Semi Slick Lastik

Günümüz de otomobillerimizin en önemli parçalarından biri lastikleridir. Bugün alışılagelmiş olan lastiklerden farklı olarak “Semi Slick” adı verilen lastik tipini inceleyeceğiz. Günlük araçlarımız için kullandığımız girintili çıkıntılı lastiklerin aksine, tamamen düz bir yüzeyle tasarlanmış olan bir lastiktir. Bu lastiğin dümdüz olması sizin de tahmin edeceğiniz üzere yerle temasının maksimum olması anlamına geliyor. Tabi sadece lastiğin yapısının düz olması yetmiyor.

Lastiğin yapısında kullanılan malzeme günlük hayatta kullandığımız lastiklerden biraz farklıdır. Bu farklılık sebebiyle lastikten maksimum verim alabilmek için lastiği ısıtmak gerekmektedir. Isıtmaktaki asıl amaç ise lastiğin yapısında bulunan maddenin ısındığında yola adeta yapışıyor olmasıdır. Dış ve iç kısmı, yere temas eden alanının boyutlarını maksimuma çıkartmak tasarlanmış. Gövde yapısı ve taban kısmı mükemmel frenleme ve yol tutuşu gibi olanaklar sunuyor. Hatta bu lastik için hızlanma, yol tutuşu ve fren mesafesi konularında zirve diyebiliriz.

Semi Slick Lastik Drag

Semi Slick Lastik Hangi Otomobillerde Kullanılır?

Bilindiği üzere otomobilleri yarıştırmak için farklı klasmanlarda otomobil sporları yapılmaktadır. Bunlardan biri de drag yarışlarıdır. Drag yarışlarında yüksek beygirli araç yapmanın yanı sıra iyi bir süre almak için her şeyi çok iyi yapmalısınız. Bu yüzden en ufak patinaj kaybının bile yeri çok yüksektir. Aracınız ne kadar yüksek beygirli olsa bile motorda üretilen gücü lastiklere ve oradan da zemine aktarmak çok önemlidir. Bu yüzden drag yarışlarında yarışan otomobillerde bahsettiğimiz lastik çeşidi kullanılmaktadır.

Söz konusu lastiklerin kullanıldığı bir diğer otomobil sporu ise F1 yarışlarıdır. F1 yarışlarında pistlerde viraj alırken ortaya çıkan yanal kuvvetleri optimize etmek için Semi Slick lastik kullanılmaktadır. Önceden F1 yarışlarında, bu lastikler yerine oluklu lastikler kullanılmaktaydı. Semi Slick lastiklerinin gelişmesiyle 2008’de F1’de oluklu lastiklerin yerine bu lastik tipini kullanılması önerilmiştir. Ancak FIA ‘dan ret cevabı gelmiştir. Bu red cevabının gelmesiyle birlikte F1 severler hayal kırıklığına uğramıştır.

Semi Slick Lastik F1

Semi Slick Lastiklerin Avantajları ve Dezavantajları

Profesyonel yarış takımları bu lastikler hakkında oldukça bilgilidir. Bu takımlar Semi Slick lastiği adeta oyun hamuru gibi şekilden şekle sokabilmektedirler. Ellerindeki lastiği; yarışacakları pistin yol durumuna, asfaltın sıcaklığına, aşındırıcılığına havanın yağış durumuna ve yarış esnasında aracı etkileyecek diğer etkenleri düşünerek ve diş yaparak daha da kullanışlı hale getirebiliyorlardı.

Semi Slick lastiğin yol tutuşu, hızlanması ve frenlemesi o kadar iyi olmasına rağmen günlük hayatta caddede kullanılması pek tavsiye edilmiyor. Çünkü lastiğin yüzeyinin yere tamamen değmesi iyi tutacağı anlamına gelmiyor. Lastiğin kullanıldığı zeminin de tutuşunun bir o kadar iyi olması gerekiyor. Eğer bu lastiği şehir içinde gezerken kullanırsanız önünüzde aniden fren yapan bir arabanın arkasına girmeniz muhtemeldir. Aynı zamanda Semi Slick lastiği olan bir arabanızı yoldan koparmanız imkansıza yakındır. Ancak koparsa da geri toparlayabilmek için ne yapılırsa yapılsın pek fayda etmez. Günlük hayatta kullanılan yol lastiklerinde hafif kontrayla toparlanabilecek olan kopmaların bu lastiklerde pek yararı olmaz. İşin özü bu lastik sadece yarışlar için kullanılacak bir lastik türüdür.

 

Lastikler Üzerindeki H Ne Anlama Geliyor?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here