Otomobiller hakkında sıkça sorulan sorulardan biri lastiğin kullanım ömrünün ne kadar olduğudur. Hatta pek çok sürücü, lastiklerini ne zaman değiştireceği konusunda kararsız kalır. Aslında bu sorunun cevabı mevcut duruma göre farklılık gösterdiği için biraz karmaşıktır. Bu duruma net bir açıklık getirebilmek için bugünkü içeriğimizde sizlere araç lastik kullanım ömründen bahsedeceğiz. Dilerseniz detaylara geçelim.

Araç Lastik Ömrü Ne Kadardır?

Lastik kullanım ömrü

Genellikle kauçuk maddeden üretilen lastik, bazen farklı malzemelerden de elde edilir. Kullanılan kauçuk sayesinde daha güvenli yolculuk sağlanır. Hatta üretim esnasında içerisine sadece kauçuk değil farklı kimyasal maddeler de eklenir. Bu anlamda oto lastiklerinin birçok çeşidi üretilir. Özellikle mevsim şartlarına ve aracın türüne göre farklı lastik çeşitlerini görebilmek mümkün. Bu farklılıkların temelinde ise yol tutuşunun yönetimi var. Fakat aracın bütün ağırlığını taşıyan tekerleklere monte edilen lastikler, takıldığı ilk andan itibaren yıpranmaya başlar. Özellikle lastik diş derinliği, aracın kullanılmasıyla birlikte azalmaya başlar.

İncelen lastik diş derinliği yüzünden bazı problemler meydana gelir. Özelliğini kaybeden lastiğin yol tutuşu azalmaya başlar. Bu bağlamda lastiğin ömrü kaç yıldır sorusunu gündeme getirmek gerekir. Genel olarak üreticilerin verdiği araç lastik ömrü ortalama 5 yıldır. Oto lastik ömrünü kilometre olarak ele aldığımızda ise kaynaklar, 100.000 kilometre olduğunu belirtir. Aynı zamanda ömrünü tamamlamış araç lastikleri, frenleme mesafesini uzatacaktır. Bu tarz sorunlar, güvelik açıklarına yol açtığı için oto lastik değişimi yapılması gerekir. Fakat üretici firmaya ve aracın kullanım şartlarına göre oto lastik ömrünün değiştiğini söylemekte fayda var.

Oto Lastiği Ne Zaman Değiştirilir?

Lastik kullanım ömrü

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi araç lastiğinin değişimi, kilometresi ve yılına bağlı olarak farklılık gösterir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Örneğin 1.6 mm aşağısındaki lastik diş derinliği olumsuz durumlar yaratır. Bu sebeple lastik, kısa sürede değiştirilmelidir. Tüm bunların dışında oto lastik değişimini etkilen faktörlerden bazıları aşağıdaki gibi:

  • Her aracın periyodik bakımı hayati önem taşır. Tabi, lastik bakımı da dikkat edilmesi gereken konular arasında yer alır. Lastik basıncının ideal seviyede olması ya da mevsim şartlarına uygun lastik kullanmak dikkat edilmesi gereken bakımların başında gelir.
  • Eğer kötü bir zeminde aracınızı sürüyorsanız lastik dişlerine taş, kum, kir, çakıl ya da sakız gibi maddeler kaçmış olabilir. Düzenli lastik kontrolü yapıp bu cisimleri temizlemek aşınmayı yavaşlatacaktır.
  • Her mevsim şartına uygun lastik üretimi gerçekleştirilir. Bu sebeple mevsim geçişlerinde lastiklerinizi değiştirmelisiniz. Örneğin yüksek sıcaklıklara dayanıklı olarak üretilen yaz lastiğini kış ayında kullanmak trafikte tehlikeye neden olur.
  • Aracınız kazaya karıştıysa lastikleriniz; delinmiş, çatlamış, şişmiş ya da kırılmış olabilir. Bu nedenle kaza sonrasında lastiklerinizi mutlaka kontrol etmeniz gerekir.
  • Oto lastikleri kaliteli olmazsa daha kısa sürede yıpranabilir. Bu noktada doğru lastik seçmek gerekir. Daha uzun ömürlü araç lastiği için kaliteli markaları tercih etmelisiniz.
  • Aracınıza devamlı olarak gereğinden fazla yük taşıtıyorsanız lastikleriniz daha hızlı aşınır. Araçtaki gereksiz yüklerden kurtulmak sizin için faydalı olacaktır.
  • Sürücün aracı nasıl kullandığı oldukça etkili faktörler arasında yer alır. Eğer sürücü, aracı aşırı hızlı kullanıyorsa lastikler daha çabuk yıpranır.
  • Son olarak lastiklerin doğru hizalanması gerekir. Aksi halde lastiklerin ömrü kısalır.

Araç Lastiklerinin Raf Ömrü

Araç lastiğinin kullanım ömrü ve raf ömrü arasında farklılık var. Oto lastikleri, doğru şartlarda muhafaza edilirse ortalama 8 ila 10 sene gibi bir raf ömrüne sahip olur. Tabi, kullanılan markaya göre bu rakamlar değişebilir. Hatta, bu konu özelinde pek çok tartışma yanaşır. Bu sebeple daha detaylı bilgi edinmek için tercih ettiğiniz markanın resmi web sayfasını ziyaret etmeniz gerekir. Ancak lastiklerin en iyi performansı sağlamasını istiyorsanız satın aldıktan sonra doğru muhafaza etmeniz gerekir.

Oto Lastiğinin Son Kullanma Tarihi Var mı?

DOT

Bazı araç sahipleri, araç lastiğinin son kullanma tarihi olup olmadığını sıkça sorar. Bu sorunun cevabını araç lastiğine bakarak öğrenebilirsiniz. Fabrikanın belirlediği son kullanma tarihi, araç lastiğinin üzerinde yazar. DOT kısaltmasıyla ifade edilen tarihi anlayabilmek için birkaç detayı bilmeniz gerekir. Lastik yanağında DOT ifadesinden sonra gelen ilk iki rakam üretim haftasını belirtir. Haftadan sonra gelen diğer iki rakam ise üretim yılını ifade eder. Örneğin yanakta “DOT 1518” gösterimi yer alıyorsa üretim tarihi, 2018 yılının 15. haftasındır.

Son olarak bu içeriğimiz ilginizi çektiyse en sessiz lastik modelleri hakkında bilgi almak için buraya tıklamanız yeterli.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here