Lastik Üzerindeki H Ne Demek ?

0
18970
Lastikte h ne demek

İster yaz ister kış lastiği olsun, yeni lastik alırken teknik özellikleri dikkate alınmalıdır. Çünkü bir lastiğin performansını ve bir araca uygunluğunu belirleyen birçok faktör vardır. Şu anda lastik yan duvarındaki referans bilgiler sürücüye yardımcı olabilir. Lastik yan duvarındaki kabartmalı gösterim, lastik sırtı genişliği ve jant boyutu ile lastik hızı ve yük endeksi gibi boyutsal bilgileri içerir. Lastikte h ne demek gelin birlikte bakalım.

Örnek verecek olursak, 215/45/R17 94H bilgisi olan lastiklerde, H harfi hız endeksini temsil eder. Hız endeksi harflerle gösterilir ve lastiğin güvenle kullanılabileceği maksimum hızı belirtir. Her harfe karşılık gelen maksimum hız değeri lastik hız indeks tablosunda görülebilir.

Tabloya göre lastik hız endeksi H olan bir otomobilin 210 km/s hız sınırını geçmemesi gerekiyor. Yaygın olan diğer hız endeksi değerleri ise şu şekilde:

  • T: 190 km/s
  • U: 200 km/s
  • H: 210 km/s
  • V: 240 km/s
  • Z: 240+ km/s

Lastikte h ne demek

Lastikte h ne demek ?  Lastik Hız Endeksi tablosundaki harflerden biri de aracın lastikler üzerinde kaç kilometre yol kat etmesi gerektiğini gösteren h harfidir. Yazımızda lastiklerin üzerindeki harflerin anlamlarını anlatan lastik hız indeks tablosu ve görseller paylaştık.

Yeni araba alırken dikkat edilmesi gereken önemli bir bileşen olan lastiklerin dinamikleri ve performansı hakkında bilgi almak için yandaki yazıya bakmak gerekiyor. Buradaki kabartmada jant boyutundan lastik sırtı genişliğine ve lastiğin üretim tarihine kadar birçok bilgi kaydedilmiştir. Bunlar, lastik hız endeksini içerir. Bu nedenle lastik hız kodu olarak da adlandırılır.

Lastikte H Ne Demek ? Lastik Hız Endeksi Tablosu

Bir aracın lastiklerinin belirli bir basınç ve yük altında kullanabileceği maksimum hız değerini gösteren tabloya lastik hız indeks tablosu denir. Lastik hız indeks harfleri ve hız limitleri aşağıdaki gibidir:

Q 99 MPH, 160 km/h
R 106 MPH, 170 km/h
S 112 MPH, 180 km/h
T 118 MPH, 190 km/h
U 124 MPH, 200 km/h
H 130 MPH, 210 km/h
V 149 MPH, 240 km/h
Z 149 MPH, 240 km/h ve üzeri
W 168 MPH, 270 km/h
Y 186 MPH, 300 km/h

 

Bir lastiğin hız kodu tüm lastik üreticileri için aynıdır. Önemli bir ayrıntı, hız endeksi ne kadar yüksek olursa, lastiklerin hızlanma, frenleme ve viraj alma açısından o kadar iyi performans göstermesidir. Yakıtın verimli kullanılmasında da etkilidir.

Lastikte h ne demek

Lastik Hız Endeksi Nerede Yazar ? Lastikte H Ne Demek ?

Lastiğin üzerindeki kabartmadan lastikle ilgili birçok değeri okuyabilirsiniz. Yük değerinin yanında harflerle kodlanmış lastiğin hız değerini görebilirsiniz.

Lastik Seçiminde Hız Endeksi Önemli Mi?

Lastik hız indeksi, ebat bilgisi gibi lastiğin fiziksel özelliklerini ifade edemediği için genellikle gözden kaçar. Ancak lastik hız indeksinin önemli olup olmadığını merak eden herkes, lastik seçiminde bu değerin çok önemli olduğunu bilmelidir. Lastik hız endeksi, aracın üst hız sınırından yüksek olmalıdır. Geliştirilmiş hız endeksi, lastiklerin hızlanma, frenleme ve yüksek hızlı viraj alma konusunda daha iyi başa çıkabileceği anlamına gelir. Aynı zamanda yakıt verimliliğini de artırır.

Ancak yine de seçimin araç üreticisi tarafından belirlenen sınırlar içinde yapılması gerekiyor. Çünkü önerilen talimatlara uymayan lastiklerin kullanılması kötü sonuçlara yol açabilir. Örneğin yanlış seçilmiş bir lastik, direksiyon hareketlerine farklı tepki vererek sürüşü tehlikeye atabilir veya olası bir kaza durumunda sigorta şirketi yanlış lastik hız endeksine göre ödeme yapmayı reddedebilir.

Lastik Hız Kodları Hakkında

Bir lastiğin hız endeksi genellikle sürücüler tarafından göz ardı edilir. Ancak güvenli bir sürüş deneyimi için doğru hız indeksine sahip lastiklerin seçilmesi önemlidir. Lastik seçerken hız göstergesinin aracın maksimum hızından yüksek olması tavsiye edilir. Doğru lastik seçimi yakıt verimliliği, hızlanma, fren mesafesi ve yol tutuşunu optimum seviyelerde tutabilir. Bir araçta kullanılabilecek lastik seçimi, genellikle aracın içindeki bir etikette veya aracın kullanım kılavuzunda bulunur. Lastiklerin hız performansı harflerle belirtilmiştir.

Lastik hız kodları A1’den başlar ve A8’e kadar devam eder. A8 kodundan sonra B harfi belirir ve Y harfine kadar devam eder. A1 lastik kodu, 5 km/s hıza ulaşılabileceğini gösterir. Y kodu 300 km/saate kadar hızlara izin verir. 300 km/s üzerindeki hızlar genellikle (Y) koduyla belirtilir.

Lastik üzerindeki numaralar ve anlamlarını öğrenmek için tıklayın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here