığı için kanatlarından çatlayabilir. Bu çatlak, ileri boyutlara gelirse parça kırılarak kopabilir. Eğer davlumbaz kırılırsa havayı radyatöre doğru şekilde yönlendiremez. Bu da görevini doğru yerine getiremeyeceği anlamına gelir.

  • Fan Davlumbazının İşlemli Olması

araç fan davlumbazı

Olası kaza ya da doğru olmayan montaj sonucunda hasar alan fan davlumbazı, birtakım tamir işlemleri görebilir. Kırılan bir davlumbaz, yetkili kişi tarafından ya onarılır ya da yenisi ile değiştirilir. Bu noktada tamir gören davlumbazlar, işlemli olarak karşımıza çıkar.

  • Fan Davlumbazının Çalışmaması

Daha çok elektrik motoruyla üretilen fan davlumbazlarının kayış ve civa kavramaları bulunur. Eğer davlumbaz doğru çalışmıyorsa sisteme güç ileten bütün parçalar kontrol edilmelidir. Çünkü sorun çözülmezse araçtaki ısı artacak ve hararet yapacaktır. Tüm bunların dışında davlumbazın devreye girmemesinin pek çok nedeni vardır. Bu nedenlerden bazıları ise aşağıdaki gibidir:

  • Sigortanın atması
  • Fan motorunun yanması
  • Tesisatta kopuk kablo olması
  • Kontrol modülünde arıza yaşanması
  • Fan Davlumbazının Sesli ve Balanslı Çalışması

Fan davlumbazından normalin dışında bir ses geliyorsa elektrik motorunda yer alan burç, sargı ve fırçalar arıza yaşanmış olabilir. Ayrıca doğru sabitlenmeyen davlumbazlar da ses çıkarabilir. Bu sesler, sürücüler tarafından dikkatte alınmalıdır. Çünkü ileriye dönük olarak büyük arızalar yaşanıp arıza maliyetini yükseltir. Tüm bunların dışında eğer titreşimli (balanslı) çalışma söz konusuysa kanatlarda kırık, motor mil ve burçlarında boşluk, balans segmanlarında düşme görülebilir. Gerekli davlumbaz kontrolleri usulüne uygun şekilde sağlanmalıdır. Davlumbaz sistemi elektrikli ise balans ağırlıkları; davlumbaz kanatları, burç ve yataklarıyla beraber denetlenmelidir. Fakat davlumbaz sistemi kasnaklı ve kavramalıysa selenoid kavrama sistemi ve devridaim flaşındaki boşluklar denetlenmelidir.

Radyatör Arızası ve Radyatör Tamiri

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here