İçten Yanmalı Motor Gelecekte Olacak Mı?

0
1956
içten yanmalı motor

Daha katı emisyon standartları ve elektrikli motorların yükselişiyle, içten yanmalı motor için günler sayılı gibi görünebilir. Ancak Engineering Explained sunucusu Jason Fenske, yeni teknolojiler sayesinde içten yanmanın devam edeceğine inanıyor.

Fenske, hem benzinin akülere göre doğal enerji yoğunluğu avantajı hem de verimliliği artıran teknolojiler nedeniyle içten yanmalı motorun uzun ömürlülüğü konusunda oldukça iyimser.

İçten Yanmalı Motor İçin Gelecekteki Seçenekler

1. Opsiyon

Seçeneklerden biri, homojen yük sıkıştırma ateşlemesi (HCCI). Bir HCCI motoru benzin yakar ancak buji yerine dizel motor gibi sıkıştırmalı ateşleme kullanır. Teorik olarak, bu, is ve yüksek seviyelerde nitrojen oksit (NOx) emisyonları olmadan bir dizelin verimliliğini sağlar. Bununla birlikte, giriş sıcaklığının çok daha hassas kontrolünün yanı sıra ateşleme zamanlamasını gerektirir.

2. Opsiyon

Bir sonraki seçenek, ön karışım şarjı sıkıştırma ateşlemesidir (PCCI). Fenske bunu dizel motor kompresyon ateşlemesi ile HCCI arasında bir “orta yol” olarak tanımladı, çünkü yanma odasındaki havayla karışmasına izin vermek için erkenden bir miktar yakıt enjekte etti ve daha sonra daha fazla yakıt ekledi. Bu, ateşleme zamanlaması üzerinde HCCI’ye göre daha fazla kontrol sağlıyor, ancak aynı zamanda emisyonlar için kötü olan yanmamış hidrokarbon yan ürünleri cepleri de oluşturabilir. Fenske, PCCI motorlarının aynı zamanda oldukça dar bir çalışma aralığına sahip olduğunu ve tam gaz altında çarpma potansiyeli yüksek olduğunu söyledi.

3. Opsiyon

Son olarak, reaktivite kontrollü sıkıştırma ateşlemesine (RCCI) sahibiz. Bu durum, iki yakıt kullanır: düşük reaktiviteli bir yakıt (benzin gibi) ve doğrudan enjekte edilen bir yüksek reaktiviteli yakıt (dizel gibi). “Reaktivite”, bir yakıtın sıkıştırma altında tutuşma eğilimini ifade eder. Fenske, bu yöntemin büyük verimlilik kazanımlarına yol açtığını, ancak yine de oldukça yüksek emisyonlara yol açtığını söyledi. İki yakıt kullanmanın karmaşıklığı da, başlangıçta onu ticari olarak devre dışı bırakabilir.

Bu alternatif içten yanmalı motor tasarımları başlangıçta kullanılacak yol olmayabilir. Ancak otomobil üreticileri, doğrudan enjeksiyon gibi daha olgun teknolojileri kullanarak günümüz benzinli motorlarının veriminin her bir zerresini çıkarmak istiyorlar.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here