LPG Kullanmaya Gerek Var Mı? Maliyetini Karşılıyor Mu?

0
3433

LPG ülkemizde ve dünya da oldukça, tercih edilen bir sistemdir. Özellikle 2000’li yıllardan sonra kullanımı artmış. Ve geçtiğimiz senelerde sıralı sistem LPG ismi ile adlandırılan yeni teknolojiler ile entegre edilerek, çok daha ekonomik ve araç performansının kaybını minimuma indirecek gelişmeler ile kullanımı daha da yaygınlaşmıştır.

Bugün gelişen teknoloji ile benzinli araçların yakıt tüketim verileri de oldukça düşük seviyelere inmeyi başarmıştır. LPG kullanımı, oldukça yaygın olmasına rağmen son dönemde bir düşüş trendine mi girdi?

Bugün sizler için LPG’nin size avantaj ve dezavantajları ile ilgili bir içerik hazırladık.

LPG

1Benzinli Kullanmanın Avantajları

İkinci el bir araç alacağınız zaman, özellikle biraz da eski model bir araç ise, ilk sorulan soruların başında LPG takılmış mı? sorusu geliyor.

Bunu bazı kullanıcılar isteklerinden soruyor fakat, çoğu kullanıcı ise tüp takılmış bir aracın kondisyonunun düştüğünü düşünüyor.

20 yaşında bir araç alacağınızı düşünün, hiç tüp takılmamış dendiği zaman bu sizi mutlu edecektir değil mi?

Bu sebeple LPG sistemlerinin aracın üretim, tasarım ve mühendisliğinde düşünülmediği için, orijinal dışı kabul edilir ve araç motorunda deformasyonun daha erken olacağı konusunda bir söylem yaygındır.

Gerçekten de aynı model iki aracı değerlendirdiğiniz zaman, Orijinal benzinli motora sahip aracın daha yüksek kondisyonda olacağını görebilirsiniz.

Yani benzinli aracın avantajlarını düşünecek olursak, öncelikle hiç tüp takılmayan bir araç ikinci el piyasasında daha kıymetli olacaktır.

Fabrikadan çıktığı gibi eklentiler olmadan kullanılacağından motor ömrü daha uzun olacaktır.

Aracın hiçbir yerinde kesme-delme işlemi olmayacağından, içiniz rahat kullanacaksınız.

Kapalı garajlara girebilmek de bir avantaj şuan için fakat, yeni düzenlemeler ile LPG sistemi olan araçlarda, otoparkların belirli yönetmelik kurallarını uygulaması halinde, kapalı otoparklarda hiçbir kısır olmadan girebilecek.

Ayrıca Avrupa ülkelerinde  de böyle bir kısıt bulunmuyor.

2LPG Kullanmanın Avantajları

En büyük avantaj elbette yakıt ekonomisi, ortalama olarak %40-50 bandında bir yakıt ekonomisi sağlayan LPG sistemi, son dönemdeki gelişmeler ile araç performansında da kayıp yaratmadığını iddia ediyor.

Kurulum maliyeti olarak, pek çok kriter farklılıkları olmasına rağmen genel bir maliyet hesabı yapmak gerekirse; 5.000 TL gibi bir bütçe ile LPG sistemini aracınıza yaptırabilirsiniz.

3Maliyetini Karşılıyor Mu?

Bu konuda en çok dikkat etmeniz gereken konu, yılda yaptığınız kilometredir.

Dizel/Benzin kararı verilirken de, LPG/Benzin kararı verilirken de 1 yılda yapacağınız kilometre miktarını iyi hesap etmeniz gerekiyor.

Yılda 15.000 kilometreyi geçmiyorsanız, dizel almanıza gerek yok denir.

Aynı durum LPG içinde geçerlidir.

Günlük 40 kilometre araç kullandığınızı varsayarsak;

30 gün için 1200 kilometre yol yapıyorsunuz demektir. Bu da senelik yaklaşık olarak 15.000 kilometre bandını yakaladığınızı gösterir.

bugün benzinli bir araç ortalama olarak kilometre başına 0,40-0,50 kuruş benzin tükettiğini düşünürsek, yıllık ortalama olarak 6750 liralık bir benzin maliyetiniz olacaktır.

LPG sisteminin de yaklaşık olarak %40’lık bir tasarruf sağladığını düşünürsek, senelik 2700 liralık bir avantaj elde edersiniz.

Buda eğer yılda 15.000 kilometre yapıyorsanız ve aracınızı kısa dönemde satmayı düşünmüyorsanız. Size yaklaşık 2 yıldan sonra LPG avantajı sağlayacağınızı göstermiş oluyor.

Eğer daha az kilometre yapıyorsanız bu süre daha da uzayacaktır.

LPG

Elbette aracın ikinci el değerini, motor kondisyonunu, kullanım dinamiklerini ve bakım maliyetlerini de hesaplarınıza eklemeyi unutmayın.

İkinci El İlanları

Tekerinize taş değmesin.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here