Klasik Araba evrimi listemizde son zamanlarda popüler bir akım olan Nasıl Başladı? Nasıl Devam Ediyor? akımına klasik araba evrimi ile bir giriş yapmıştık. Daha çok ikonik modelleri tercih ettiğimiz ilk serimizde dikkat çeken bir klasik araba evrimi olduğunu gözlemledik.

Bugünkü yazımızda ise Klasik araba evrimi geçiren günümüzün gözde modellerine göz atalım. Bu ilginç ve karşılaştırmalı seri ile eğlenceli bir okuma geçirmenizi diliyoruz. İyi okumalar..

16. Porsche 911 (1963)

Vakit kaybetmeden listemizin ilk klasik araba evrimi geçirmiş modeline göze atalım. Alman otomobil firması tarafından 1963 yılında üretilen Porsche 911 spor otomobil algısına şekil veren nadir makinelerden biridir. Yüksek kalite de dayanıklı ve hızlı spor otomobiller üretmesiyle bilinen Porsche, 60 yıla yakın üretim bandında tuttuğu 911 modeli ile kendisini hem tasarım hem performans olarak geliştirdi. 2020 itibariyle daha modernize olmuş ancak geçmişin izlerini hala taşıyor olan bir otomobile bakıyor olmamız Porsche firmasının köklerine ne kadar bağlı kaldığını gösteriyor.

15. Porsche 911 (2020)

14. Dodge Viper (1992)

Amerikalı otomobil üreticisi Dodge belirli bir hayran kitlesine sahip olan Viper modelini 1991 yılında üretti. Üretim hayatına hızla devam ederken bir dönem mali düşüşe geçen firma üretimi durdurma kararı alsa da dönemin Ceosu Sergio Marchionne 2012 için yeni bir Viper modelini açıkladı. Bu açıklama sonrası Dodge Viper Amerikada en çok tercih edilen spor otomobiller arasında ilk 10’a girmeyi başardı. Geçmişten günümüze tasarım anlamında gözle görünür bir değişikliğe giden Viper genel itibariyle tıpkı 911 gibi köklerine bağlı kalmayı seçmiş.

13. Dodge Viper (2020)

12. Audi A6 (1994)

Ülkemizde de tercih edilme istatistiklerinde önemli bir yere sahip olan A6 serisi, 1994 yılında görücüye çıkmasıyla göz doldurmuştu. 1994 yılında tasarım, teknik donanım ve performans ile sınıfının en iyi olmayı başaran otomobilken günümüzde hala dönemin gereken teknolojisini kullanarak A6 serisini her geçen gün yenilikçi bir otomobil olma yolunda yükseltiyorlar. Tasarım anlamında kat ettikleri yolun ne kadar ciddi bir seviyede olduğunu söylememize gerek yok.

11. Audi A6 (2020)

10. BMW 5 Serisi (1972)

Audi, Mercedes ve BMW arasındaki kıyasıya rekabeti bilmeyen yoktur. Aynı ülkenin otomobil markaları olmasına rağmen bu şirketler aralarında oluşan rekabet sayesinde otomotiv sektörünün geleceğine yön vermiş önemli şirketlerdir. BMW’de bunlardan bir tanesi. 1972 yılında üretilen otomobil, Özellikle 5 serisi ile Premium araç kategorisinde söz sahibi oldu. Tabi bu söz sahibi olma durumu var markanın var olduğu tarihten bugüne kadar geçirdiği stratejik süreç ve gelişim ile alakalı. BMW 5 Serisi de bu sürecin en güzel meyvesi niteliğinde bir model. Tasarımsal olarak geçirdiği evrimi görünce gözlerimiz yaşarmıyor değil.

9. BMW 5 Serisi (2020)

8. Mercedes E200 (1953)

Tasarım olarak hem eski hem de yeni modelini benimsediğimiz modellerden biri olan E200 serisi diğer Alman otomobillerine göre daha eski bir geçmişe sahip. İlk modeli 1953 yılında üretilen otomobilin halk arasında benimsenen ilk modeli ise 1993 yılında piyasaya çıktı. 1993 yılı sonrası ortaya koyduğu modeller ile Dünya pazarında oldukça hızlı bir satış grafiği çizdi. Daha çok prezantabl insanlar ile özdeşleştirilen araba tasarım ve konfor ile bu bağlantıyı destekliyor.

7. Mercedes E200 (2020)

6. Volkswagen Passat (1972)

Bu serimiz Alman modeller ile abluka altına alınmış durumda. Bir başka Alman otomobil modeli ise Volkwagen passat. Passat binmek eğer konfor konusunda Mercedes’e yakınlık istiyorsanız tercih edeceğiniz bir model olarak karşımıza çıkıyor.

1973 yılında üretilen Volkswagen Passat diğer modellere göre eski tasarımından çok uzaklaşmasa da aslında belirgin karakteristik ayrıntıların genişlemiş versiyonuyla karşılaşabiliyoruz. Örneğin 1973 model passatta ön tampon, mazgal ve far tasarımı 2020 model passat ile büyük farklılıklar gösterse de dikkatli incelediğimiz zaman aslında yeni tasarımın eskiyi temel alarak oluşturulduğunu kolayca anlayabiliriz. Uzun yıllar boyunca otomotiv sektöründe var olan passat serisi ince sıska arabasını daha etli ve özgüvenli bir hale getirerek müşteri ağını güçlü tutmaya devam ediyor. Bugün hala en çok tercih edilen otomobiller listesinde olduğunu söyleyelim.

5. Volkswagen Passat (2020)

4. Volvo S90 (1990)

Sırada sağlamlığıyla ün salmış ve emniyet kemeri patentini almadan tüm otomobil üreticilerinin kullanmasında öncülük eden bir otomobil markası ile devam ediyoruz.

İlk nesil S90’ı 1990 yılında Volvo 900 serisi olarak tanıdık. Volvo 900 serisi dönemin en lüks otomobillerden biri olmuştur. Lüksün temelini o yıllardan atan 900 günümüzde üretilen S90 serisinin habercisi olmuş nitelikte bir kalite barındırıyor. Tasarım konusunda rakiplerinin karakteristik modellerine kafa tutan bir tasarımı var. Günümüzde ise bu tasarım rakiplerinin çok önünde bir görünüm ile hayran kitlesini artırdı.

3. Volvo S90 (2020)

2. Subaru Legacy (1989)

Ülkemizde çok fazla tercih edilen bir model olmasa da Dünya pazarında çok tutulan bir model olan Legacy 1989 yılından günümüze kadar kendisini geliştirmiş bir otomobildir. Listemizdeki diğer modellerden farklı olarak dört tekerlekten çekiş özelliği bulunuyor. Tasarım anlamında silik bir görünüme sahipken günümüzde çok daha öfke dolu olduğunu görebiliyoruz. Oldukça başarılı bir değişim olmuş.

1. Subaru Legacy (2020)

İkinci El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here