2004 Model Ford Focus C-MAX 1.6 TDCi

3
10899
focus c-max

’90’lı yılların sonundaortaya çıkan kompakt van sınıfı her geçen gün popülerliğini artırıyor. Ford, C-MAX ile bu pazarda şans arıyor. Yeni nesil Focus platformu üzerine inşa edilen C-MAX, 2002 yılında düzenlenen Paris Otomobil Fuarı’nda ilk kez konsept olarak tanıtıldı. Türkiye’ye 1.6 litre 100 HP benzinli ve 1.6 litre 109 HP dizel motor seçenekleriyle ithal edilen otomobilin yurt dışında 1.8 litre 118 HP, 2.0 litre 131 HP benzinli ve 1.8 litre 90 HP ve 115 HP dizel motor tipleri de bulunuyor. Focus C-MAX ‘in benzinli versiyonu sadece Trend donanımıyla, dizel versiyonuysa Trend ve Ghia donanımıyla satılıyor.

Focus’un izleri onda

focus c-max

C-MAX, Ford Grubu’nun gelecek nesil Focus için hazırladığı platform üzerine inşa edilmiş bir kompakt van. Bu nedenle dış hatları yeni Focus hakkında ipuçları veriyor. Köşeleştirilen yeni far gurubu ön tasarımda dikkat çeken detaylar arasında. Ghia donanım seviyesine sahip test otomobilimizin radyatör ızgarası etrafındaki krom çerçeveşık bir görünüm oluşturuyor. 4333 mm uzunluğundaki C-MAX, en büyük rakipleri olan Opel Zafira (4315 mm) ve Renault Scenic’ten (4259mm) uzun, VW Touran’dan (4391 mm) kısa. 1595 mm’lik tavan yüksekliği nedeniyle otomobil alçak sayılabilir. C-MAX yandan incelendiğinde sınıfının klasik çizgisini barındırıyor. Focus ile başlayan yüksek konumlandırılmış stop grubu anlayışı C-MAX’te de kullanılmış. İnce formlu stoplar modern görünümü perçinliyor. Dizel C-MAX benzinli kardeşinden bagaj kapağına yerleştirilen ‘TDCi’ logosuyla ayrılıyor.

Kaliteli iç mekan

focus c-max

C-MAX’in iç mekanında kullanılan malzeme kalitesi yüksek seviyede.Özellikle çift renkli kokpit kullanılması hem kalite hem de ferahlık hissini artırıyor. Bu nedenle rakiplerinden daha alçak olmasına rağmen C-MAX’in iç mekanı küçük izlenimi vermiyor. Orta konsolun en üstüne havalandırma ızgaraları konumlandırılmış. Sony marka müzik sistemiyse daha altta bulunuyor. Dijital klima kumandalarıysa en alta yerleştirilmiş. Vites kolu orta konsolla bütünleşik olarak tasarlanmış. Bu sayede kullanım kolaylığı artırılmış. Deri kaplı direksiyon simidi hız sabitleme sistemini kontrol eden butonları barındırıyor. İç mekanda bir çok göz barındıran otomobilin ön konsolunun üzerine yerleştirilen kapaklı göz dikkat çekici. 460 litrelik bagaj hacmi yeterli düzeyde. Ayrıca bu hacmi 1620 litreye kadar yükseltmek mümkün.

Güçlü motor

Ford C-MAX’in motor kaputunun altında 1560 cc hacminde common-rail teknolojisine sahip bir motor görev yapıyor. PSA-Ford ortaklığıyla geliştirilen bu motor Peugeot 307 modelinde de görev yapıyor. 4000d/d’de 109 HP güç, 1750 d/d’de 240 Nm tork üreten bu motor otomobili rahatlıkla hızlandırıyor. Ancak yüksek tork sebebiyle ilk viteslerde gücünü zemine rahatlıkla ilettiğini söylemek güç. Üçüncü viteste bile patinaja düşmek mümkün. Yaptığımız testlerde C-MAX’le 0’dan100 km/s hıza 11.5 saniyede ulaştık. Son hızınıysa 190 km/s olarak ölçtük. TDCi motor gerçek maharetini yakıt tüketimi disiplininde gösterdi. Testimiz süresince ortalama 6 litre motorin tüketen otomobil 55 litrelik deposuyla 916 km’lik menzil sunuyor. Daha sakin kullanımlarda 1000 km sınırını aşmak mümkün.

Yol tutuşta iddialı

C-MAX sunduğu performansın yanında düşük yakıt tüketimiyle göz dolduruyor.Bir Ford geleneği olan başarılı yol tutuş performansı C-MAX’e de taşınmış. Yüksek yapı sebebiyle yana yatma sorunu yaşansa da hızlı virajlarda bile otomobili izinden çıkarmak güç. Çok zorlandığındaysa önden kayma yaşanabiliyor. C-MAX’in özel direksiyon sistemi, düşük hızlarda diğer hidrolik direksiyonlara nazaran yüzde 20 daha yumuşak.Yüksek hızlarda sertleşen direksiyonun hassasiyeti de yüksek. 100km/s hızla giderken yapılan ani frenle C-MAX’i 38.5 metrede durdurabildik. Focus C-MAX 1.6 TDCi Ghia’nın anahtar teslim satış fiyatı ilk çıktığı dönem altı sıfırı saymaz isek 44 bin TL idi.

Genel Değerlendirme
İç mekan Kaliteli ve şık
Görüş Ön direkler kalın, kör nokta oluşturuyor
İşçilik Yüksek seviyede
Performans Boyutları ve sınıfına göre yüksek
Tüketim Makul seviyede
Yol tutuş Tam bir Ford klasiği
Frenler Duruş mesafesi kısa
Süspansiyon Darbe emiş performansı yeterli
Yalıtım Yüksek devirde motor sesi sızıyor
Donanım Birkaç eksiği var
Fiyat Rekabetçi fiyata sahip
Sonuç C-MAX sınıfının iddialı modellerinden birisi.Yüksek yol tutuş performansı, ekonomik motoruyla göz dolduruyor.Rakiplerinin tersine 7 kişilik yer sunamaması dezavantaj yaratabilir.

Tulu DARICAN 

Ford Focus C-MAX 1.6 TDCI Teknik Veriler

Motor: 1560cc Turbo Dizel

Motor Gücü: 109 HP – 240 Nm Tork

0-100 Hızlanması: 11.5 saniye

Test Yakıt Tüketimi: 6 litre/100km

Boş Ağırlık: 1335 kg

Lastik Ölçüleri: 195/60 R15

İkinci El Ford Focus C-MAX 1.6 TDCI İlanları

 

3 YORUMLAR

  1. uzun süredir kullanıyorum ailecek memnunuz şikayet edeceğimiz konu bakım giderleri malum servis arabaya ortak sanki yarı parasına bakım yapıyorlar dışarıda bakım yaptırmak riskli işini bilen birini bulursan sıkıntı yok Türkiyede oto parçaları ve işcilik çok yüksek insanlar bu yüzden cesaret edemiyorlar servis maliyetleri hakkında mutlaka iyileşme yapılmalı

  2. bu araba gerçekten ford un en güzel araçlarından birisi. hem kaliteli hem geniş ve ferah hem az yakıyor … süper sunroof olan model olursa tadından yenmez.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here