Bir otomobil için en yüksek masraflardan biri olan lastik maliyetleri, onları uygun lastik basınçlarında tutmak, ömürlerini en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olacaktır. Bu nedenle bir araba için proaktif bir bakım programına sahip olmak, özellikle de tekerlek uçlarının bakımını içeren bir programa sahip olmak çok önemlidir.

Lastiklerinizin bakımı söz konusu olduğunda, lastik üreticilerinin önerdiği şişirme basıncına göre şişirildiğinden emin olmak önemlidir. Bunu yapmak, lastiklerinizin taşıdığınız yükü desteklemesini sağlar ve ayrıca yakıt tasarrufunuzu artırabilir. Ayrıca uygun basınç lastik ömrünüzü artırabilir, otomobilinizi ve dolayısıyla sizi yolda daha güvenli hale getirebilir.

Lastiklerin Yetersiz Şişirilmesi

Yetersiz şişirme, lastiklerle ilgili en yaygın sorundur ve erken lastik çıkarmanın bir numaralı nedenidir. Lastik arızalarının % 95’inin düşük lastik basıncından kaynaklandığı tahmin edilmektedir. Az şişirilmiş lastiklerle sürüş çok tehlikeli olabilir. Heavy Duty Trucking, gerekli basıncın % 10 altında çalışan bir lastiğin 20 derece daha sıcak çalıştığını belirtti. Yan duvardaki esneme nedeniyle aşırı ısı oluşumu meydana gelir ve iç lastik hasarının yanı sıra patlamalara neden olabilir. TMC S.2 Lastik ve Jant Çalışmasına göre, % 20 düşük şişme lastik ömrünü % 30 azaltabilir.

Lastiklerin Yetersiz Şişirilmesi

Düşük şişirme ayrıca motorunuzu daha fazla çalışmaya zorlar ve bu da yakıt ekonominizi en az % 1 oranında azaltır. Lastikler en yüksek ikinci işletme maliyeti ve yakıt ilk sırada olduğundan, sürekli olarak az şişirilmiş lastiklerle sürüş yapmak, kar hanenizi etkileyecektir.

Lastiklerin Aşırı Şişirilmesi

Lastiklerdeki yetersiz şişirmeyi önlemek amacıyla aşırı şişirmemek çok önemlidir. Bunu yapmak, iyi bir lastiği kolayca bozar. Aşırı şişirme, yerleşik bir güvenlik riskinden daha azdır, ancak yine de lastik için olumsuz ve maliyetli etkiler yaratır.

Lastiklerin Aşırı Şişirilmesi

Aşırı şişirme, lastiklerin sıkı olmasına ve daha çok delinmesine veya kesilmesine neden olur. Ayrıca lastiğinizin çekişini etkileyen ayak izini de değiştireceksiniz. Sonuç olarak, düzensiz lastik aşınması yaşayacak ve lastiğinizin aşınma ömrünü kısaltacaksınız. Bu, lastik ömrünün % 7 ila % 15’ine mal olabilir.

Uygun Lastik Basıncı Nasıl Korunur?

Sık sık lastik basıncını kontrol etmek önemlidir çünkü, lastikler, ayda 1-3 lbs PSI şişirme basıncını kaybeder. Lastik basıncınızı kontrol ederken, arabanızın lastiklerinin soğuması için birkaç saattir sürülmediğine emin olun.

Uygun Lastik Basıncı

Araç muayenesi sırasında, sadece lastiğe görsel olarak bakmakla kalmak yerine düzensiz aşınma belirtilerinin de kontrol edilmesi gerekir. Ayrıca, lastik aşınmasını kontrol etmenin en kolay yolunun, ellerinizi dışarıdan lastiğin içine ve ardından lastiğin sırtına doğru gezdirmek olduğunu söylenir. Lastikte herhangi bir keskin kenar veya tüylenme hissederseniz, muhtemelen bir hizalama veya bileşenle ilgili bir sorununuz vardır. Bu hızlı kontrol, potansiyel bir sorununun olup olmadığını belirleyebilir. Burun ayarı, doğru ayarlanmadığında lastik kilometresini önemli ölçüde azaltabilen doğrudan bir lastik aşınma açısıdır. Genel kural, direksiyon lastiğinin her iki iç kısmının da aşınmış olması ve aracın her iki dış tarafın da aşınması durumunda aracın içeri girmesidir.

  • Lastik Basıncı İzleme Sistemleri (TPMS)

2005 yılında NHTSA, FMVSS No. 138 için bir kural yayınladı; binek otomobillerin, çok amaçlı yolcu araçlarının ve GVWR değeri 10.000 lb veya daha az olan kamyonların ve otobüslerin, % 25 düşük şişirme tespit edebilen bir TPMS ile donatılması gerektiğini belirten herhangi bir lastik kombinasyonu. 1 Eylül 2007’den sonra üretilen tüm araçların bir TPMS ile donatılması gerekiyordu.

2011 yılında, uygun lastik şişirmesini teşvik etmek için araçlarda TPMS sistemlerine sahip olmanın etkinliğini analiz etmek için testler yapıldı. Bu test, 2004-2011 model yılları arasında değişen araçlar üzerinde yapıldı.

Sonuçlar, 2004-2011 model yıllarına ait tüm araçların tahminen % 71’inin en az bir lastiğinin en az 1 PSI ile yetersiz şişirildiğini ve %12’sinin en az bir ciddi şekilde yetersiz şişirilmiş lastiğe sahip olduğunu buldu. Testlerin kümülatif sonuçlarına göre, TPMS kullanmanın ciddi düşük enflasyonu önlemede % 55 etkili olduğu tahmin edilmektedir. TMPS’nin temel amacı düşük lastik basıncını önlemektir, ancak testler aynı zamanda gelişmiş yakıt ekonomisini de göstermiştir.

  • Delinmelere ve Hava Kaybına Karşı Korumak İçin Lastik Sızdırmazlık Malzemeleri Kullanın

Uzun mesafeler ve öngörülemeyen yol yüzeyleri, lastiklerinizi çivi ve diğer yol kalıntıları gibi tehlikelere maruz bırakabilir. Aracınızın lastiğinin dış duvarı delinmişse, en azından bir patlama yaşayabilirsiniz.

Hasar ciddi ise, patlama meydana gelebilir. Patlamayla birlikte gelen ciddi sonuçlar arasında olası kazalar ve sürücünün yanı sıra diğer sürücülere verilen zararlar da yer alır, bu nedenle lastik sızdırmazlık maddesi kullanarak delinmelere karşı korunmak önemlidir.

Düzenli ve Uygun Lastik Bakımı Çok Önemlidir

Lastiklerinizi uygun şekilde şişirilmiş halde tutmak, otomobilinizin düzenli bakım rejiminin son derece önemli bir parçasıdır. Yalnızca kar hanenize fayda sağlamakla kalmaz, aynı zamanda sizi ve diğer sürücüleri karayolunda güvende tutar. Sizin için doğru şişirme basıncını öğrenmek için yerel lastik uzmanınızla birlikte çalışın veya lastik üreticinizin web sitesini kontrol edin.

İkinci El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here