Genel olarak radyatör, motorla yakından ilişkili olan su soğutma sisteminde çok önemli bir konuma sahiptir. Radyatör, eski araçlarda tamamen metalden oluşurken teknolojik gelişmelerden etkilenerek plastik kazan ve alüminyum gövdeden üretilmeye başlandı. Bu durum radyatör arızaları için yaygın olan radyatör tamir işlemini biraz kısıtladı. Bu parçalar delinme ve tıkanma gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Oluşan sorunlar, radyatörün görevini yerine getirmesine izin vermez ve parça onarılmaya ihtiyaç duyar.

Radyatör Arızası

Su radyatörü, motor sistemi içerisinde gezinen soğutma sıvısını (suyunu) serpantinlerinden geçirip fan ve hava yoluyla ısısını düşürmeye yarayan sistem parçasıdır. Araçtaki yeri, ön takımlar arasıdır. Bunun sebebi ise daha rahat hava ile temas edebilmesidir. Ayrıca radyatör; soğutma fanı, termostat, su pompası ve radyatör kapağından oluşur. Radyatörün birincil görevi motoru soğutmaktır. Fakat duruma bağlı olarak dış ve iç etmenlerden kaynaklı arızalar meydana gelir. Örneğin yüksek ısıdan kaynaklı olarak radyatör çatlayabilir. Arızalar sonucunda radyatörde birtakım tamir işlemi söz konusu olur. Radyatör tamiri sonrasında eski performans beklense de pek mümkün olmaz. Çünkü sistem içerisinde yüksek bir basınç vardır. Basıncın yükseldiği durumlarda işlemli kısımlardan kaçaklar oluşur.

Radyatör Arızası

Radyatörden Buhar Çıkması

Radyatörden ya da motordan buhar çıkıyorsa radyatör arızası olabilir. Buhar çıkmasının birkaç nedeni var. Örneğin radyatör suyu azalmış ve motor aşırı ısınmıştır. Ayrıca radyatörde su kaçağı varsa motorun ısısı artar ve buhar meydana gelir. Daha büyük hasarların önüne geçmek için en kısa zamanda uzman kişiye gösterilmelidir.

Su Radyatörü Sabit Değil 

Radyatörü araca monte edebilmek için klips ve takoz gibi sabitleme elemanları kullanılır. Sabitleme elemanlarında kırık ve gevşek bölümler varsa radyatör sabit durmaz ve yerinden oynamaya başlar. Radyatörün monte edildiği alandaki oynamalar ise hortumları çıkarabilir. Bunun sonucunda da çıkan hortumlar, motorun bazı parçalarına temas ederek delinip hasar alabilir. Böyle bir radyatör arızası durumunda radyatör tamiri gerekir.

Su Radyatörünün Uygunsuz Sabitlenmesi

Eğer radyatör, panele takoz ve klips gibi elemanlarla sabitlenmezse bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Hasar almış radyatörü tel gibi yeterli verimi sağlayamayacak parçalarla sabitlenmek yanlış olacaktır. Sonuç olarak radyatör hasarı daha da artacağı gibi sistem parçaları yerinden oynamaya devam edecektir.

Radyatörde Eğilme ve Aşırı Deformasyon

Aracın ön kısmında yer alan plastik veya metal taşıyıcıya radyatör paneli denir. Radyatöre taşıyıcılık yapmakla görevlidir. Radyatör paneli ve radyatör, aracın ön ve alt kısımlarından aldığı darbeler neticesinde eğilebilir veya kırılabilir. Ayrıca darbeler, paneli yerinden oynatabilir, bu da radyatöre zarar vererek su kaçaklarına neden olur.

Radyatör Alt Bağlantı Ayaklarının Kırıklığı 

Radyatörün alt ve üst kısımları sabitleme elemanlarıyla iyi monte edilmelidir. Eğer alt kısımdaki ayaklarda bir sorun varsa yerine tam oturmaz. Alt ayakları kırık radyatör, aracın hareket ettiği süre boyunca yerinden oynayabilir ve çevresindeki parçaların hareketinden dolayı zarar görebilir.

Radyatörün Su Kaçırması

Radyatör, motor soğutma görevini hava ve suyla yerine getirir. Motor içerisindeki su sürekli dolaşım halindedir ve basıncı artar. Parçaların yüksek ısısı ile su sürekli ısınır. Yüksek basınç etkisiyle çatlak veya delikler su kaçırmaya başlar. Fakat suyu sürekli olarak eksilen radyatör motoru yeterli derecede soğutamaz ve motor hararet yapar. Aracın hararet göstergesinden durum takip edilse de suyu tamamen biten radyatörün göstergesi tam anlamıyla doğru çalışmayabilir.

Silindir Kapak Contasının Yanması

Radyatör arızası sonucunda motor aşırı ısınırsa sorunlar büyüyebilir. Arıza durumunda etkilenen ilk parça silindir kapak contasıdır. Silindir kapak contası yanar ve blok yüzeyinde yamulmalar meydana gelir. Ardından deformasyon, pistonları eritir ve aracın gömleklerine zarar verir. Conta yanması sonucunda tamir işlemi gerekir. Bu durum motora büyük hasarlar verir.

Radyatör Serpantinlerindeki İşlem 

Motor soğutma sistemindeki radyatörde hava hücreleri yer alır. Hava hücrelerinin arkasında yer alan sarmal su kanalları da mevcut. Sistemdeki havayı kullanan serpantine yapılan kaynak ve tamir işlemleri parçanın eski performansına çıkmasını engelleyebilir.

Antifriz Renginin Değişmesi

Radyatör Arızası

Antifriz yani soğutma sıvısının rengi arıza meydana gelirse değişir. Aracın türüne göre değişse de normal şartlarda renkleri mavi, kırmızı ya da yeşildir. Fakat arıza durumunda antifriz, içerisine giren yabancı maddelerden dolayı paslı görünüm alır. Zaman zaman yağlı da görünebilir.

Radyatör Tamiri 

Otomotiv endüstrisindeki gelişimden önce araçların ağırlığı oldukça fazlaydı. Genellikle ham madde olarak metal kullanılırdı. Daha sonraki evrelerde araç verimini arttırmak için parçalar farklı materyallerden yapılmaya başlandı. Radyatör de bu noktada metal yerine alüminyum gibi daha hafif malzemelerden yapılmaya başlandı. Radyatörün tıkanıklık ve delinme durumlarında kazan açılarak tıkanıklık tamir edilirdi. Ayrıca araçta kaçak söz konusuysa lehim yardımıyla sorun çözülürdü. Günümüzde radyatörün yapı malzemesinin değişmesiyle tamir şartları da değişti. Plastik kazanlı radyatörlerde kaçak olursa oluşan delikler tıkayıcı yardımıyla kapatılarak sorun çözülebiliyor.

Radyatör Tıkayıcı 

Tıkayıcının görevi, içerisinde bulunan küçük parçacıklar ile delikleri tıkayıp su kaçmasını engellemektir. Fakat pek çok kişi tarafından kullanımı tavsiye edilmez. Bunun nedeni ise zamanla soğutma sistemi içerisindeki ince hortumları tıkayabilecek olmasıdır. Hortumların tıkanması durumunda görevini yerine getiremeyen radyatör, araca hararet yaptıracaktır. Ayrıca bir diğer olumsuz tarafı ise tıkayıcının kaçak olan alanı tıkamış olmasına rağmen zamanla taneciklerin buradan çıkarak su sızıntısına tekrar dönüşebilme ihtimalidir.

Radyatör arızası ve radyatör tamiri konusundaki içeriğimiz dikkatinizi çektiyse “Oto Radyatör Nedir? Görevi Nedir?” başlığımıza göz atmayı unutmayın!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here