Radyatör Üst Hortumu Nedir? Nasıl Değiştirilir?

1
6609

Soğutma sistemi, motor için aşırı ısıya karşı birincil savunmadır ve radyatör üst hortumu, motor soğutucusunun dolaşımını sağlayan birçok önemli parçadan sadece biridir. Normal çalışmada, radyatör üst hortumu zaman ve ısı nedeniyle bozulacak ve yumuşadığında veya sızıntı yaptığında değiştirilmesi gerekecektir.

Radyatör hortumları, değiştirme gerektirmeden önce genellikle en az beş yıl dayanır ve yaptığınız sürüşe ve bakımın düzenli olarak yapılıp yapılmadığına bağlı olarak genellikle daha uzun sürer. Aşırı sıcak iklimlerde radyatör hortumlarının daha sık değiştirilmesi gerekebilir.

Radyatör Üst Hortumu Nedir?

Radyatörünüzün üst kısmındaki giriş, motorunuzdan gelen soğutma sıvısı ile beslenir ve bir lastik hortum bölümü ile bağlanır. Marka ve modele bağlı olarak, üst hortum motor bölmesinin sürücü veya yolcu tarafında bulunabilir. Sıcak soğutucu, motordan radyatöre akar ve burada sıcak akışkan, radyatörden geçen hava ile soğutulur.

Radyatör hortumları, sıcaklık dalgalanmalarına ve basınca dayanacak kadar güçlü olmalı, ancak esnek kalmalıdır. Sentetik kauçuk malzemeden oluşturulurlar ve mukavemet için dokuma pamuk, naylon veya Kevlar iplerle takviye edilirler. Üzerine yağ dökülürse sentetik kauçuk şişebilir veya bozulursa hortum çökebilir veya çatlayabilir. Üst hortumu artık şeklini korumadığında, çöktüğünde veya sızıntı yaptığında değiştirilmesi gerekir.

radyatör üst hortumu

Radyatör Üst Hortumunun Değiştirilmesi Gerektiğini Gösteren Belirtiler

-Hortumda çatlaklar ve soğutma sıvısı sızıntısı varsa

-Motor sıcaklığı ara sıra normalden daha yükseliyorsa

Radyatör Üst Hortumu Nasıl Değiştirilir?

Teknisyen kaputu açar ve arızalı radyatör hortumunu tespit eder. Soğutma sıvısı radyatörden boşaltılır. Radyatör hortumu kelepçeleri, radyatör tarafından ve motor tarafından çıkarılır. Eski radyatör üst hortumu çıkarılır ve yenisine yeni kelepçelerle takılır. Soğutma sistemi doldurulur, hava boşaltılır ve onarımı test etmek için motor çalıştırılır.

Hatırlanması Gereken İpuçları

Hatalı bir termostat gibi görünen şey aslında sorunlu bir radyatör hortumu olabilir, bu nedenle bir teknisyen tarafından doğru teşhis önemlidir.

Radyatör üst hortumunu değiştirirken, soğutma sisteminin yıkanması ve temiz soğutma sıvısı ile yeniden doldurulması için iyi bir zamandır.

Radyatör Üst Hortumunun Değiştirilmesi Ne Kadar Önemlidir?

Kötü durumda olduğu kabul edildiğinde radyatör üst hortumunun değiştirilmesi, her sürüşte aracınızın iyi çalıştığından emin olmak isteyeceğiniz rahatlığı sağlayacaktır. Arabanızı aşınması daha kötü olan bir radyatör üst hortumu ile çalıştırmak, soğutma sıvısı sızıntısına veya motorunuzun aşırı ısınmasına neden olabilir ve bu da pahalı ve sinir bozucu sorunlara sebep olabilir.

2. El Otomobil İlanları

1 YORUM

  1. daha büyük masraflara yol açmadan kontrol etmek lazım. ama bizde insanlar değil düzenli bakım, ufak sorun büyümeden servise gitmiyor.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here