2014 yılının sonundan itibaren, tüm yeni arabalarda standart olarak bir lastik basınç izleme sistemi bulunmaktadır. Araç yetersiz lastik basıncı konusunda uyarı verir ve sürücüyü artan yakıt tüketimi ve lastik hasarına karşı korur.

Lastik Basınç Gözetim Sistemi

Lastik basıncı, bir aracın temel bir güvenlik faktörüdür. En yaygın lastik hasarı, kademeli basınç kaybına kadar izlenebilir. Bu genellikle çok geç olduğunda aracın sürücüsü tarafından fark edilir. Yetersiz lastik basıncı, artan yakıt tüketimine ve kötü sürüş özelliklerine neden olur. Artan lastik sıcaklığı ve daha fazla aşınma da buna bağlıdır. Yetersiz lastik basıncı lastiğin aniden patlamasına neden olabilir. Bu, araçtaki herkes için son derece yüksek bir güvenlik riskidir.

Sistemi Üretici firma Açıklama İçin kullanılır
TSS Beru Lastik Güvenlik Sistemi – dört ayrı antenli doğrudan ölçüm lastik basıncı izleme sistemi Audi, Bentley, BMW, Ferrari, Land Rover, Maserati, Maybach, Mercedes, Porsche, VW, ticari araçlar
SMSP Schrader, Almanya’daki satışlar: Tecma Merkezi antenli doğrudan ölçüm lastik basıncı izleme sistemi Citroen, Opel, Peugeot, Renault, Chevrolet, Cadillac
DDS Kıta Teves Sapma Algılama Sistemi – dolaylı ölçüm lastik basıncı izleme sistemi BMW, Mini, Opel
TPMS Kıta Teves Lastik Basıncı İzleme Sistemi – doğrudan ölçüm lastik basıncı izleme sistemi Opel / Vauxhall
VDO BMW, Citroen, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Infiniti, Jaguar, Jeep, Kia, Lada, Lancia, Land Rover, Mazda, Mercedes Bens, Mini, Mitsubichi, Nissan, Peugeot, Renault, Suzuki, Tesla, Volkswagen, Volvo
Air Uyar Dunlop Dolaylı ölçüm lastik basıncı izleme sistemi BMW, Mini
lastik Koruma Siemens VDO Pilsiz lastiklere kalıcı olarak entegre edilmiş sensörlü doğrudan ölçüm lastik basıncı izleme sistemi Renault
Smar lastik Satış: Seehase Güçlendirme için doğrudan ölçüm lastik basıncı izleme sistemi Evrensel
X-Basınç Pirelli Güçlendirme için doğrudan ölçüm lastik basıncı izleme sistemi Evrensel
Road Snoop Nokian Güçlendirme için doğrudan ölçüm lastik basıncı izleme sistemi Evrensel
Büyü Kontrolü Waeco Güçlendirme için doğrudan ölçüm lastik basıncı izleme sistemi Evrensel

 

Genel parça satış sonrası pazarı, iyileştirme için farklı sistemler de sunar. lastik basıncı izleme sistemleri, lastik basıncını ve lastik sıcaklığını izler. Lastik basıncı izleme sistemleri bir süredir piyasada, çoğunlukla üst düzey araçlarda. ABD’de, birkaç yıldır yeni araçlar için zorunludurlar. Bu nedenle, tüm atölye çalışanlarının bu konuya aşina olma zamanı gelmiştir. çünkü bir tekerlek değişimi sırasında bile, sistemler hakkında bilgi eksikliği, lastik basıncı izleme sisteminin bozulmasına neden olabilir. Temelde iki farklı lastik basınç izleme sistemi vardır. Dolaylı ve doğrudan lastik basıncı izleme sistemleri.

Lastik Basınç İzleme Sistemleri

Dolaylı Lastik Basınç İzleme Sistemi

Dolaylı Lastik Basınç İzleme Sistemi
Dolaylı Lastik Basınç İzleme Sistemi

Dolaylı ölçüm sistemlerinde, araç üzerindeki ABS sensörleri kullanılarak basınç izlenir. ABS kontrol ünitesi, farklı yuvarlanma çevresi boyunca bir lastiğin basınç kaybını algılar. Düşük hava basıncına sahip bir lastik, doğru hava basıncına sahip bir lastikten daha fazla devir yapar. Bununla birlikte, bu sistemler doğrudan ölçüm sistemleri kadar hassas değildir ve bir uyarı mesajı gelmeden önce yaklaşık % 30 basınç kaybı gerektirir.

Avantaj, nispeten düşük fiyattır, çünkü halihazırda mevcut olan çok sayıda araç bileşeni kullanılabilir. Gerekli olan tek şey, uyarlanmış ABS yazılımı ve gösterge ünitesinde ek bir ekrandır.

Direkt Lastik Basınç İzleme Sistemi

Doğrudan ölçüm sistemleri önemli ölçüde daha hassastır, ancak aynı zamanda daha fazla harcama gerektirir ve bu nedenle daha pahalıdır. Burada her tekerlekte pille çalışan bir sensör bulunur. Bu, lastiğin sıcaklığını ve basıncını ölçer ve ölçülen değerleri kablosuz olarak lastik basıncı izleme sistemi kontrol ünitesine ve / veya görüntüleme ünitesine aktarır. Bir veya daha fazla anten, radyo sinyalini iletir.

Direkt Lastik Basınç İzleme Sistemi
Direkt Lastik Basınç İzleme Sistemi

Doğrudan sistemler, lastik basıncını, lastik basıncı izleme sistemi kontrol ünitesinde saklanan bir referans değerle karşılaştırır. Bu, birkaç lastiğin basınç kayıplarının aynı anda tespit edilebilmesi avantajına sahiptir. Bu, bir lastik değişiminin ardından sensörlerin yeniden ayarlanması (kalibrasyon) veya yeniden kodlanması gerektiği anlamına gelebilir.

Doğrudan ölçüm sistemlerinin diğer bir dezavantajı, pillerin yaklaşık 5-10 yıl dayanmasıdır. Üreticiye bağlı olarak, bunlar sensörlerle bir ünite oluşturduğundan, bu genellikle sensör ünitesinin tamamen değiştirilmesi anlamına gelir.

Pillerin değiştirilmesi gerekiyorsa, bu ekran ünitesi tarafından zamanında gösterilir, bu da ani bir sistem arızasının önlendiği anlamına gelir. Yaz lastiklerinden kış lastiklerine geçerken, ek tekerlek sensörlerinin takılması veya mevcut sensörlerin modifiye edilmesi sağlanmalıdır. Lastik takma işlemi sırasında herhangi bir hasar veya işlevsel sorun oluşmaması için bazı önemli noktalara dikkat edilmelidir.

İkinci el Araba ilanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here