Chevrolet Corvette spor otomobil tarihinin mikenk taşlarından biri olmuş önemli bir spor otomobil olarak hafızalarda ki yerini koruyor. Kökleri 1953 yılına dayanan lüks spor otomobil GM tarafından üretildi. İlk üretim amacı Avrupa da üretilen diğer spor otomobillerle rekabet içinde olmaktı ve bu seviye de bir otomobil üretmekti.

Bu hedef doğrultusunda 1953 yılında 300 adet el yapımı  Chevrolet Corvette üretildi. Ancak istenen satış hedefi 10 bin olmasına rağmen yüzdesel değer olarak belirlenen hedefin %65 altında bir satış gerçekleşti. Sonrasında Avrupalı yarışçı Zora Arkus-Duntov’un mühendis ekibinin yöneticiliğini üstlenmesiyle misyon devralındı ve yol tutuşu ile performans anlamında mükemmel otomobiller üretmeye tam gaz devam edildi.

Piyasada bulunan diğer spor otomobillerin yanı sıra Chevrolet corvette her zaman herkesin satın alabileceği bir spor otomobildi. Porsche, Ferrari gibi spor otomobiller alabilmek ciddi paralar ödemeniz gerekirken Corvette için bunun yapmanız gerekmiyor. Bunun için Corvette o yıllar daha ilgi çekici ve tercih edilir bir model oldu.

Bu süreçte Chevrolet Corvettenin kendi bünyesinde meydana gelen ve gün yüzünde çok haberini duymadığımız gelişmeler yaşandı. Bu gelişmelerin ne olduğu hakkında bir yazı hazırladık. İyi okumalar.

1)İlk Üretilen Corvette Fiberglastan Yapılmıştı.

chevrolet corvette

Chevrolet corvette hakkında elde edilen ilk ilginç bilgi corvettenin fiberglastan üretilmesi. Cam elyafı olarak da bilinen Fiberglass, camın eritilerek mikro deliklerden geçecek kadar ince bir hale getirilmesiyle birbirine örgülü lif haline getirilen sağlam ve hafif bir malzemedir. Isı iletim yüzeyleri düşük ve darbeye dayanıklılığı yüksek olan fiberglass alüminyum ile birleştirildiği zaman çok daha sağlam kompozitler elde edilebilir. Bu bağlamda geliştirilen fiberglass kompozitler uçaklarda ve otomobillerde yaygın olarak kullanılan bir malzemedir.

Corvette ile ne alakası var derseniz; Chevrolet o dönemler diğer otomobillerin aksine Corvettenin gövde yapısında fiberglass kullanarak dikkatleri üzerine çekmişti. 1953 yılında üretilen ilk el yapımı 300 adet Corvette Fiberglass ile üretildi.

2)Corvette Pazara Hakim Değildi

Üretilen Corvette dönemin ilgi çekici spor otomobillerinden biri olsa da ilk etapta pazarda kendisine yer bulamadılar. Ferrari Porsche gibi rakiplerinin kullandığı V8 motor yerine V6 kullanıyorlardı. Bu da Corvetteyi diğer rakip modellerden daha yavaş yapıyordu. Ancak Mühendis Ekibi lideri Arkus Duntov daha fazla güç ve performans odaklı olmaları gerektiğini yönetime ileterek V8 motorun üretilmesi konusunda çalışmalara başladı.

3)Zora Arkus Duntov Etkili Bir Güçtü

chevrolet corvette

Corvettenin üretilmesinde büyük bir rol sahibi olan Zora Arkus Duntov Belçika doğmuş ve aslen rustur. İlk zamanlar Corvette prototipi ve hemen sonrasında ki dönemlerde ekiple birlikte olmayan Arkus Duntov kısa süre içinde ekibe katılmış ve Chevrolet Corvettinin her gelişim aşamasında büyük rol üstlenmiştir.

İlk yaptığı radikal bir değişiklik ise Corvettenin üretim hayatına V8 motor ile devam etmesi gerektiğini Chevrolet yetkilerine ikna edici bir şekilde kabul ettirmesiydi. Bu başarılı yaklaşım Corvettenin geleceği açısında çok önemliydi çünkü spor otomobil pazarında beklenen satış ivmesinin yakalanamamasının asıl nedeni buydu.

4) Yakıt Enjeksiyonu Kullanımı

1950’li yıllarda üretilen otomobillerde karbüratör olduğu için yakıt enjeksiyonu kavramı söz konusu bile değildi. Bu iki sistem arasındaki temel fark enjeksiyonun yakıtı güç uygulayarak delikten pompalaması ve hava içinde optimizasyonunu sağlaması, karbüratörde ise bu sistem motorun emme zamanında meydana getirdiği vakumun içini doldurmak için yoğunlaşan havanın içine yakıt püskürtmesi ile çalışır.

Ancak 1957 yılına gelindiğinde Mühendis Ekibi başkanı Zora Arkus-Duntov en iyi yanmayı elde etmek, emisyon değerlerini düşürerek kötü gaz salınımını minimuma indirmek ve yakıt tüketimini en iyi seviyeye getirmek için bu konuda bir arayış içine girerek Corvette de yakıt enjeksiyonu sistemini kullandı. Bu sayede otomobil 290 Hp güce ulaştı ve hızına hız katarak aranan bir otomobil oldu.

5)Corvette Logosu Yasal Değildi

CHEVROLET CORVETTE

Kulağa komik gelse de Amerikan otomobil üreticisi Chevrolet Corvette Modelinin logosu düm düz Amerikan bayrağını içerdiği için değiştirilmesi gerekti. Bu nedenle logo revizyona uğrayarak bugünkü halini aldı.

6) Pontiac Banshee Chevrolet Corvette Benzerliği

Chevrolet Corvette – 1964
Pontiac Banshee – 1964

Pontiac markası GM’ye bağlıydı ve Banshee modeliyle Ford Mustang’a rakip olması için üretilmişti. Bu aşama da her şey normalken GM yöneticilerinin dikkatini çeken bir durum vardı. Üretilen Banshee’ler Mustang ile rekabetten çok Corvette ile benzerliği ile konuşulur olmuştu. Markalarından herhangi biri arasında hiçbir otomobil, övülen Corvette’den daha büyük bir performansa sahip olamaz düşüncesiyle Banshee üretimine son verildi.

7) GM’nin Söylediği İlginç Yalan

CHEVROLET CORVETTE

Şirket L88 adında bir motor üretmişti ancak bu motor standart bir insanın sahip olmayacağı kadar güçlü, özel yarışlar için gözde bir motordu. GM bu motora talep olmaması için motoru sıradanlaştırdı ve beygir gücünün sadece 70 olduğunu lanse etti. Bu yalan işe yaramış olacak ki L88 o dönem sadece 10 kes satıldı.

8)Chevrolet Corvette Grand Sport

CHEVROLET CORVETTE

Piyasada kendisini kanıtlayan Corvette yarış pistlerinde de kendine yer bulmak istediği için Grand Sport modelini üretti. Zora Arkus-Duntov ve ekibi 550Hp üzerinde bir güç üreten bu acımasız makine ile büyük yarışlara girmeyi ve dereceler almayı hedeflediler.

9)Corvette Le Mans İçin Yarış Takımına Sahipti

Corvette Le Mans yarışları için bir ekip kurdu. 1967 yılında bir yarış yapıldı ve bu ekip 171 mil giderek kendi rekorunu kırdı. Ancak yarışan otomobil yarış sonunda dağıldı. Corvette ekibi genel anlamda hiç Le Mans kazanamamıştır.

10)Astronotlar ve Corvette

Amerikalı astronot Alan Shepard iyi bir corvette hayranıydı. Bunun üzerin GM yetkileri Sheparda bir beyaz 1962 model cabrio hediye ettiler. Daha sonra Ay’a ilk adım atan adam unvanını elinde bulunduran Neil Armstrong bir 1967 model marina Blue satın aldı.

İlginç bir şekilde astronotlar ve Corvette arasında güçlü bir bağ var. Apollo 12 üyelerinin tamamı o dönem 1969 Corvette sahibiydi. Hatta bugün bile Nasa uzay proje ekibi Amerikanın en gözde spor otomobillerinden biri olan Corvetteyi kullanıyor.

İkinci El Otomobil İlanları

İkinci El Chevrolet Corvette İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here