Araba ile ilk kez otoban sürüşü gerçekleştirmek sinir bozucu olabilir, bu yüzden yeni sürücülerin şehirler arası otobanlarda araba sürebilecek kadar gerçek dünya deneyimi kazanana kadar sadece yerel yollarda gezinmeleri yaygındır.

Yeni bir sürücünü otoban sürüşü gerçekleştirmesi için yerel yollarda yeterince alıştırma yapmış olması gerekir.

Eğer gerekli pratik yapıldıysa bunun üzerine yine de  yeni sürücülerin ilk kez karayolu üzerinde sürüş öncesi göz önünde bulundurmanız gereken bazı otoyol sürüş ipuçları vardır.

1)Karayolu Üzerinde Sürüşe Başlamak İçin Doğru Zamanı Seçin

otoban

Eğer ilk otoban sürüşü planlıyorsanız, doğru zaman ve yer seçmek istemelisiniz. Çok yoğun olmayan bir otoyolda veya daha az sürücünün yollarda olduğu bir günde yola çıkmayı düşünün.

Ayrıca parlak, berrak bir günde görüş mesafesini azaltabilecek herhangi bir yağmur, kar veya sis olmadan da sürmek yeni bir başlangıç için umut verici bir sürecin habercisi olabilir.

2)Sürüşe Sağ Şeritte Başlayın

otoban

Otobanda ilk kez araba kullanırken, sadece sağ şeritten sürmelisiniz. Genç sürücülerin sol şeride geçmeleri için henüz çok erken. Sağ şeritte kalmanız otoyolda akan trafikle etkileşime girmenize yardımcı olacak ve orada hızınızı daha kolay koruyacaksınız.

3)Şerit Değiştirmek İçin Yeterli Alan Bırakın

Uygun hız ve mesafenin belirlenmesi, eyaletler arası bir şerit değişimini yönetmek için belirleyici faktör olmaya devam etmektedir. Sürücüler manevra yaparlarken araçları ile önlerindeki araç arasında 4-6 saniyelik boşluk bırakılmalıdır.

Ayrıca, geçiş yapmadan önce düzenli olarak dikiz, yan görüş aynası ve kör noktayı kontrol etmelisiniz. Daha fazla alan bırakmanız bir çarpışmayı önlemek veya karayolu üzerinde kaza anında tepki için daha fazla zaman anlamına gelir.

4)Şerit Değiştirirken ve Değiştirirken Dönüş Sinyallerini Kullanma

Genç sürücüler, niyetlerinin açık olduğuna inansalar bile, sinyal verme alışkanlıklarını sürekli olarak kullanma alışkanlığı edinmelidir. Çünkü diğer sürücülerle iletişim kurmanın tek yolu budur.

5)Geniş Bir Bakış Açısı Edinin

Yeni sürücüler önlerinde ne olduğuna bakma eğilimindedir. Ama otoyol hızları ve öngörülemezlik daha geniş bir bakış açısı talep ediyor. Genç sürücü ve diğer sürücülerin araçlarının önüne yakından bakmaları gerekiyor, ama aynı zamanda yolun daha aşağısına ve arka görüşe de bakmaları geniş bir bakış açısı bakımından çok önemlidir. İyi sürücüler gözlem noktalarını sürekli olarak ayarlarlar.

6)Sürüş Sırasında Soğukkanlı Olun

Otobanda araba kullanmayı öğrenmek, uygun sürüşten daha fazlasıdır. Aynı zamanda genç bir sürücünün olgunluk seviyesinin sürüşe uygun olduğundan emin olmakla ilgilidir.

Sürüş sırasında ruhsal dengenizi ve olgunluk seviyenizi yolda karşılaşacağınız absürt durumlar ile değerlendirmeye alabilirsiniz. Örneğin yolda biri sana küfür ederse, bırak gitsin. Karşı tarafın akli durumunu asla bilemezsin ve belki de sadece bir hata yapmışlardır. Ne de olsa sürücüler mükemmel değil.

7)Yola Odaklanın

Bazı raporlara göre 20 yaşın altındaki sürücüler dikkat dağıtıcı ölümcül kazaların en yüksek oranına sahip olduğu söyleniyor. Bu yüzden otobana odaklanmak çok önemli. Telefonunuz ile mesaj atmayın. Eğer yine de bir şeyle ilgilenmek istiyorsanız müzik değiştirmeye çalışın veya otobanda araba kullanırken arkadaşlarınızla konuşarak dikkatinizi dağıtın. Gençlerin dikkatini dağıtan diğer sürüş önlemlerinin yollarını bulun. kaynak

İkinci El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here