Markalar tarafından geliştirilen motor teknolojileri gün geçtikçe artıyor. Bu gelişim, yeni motor sistemlerini ve otomobil terimlerini beraberinde getiriyor. Şu anda yaygın kullanımı olan benzinli ve dizel içten yanmalı motorlar yerlerini, hybrid ve elektrikli motorlara bırakmaya devam ediyorlar. İçlerinde Volkswagen’in de olduğu birçok marka üretim bantlarındaki dizel motorlu araçları azaltarak, elektrikli motorlu araçlara yer açıyorlar. Böyle bir ekosistem, birçok farklı motor sisteminin yaratılmasına da yol açıyor. Peki GTE nedir ?

GTE nedir ?

GTE nedir ?

GTE, Volkswagen tarafından geliştirilen Plug-in Hybrid (PHEV) motor teknolojisidir. Plug-in yani prizli/fişli olarak tabir edebileceğimiz bu sistem, otomobilde içten yanmalı motor ile elektrik motorunun kombinlenerek çalıştığını belirtiyor. Plug-in hibriti standart hibritten ayıran özellik ise, tıpkı tam elektrikli motora sahip olan araçlarda olduğu gibi priz desteğiyle dışardan şarj edilebiliyor olması.

Volkswagen’in Golf ve Passat modellerinde sunduğu bu motor opsiyonu, Avrupa pazarında dizel motora karşı iyi bir alternatif olarak öne çıkıyor. Türkiye pazarında ise sayılı bulunan GTE motorlu modeller, henüz ülkemizde yaygınlaşmış durumda değil.

Motor GTE nedir?

 

GTE nasıl çalışıyor?

Volkswagen tarafından geliştirilen GTE motor teknolojisi, içten yanmalı benzinli motor ile elektrik motorunun beraber çalıştığı bir sistemden oluşuyor. Araç kontak hareketini elektrik motoru ile yapıyor ve 130km/h hıza kadar elektrik motoru ile ilerleyebiliyor. GTE motorlu araçlarda tam dolu şarj ile 50 kilometrelik bir menzil sunuluyor. Bu motora sahip araçlarda seçilebilen E modu (elektrik modu) tam elektrikli sürüşü sağlarken, GTE modu elektrik ve içten yanmalı motorun beraber çalışmasını sağlayarak yüksek performanslı bir sürüş imkanı tanıyor. Priz ile elektrik enerjisini depolayabildiği gibi sürüş esnasında da enerji depolaması yapabilen GTE motoru, gaz pedalına basılmadığı anlarda rejenerasyon işlemini gerçekleştiriyor.

GTE çalışma prensibi

GTE motorun yakıt tüketimi nasıl?

Alman devin geliştirdiği bu plug-in hibrit motor sisteminin yakıt sarfiyatı, dizel motorlar ile yarışır vaziyette. Passat GTE’nin yakıt tüketim fabrika verileri; şehir içi – şehir dışı ortalaması 100 kilometrede 1.7 litre. Kullanıcıların paylaştığı ortalama yakıt tüketim değerleri ise 2.3 ile 4.5 litre arasında değişiklik gösteriyor.

Golf GTE

Passat GTE nedir, nasıl?

Volkswagen Passat modelinde kullanıma GTE motor, 1.4 litre, 156 beygirlik, 250Nm tork üreten içten yanmalı benzinli motor ve 115 beygir güç, 330Nm tork üreten bir elektrik motoru ile kombinleniyor. Bu iki sistem birleştiğinde ise ortaya 218 beygirlik ve 400Nm torka sahip bir motor ortaya çıkıyor. Passat GTE’nin 0-100 hızlanması ise 7.4 saniye.

Passat

 

İkinci el Passat ilanları

İkinci el Golf ilanları

Volkswagen eTSI motor teknolojisi nedir ?

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here