Motosiklet yol gezisi eğlenceli bir macera olabilir. Ama motosiklet sürücüleri için, araba ile seyahat etmek gibi bir kolaylığı maalesef yoktur. Araba ile konfor ve enerji seviyemizin yüksek olduğu bir yolculuk geçirirken motosiklet ile o kadar da enerjik kalmayız. Çok iyi teknoloji ile donatılmış bir motosiklet olsa dahi bu gerçek değişmez.

Ancak bu yolculukları konforlu ve eğlenceli bir hale getirmek için yolculuk öncesi dikkat etmeniz ve almanız gereken bazı önlemler bulunuyor.

Seyahat’a çıkmadan önce göz önünde bulundurmanız gereken 26 maddeden oluşan kılavuzumuza bir göz atın.

Yorgunluğa Dikkat Edin

Motosiklet yol gezisi sırasında güvenlik elden bırakmayacağınız en önemli şeydir Dolayısıyla elden bırakmamanız içinde yorgun olmamanız ve tüm alıcılarınızın açık olması gerekir.

Motosiklet sürmek araba kullanmaktan çok daha yorucudur. Uzun bir yolculuk planladığınızda, bir arabada olduğundan çok daha erken yorulacağınızı unutmayın.

Pratik Sürüşler Yapın

motosiklet gezisi

Motosiklet yol gezisi hiç bitmeyecek gibi görünebilir. Bir bisiklet üzerinde altı saat deneyimli seyahat eden bir birey için normal gelebilir. Ama sizin rekorunuz 2 saat ise bu süreden daha uzun bir yolculuk işkenceye dönüşür. Uzun mesafeli sürüşlere alışmanıza yardımcı olmak için önceden pratik sürüşler yaparak motosiklete daha uzun sürelerde alışın.

Antrenman koşuları koltuğunuzda rahat hissetmenin önemini fark ettirir. Bir kez yolda ve hareket konumlarını değiştirme lüksün yok. Yani yoldayken biraz daha ön tarafa oturayım diye bir hamle yaparsanız motorun dengesini bozabilirsiniz.

Motosikletinizle birlikte gelen standart koltuk uzun süreli oturmak için en iyisi olmayabilir. Daha rahat bir model için seyahatten önce koltuğunuzu değiştirmeyi düşünün.

Ayrıca gidonu ayarlayabilirsiniz ve bir sırtınızı dinlendirmek için ayak mandal ekleyebilirsiniz. Bu ağrılı bir sırt ve sert bacakların ağrı olasılığını azaltmaya yardımcı olacaktır.

İyi Bir Ön Cama Yatırım Yapın

Motosiklet gezisi

Motorunuzda ön cam yoksa, bir ön cam takmayı düşünün. Motosiklet yol gezisi sırasında hissedeceğiniz rüzgar zevkli olabilir, ama motoru saatte 80-90 km/s hızla birkaç saat sürme sizi yorabilir.

İyi bir ön cam ile, sürekli rüzgar ile mücadele etmek zorunda kalmazsınız, yolda rahat hareket etmeniz için ön cam çok önemli.

Ön cam ve miğferle bile gözleriniz kuruyabilir ve havada uçan toz ve kirden rahatsız olabilir. Bunun olmaması için Göz damlası taşıyın ve bunları sık sık kullanın.

Mola Verin

Sık sık mola verdiğinizden emin olun. Sırtınızı dinlendirin, bacaklarınızı esnetin ve reaksiyon sürelerinizi daha keskin tutmak için su için. Sınırlarınızı bilin ve her 60 veya 100km aralıklarla durun.

Motosikletinizi Kontrol Edin

Her şeyden önce, motosikletinizi her şeyin %100 çalışma düzeninde olduğundan emin olun. motosiklet yol gezisi öncesi servise gitmeniz akıllıca olur. Servisinizden bakım sonrası duymanız gereken cümleler ise; Sıvılar değiştirildi, vanalar kalibre edildi, yakıt sistemi temizlendi, elektrik sistemi kontrol edildi, ampuller değiştirildi ve lastikler kontrol edildi olmalıdır.

Lastik Değiştirme ve Şişirme Kiti Bulundurun

Yanınızda lastik değiştirme sistemi veya küçük bir pompa ile bir lastik şişirme kiti taşıyın. Uzun yolda başınıza gelmesi muhtemel olaylardan biri olan lastik patlaması ile başa çıkmanın yolu budur.

GPS İle Rotanıza Sadık Kalın

Planlı motosiklet rotanızda kalabilmeniz için taşınabilir yanınızda bir GPS sistemi veya harita getirin.

Motosiklet Güvenliği Alıştırması: Kask Takın

Sürüş sırasında, kaza ve hava koşullarına karşı koruma için her zaman koruyucu motosiklet kıyafetleri ve tam yüz kaskı takın.

Kulak Tıkaçları İle Kulaklarınızı Koruyun

Özel kulak tıkacı rüzgar gürültüsünü en aza indirebilir ve kulaklarınızı koruyabilir. Belki gürültüyü tamamen kesmez ama ses seviyesini yarıya indireceği kesin.

Ekstra Eldiven Getirerek Ellerinizi Koruyun

Birincil eldiven çiftinizin yırtılması veya kaybolması durumunda fazladan bir çift eldiven (mevsime bağlı olarak yaz veya kış ve su geçirmez bir çift) getirmek akıllıca olur.

Uygun Ayakkabı Paketi

Motosiklet sürüşü için özel olarak üretilmiş ayakkabılar ile mekanik parçalar üzerinde daha iyi kavrama sağlayabilir ve hakimiyetinizi üst seviyelere çıkarabilirsiniz.

Bir Boyun Sargısı İle Sıcak Havalarda Serinlemek

Eğer hava çok sıcaksa ıslak bir boyun sargısını boynunuza takarak rüzgarında etkisiyle serinleyebilirsiniz. Ancak soğukluğun derecesini düşük tutmayın. Fazla soğuk boynunuzun istenmeyen tepkiler vermesine neden olur.

Isıtmalı Koltuk Kumaşı Edinin

Kışın motosiklete binmekten zevk alanlar için ısıtmalı koltuk kılıfı satın almak bir çözüm olabilir. Böylece vücudunuzu sıcak tutabilirsiniz.

Yağmurluk İle Kuru Kalmak

Bir yağmurluk ile yağmurlu havalarda kuru kalabilirsiniz. Çoğu motosiklet sürücüsünün yaygın olarak kullandığı bir giysi olduğunu belirtelim.

Güneş Gözlüğü Veya Gözlük İle Gözlerinizi Koruyun

Güneş gözlüğü ve yağmur/gece gözlükleri de dahil olmak üzere, yoldayken koruyucu gözlüklere sahip olmak önemlidir.

Bagajınızı Kuru tutun

Eğer yağmur görmeyi bekliyorsanız, su geçirmez branda ile eşyalarınızın kuru kalmasını sağlayabilirsiniz.

Bağlama Kabloları ile Eşyalarınızı Güvende Tutun

Yolda gevşek bagaj bir motosikletçi en kötü kabus olabilir. Bunun olmaması için motora bağlı olan eşyalarınızın bağlama kabloları ile iyice sıkı olduğundan emin olun.

Sırt Çantanızı Veya Seyahat Çantanızı Getirin

Sırt çantaları ve temel ihtiyaçlara kolay erişim sağlayan bel paketleri (cep telefonu, harita, gözlük, vb) yolda bir cankurtaran olabilir.

Önemli Belgelerinizi Unutmayın

Kimlik, sigorta ve yol yardımı bilgileriniz de dahil olmak üzere gerekli belgelerinizi güvenli bir yerde saklayın.

Su Geçirmez Torbalar İle Aidiyetinizi Kuru Tutun

Eğer bagaj getirmiyorsanız, en azından belgeleri veya diğer önemli eşyaları kuru tutmak su geçirmez torbalar getirebilirsiniz.

Motosiklet Örtüsü ile Motosikletinizi Koruyun

Bir gecelik gezi veya uzun bir durak planlıyorsanız, Motosikletinizi dış etkenlerden korumak için yanınızda motosiklet örtüsü getirebilirsiniz.

Bazı Temel Motosiklet Araçları Getirin

Eğer bir motosiklet, anahtarları, soketleri ve bisiklet özel ekipmanları yanınızda getiriyorsanız muhtemelen olası bir teknik sorun anında sorunu hızlı çözüme kavuşturabilirsiniz.

Diğer Araçları Unutmayın

Hava pompaları, el fenerleri veya farlar, tehlike ışıkları, kablo bağları, koli bandı, bıçak ve daha fazlası gibi araçlar bir yolculukta yararlı olabilir.

Bir ilk yardım kiti getirin

Her zaman küçük yaralanmalar eğiliminde yardımcı olabilecek temel bir ilk yardım kiti taşımak için iyi bir fikirdir.

Bol Su Paketi

Yolda susuz kalmak önemlidir. Yanınızda En az 5 litre su getirin, böylece asla susamazsınız.

Soğuk Hava Gezileri İçin Kış Motosiklet Kıyafeti Giymek

Kışları bir motosiklet üzerindeyseniz kış için özel üretilmiş termal motosiklet kıyafetleri giymeniz doğru olacaktır. Tam kafa kaskı, sıcak eldivenler, motosiklet botları, ve ısıtmalı kılıflar listenizde olması gereken şeylerden bazılarıdır. Kaynak

İkinci El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here