Motosikletlerde ABS Nasıl Etkili Şekilde Kullanılır

1
3834
Motosiklette ABS önemi

ABS, kaotik caddelerde cankurtaran olabilir ve getirdiği ekstra maliyet, sağladığı güvenlik ağını karşılar nitelikte.

ABS Temelde Nasıl Çalışır

Çok fazla sayıda yeni sürücü ön freni kullanma korkusuyla büyüyor. Bu üzücü çünkü bu bir motosikleti yavaşlatmanın açık ara en etkili yolu. Bu korkunun nedeni ise açık – çok fazla basınç ön lastiği kilitleyebilir ve ağır bir kazaya neden olabilir. ABS veya Kilitlenmeyi Önleyici Fren Sistemi tam olarak bunun olmasını önlemek için var. Sistem, lastiğin kilitleneceği noktanın hemen altında tutmak için fren basıncı miktarını düzenleyerek çalışır.

Bunu yapmak için ABS, genellikle fren diskine monte edilmiş olarak göreceğiniz oluklu bir rotor olan bir sensör kullanır. Bu sensörden gelen veriler bir ECU tarafından analiz edilir ve bu ECU, bir tekerlek kilitlenmesinin yaklaştığını tespit ettiğinde, fren basıncını uygun bir miktarda azaltmak için ABS pompasına talimatlar gönderir. ABS pompası, fren ana silindiri (sürücü girişinin verildiği yer) ve fren kaliperi (asıl frenlemenin gerçekleştiği yer) arasına, fren hatları boyunca monte edilir. ABS tetiklendiğinde, pompa, fren basıncını saniyede birkaç kez hızlı bir şekilde düzenler. Bu da tekerleğin kilitlenmesini önlerken, motosikleti olabildiğince etkili bir şekilde yavaşlatır.

Nasıl hissettiriyor?

Kullanıcılar frenlerin “titreşimli / titreyen / takırdayan” olduğundan şikayet edilebilir. Çünkü sistem devreye girdiğinde bu hisler normaldir ve frenlerden bir miktar sesle birlikte kolda bir titreşim hissedeceksiniz.

İlk kez deneyimlediğinizde bu sizi şaşırtabilir, ancak pompalamayın veya kolu bırakmayın. Bunun yerine, motosiklet gitmeniz gereken hıza düşene kadar kol üzerindeki baskıyı sabit tutun. Güvenmeyi öğrendiğinizde, frene olabildiğince sert bir şekilde basabilirsiniz.  ABS’yi bu kadar hayati kılan şey budur, çünkü panik bir durumda çoğu sürücü içgüdüsel olarak frenleri olabildiğince sert tutacaktır. ABS ile olası bir çarpışma yerine yeterince yavaşlayabilir ve olası tehlikelerden kaçınmak için yön değişikliği yapabilirsiniz.

ABS, frenleme performansını artırmaz

ABS’nin frenleme performansınızı sihirli bir şekilde iyileştirmeyeceğini ve sistem olmadan yapacağınız gibi fren mesafelerini tahmin etmeye devam etmeniz gerektiğini unutmayın. Aslında, çoğu zaman, tecrübeli bir sürücü ABS kapalıyken daha kısa sürede durabilir.

ABS belirli koşulları sevmiyor

ABS’yi oldukça kolay tetikleyebilen ve sistemi daha uzun süre devrede tutabilen birkaç yüzey vardır. Buradaki kural oldukça basittir – mevcut kavrama ne kadar düşükse sistem o kadar çabuk devreye girecektir. İnce çakıl tabakasıyla serpilmiş, yapım aşamasındaki yollar özellikle kötü şöhrete sahiptir. Düşük çekişli yüzeyler ABS’yi daha hızlı tetikleyebildiği gibi, pürüzsüz bir yüzeydeki daha yapışkan lastikler de genellikle sistemin müdahale seviyelerini azaltacaktır.

ABS

Ayrıca, fren koluna sadece hafif bir baskı uygulasanız bile, ara sıra çukurların veya bir kasisin üzerinden geçerken tipik bir ABS titremesini hissedeceksiniz. Bunun nedeni, ön lastiğin anlık olarak havada kalabilmesidir, bu da sistemin kafasını karıştırabilir ve onu devreye sokabilir. Hızın acil olarak azaltılmasının önemli olmadığı bu gibi durumlarda, yumuşak, ABS’siz frenleme elde etmek için kolu kısaca bırakabilir ve tekrar basabilirsiniz.

İkinci El Motosiklet İlanları İçin Tıklayın>>

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here