2.El Otoda Tüketici İkiye Bölündü!

0
1499

Ülkemizde yaşanan tam kapanma sürecinin birçok sektörde olduğu gibi otomotiv sektörüne de etkileri devam ediyor. Yaz aylarının yaklaşmasıyla talepte artış yaşanacağı düşünülürken, kısıtlamaların bu talebi olumsuz etkileyebileceği de konuşuluyor.  Bu nedenle tam kapanma kararı sonrası tüketicilerin araç alım-satım ve ikinci el oto fiyatları konusunda neler düşündüğü merak konusu oldu.

arabam.com olarak, bu süreçte tüketicilerin araç alma-satma tercihlerini ve piyasaya yönelik beklentilerini araştırdık. 3.048 kişinin katılımıyla gerçekleşen araştırmanın sonuçlarını sizin için derledik.

Otomotiv pazarına ışık tutacak istatistikler halkın neredeyse ikiye bölündüğünü gösteriyor.

Araştırmaya göre; kapanma sürecinde katılımcıların %50.4’ü araç alıp satmayı düşünürken, %49.6’sı ise bu süreçte araç alım-satımı yapmayı düşünmüyor.

Katılımcıların verdiği yanıtların birbirine yakın oranlarda olması, tüketicilerin bu konuda kararsız oldukları izlenimini veriyor.

Mayıs ayı kapanma döneminde gerçekleşen ikinci el oto ve sıfır km araştırmamızın detayları şöyle:

Tüketici “Sıfır Araç Tedariğinde Yaşanan Sıkıntılar İkinci El Oto Fiyatlarını Artırır” Diyor!

Tüketicilerin %32.9’u kapanma sürecinin ikinci el otomotiv sektöründeki fiyatları artış yönünde etkileyeceğini düşünüyor. %26.9’u düşüş yönünde etkileyeceğini; %18.2’si fiyatların değişmeyeceğini, %19.2’si ise bu konuda kararsız olduğunu söylüyor.

ikinci el otomotiv tam kapanma etkisi Kapanma sürecinin ikinci el araç fiyatlarını artıracağını düşünen tüketicilere, bu düşüncelerinin nedeni sorulduğunda %42.7’si sıfır araç tedariğinde yaşanan sıkıntıları, %33.4’ü tam kapanma bitince talepte yaşanacak artışı, %21.5’i ise kurdaki dalgalanmaları gerekçe olarak gösterdi.

ikinci el otomotiv tam kapanma etkisi

Fiyatların düşeceğini bekleyen tüketicilerin en büyük gerekçesi %73.7 ile talepteki düşüşün fiyatları da düşüreceği yönünde. Buna göre kapanma sonrasında bir kısım tüketicinin fiyatlarda düşüş ve indirim beklentisi olduğunu söylemek mümkün.

Katılımcıların %13.4’ü fiyatlardaki düşüşün gerekçesi olarak galeri ve satış yerlerinin kapalı olmasını işaret etti. %12.9’u ise ekonomide yaşanabilecek olumlu gelişmeleri öne sürdü.

ikinci el otomotiv tam kapanma etkisi

Tüketici Kapanma Sürecinin Sıfır Araç Fiyatlarını Artış Yönünde Etkileyeceğini Düşünüyor

ikinci el otomotiv tam kapanma etkisi Tam kapanma sürecinin sıfır otomotiv sektörünü nasıl etkileyeceği sorulduğunda ise, tüketicilerin %40.3’ü fiyatların artacağını söylüyor. Artış yönündeki düşüncelerin gerekçelerinden ilki %34.3 ile kurdaki dalgalanmalar. Bunu %33.6 ile dünyada yaşanan çip krizi takip etti. Ve %29.9`u ise sıfır araçlardaki diğer üretim sıkıntılarını gerekçe gösterdi.

Kapanma sürecinin sıfır otomotiv fiyatlarını düşüreceğini düşünen %20.7’lik kesime bunun gerekçeleri sorulduğunda %71.5’i Koronavirüs nedeniyle talepte yaşanacak düşüşü sebep gösteriyor. Tüketicilerin %18.1’i ekonomide yaşanabilecek olumlu gelişmeleri, %10.4’ü ise bayilerin satışa kapalı olmasını öne sürdü.

Katılımcıların %26.9’u kapanma sürecinin sıfır araçlarda fiyatları çok değiştirmeyeceğini ifade etti.

 2. El Otomobil İlanları İçin Tıklayın

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here