Bisikletler Trafiği Yavaşlatır Mı? Bilim İnsanları Açıkladı!

2
1447

Bisikletler trafiği yavaşlatır mı?” sorusu muhtemelen insanları iki ayrı kesime bölecektir. Hepimizin başına gelmiştir, acelemiz varken ve hatta çok önemli bir toplantıya yetişmek için çabalarken bir anda bir bisikletin ya da bir motosikletin arkasında kalırsınız. Özellikle bisikletler arabalardan çok daha yavaş vasıtalar olduğu gerçeğini kabul ettiğimizde, bisikletlerin trafiği yavaşlattığını düşünürüz. Biz böyle hissediyoruz peki araştırmalar bu konuda neler söylüyorlar?

Portland State Üniversitesi Açıkladı!

Haziran 2020’de Transportation Research Record tarafından bir araştırma yapıldı. Portland State Üniversitesi’nden 3 araştırmacı, düşük hızlı ve düşük hacimli yollarda (bisiklet yolu olmayan dar yollar) 1 mil/saat yani 1,6km hızdan daha düşük bir hız ile bisiklet kullandılar ve bisikletler trafiği yavaşlatır mı sorusuna cevap aradılar.

Araştırmanın sonucundaysa, iki senaryo (Bir binek otomobilin önünde gelen bir bisiklet ve bir başka binek otomobilin önünde gelen bir binek otomobil) temelinde bulunan sonuçlar; 24 saatlik trafik hızları ve yoğun trafik saatleri olarak analiz edildi. Analizin sonucundaysa Portland’ın bisiklet şeridi olmayan yollarında dahi bir bisikletin trafiği saatte 1,6km’den daha fazla etkilemediği saptanmıştır. Bu bulgu %95 güven aralığı ve yoğun saatlerde yapılan ekstra analizlerin sonucunda güçlendirilmiştir. Ancak araştırmacılar, analiz edilen alanların karayolu özelliklerindeki sınırlı değişkenlik nedeniyle, çıkarılan sonuçlar bisiklet şeritleri olmayan tüm karayollarına doğrudan aktarılamayabilir.

Yani uzun lafın kısası, bu araştırmanın sonuçları, önerilen bisiklet yolu tasarım parametrelerine uyulması koşuluyla bisikletlerin binek otomobil hızlarını pratikte önemli miktarda azaltmadığını ya da bir tıkanıklığa neden olmadığını göstermektedir.

Araştırmacılar, bisikletçilerin diğer taşıt dinamiği türlerini nasıl etkilediğini görmek için çalışmalarını daha çeşitli yollar, trafik hacimleri ve diğer değişkenleri içerecek şekilde genişletmeyi planlıyorlar.

Portland Trafiği İstanbul Trafiğiyle Bir Olabilir Mi?

“Portland trafiği istanbul trafiğiyle bir olabilir mi?” dediğinizi şimdiden duyar gibiyim. Yine Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre Portland trafiği, iş çıkış saatleri karşılaştırıldığında ülkedeki en yoğun 10. trafik olarak değerlendirilmiş. Ve yine aynı araştırma sonucunda, çalışanların bir yılda, koca bir çalışma haftalarını trafikte kaybettiği saptanmış. (Kaynak: Theen, Andrew. The Oregonian/OregonLive)

İşte Portland trafiğinden bazı görüntüler aşağıdaki gibi:

 

 

İkinci El Motosiklet İlanlarımız için Hemen Tıklayın!

İkinci El Otomobil İlanlarımız için Hemen Tıklayın!

Kaynak:

Schaefer, J.S., Figliozzi, M.A. ve Unnikrishnan, A. (2020). Evidence from Urban Roads without Bicycle Lanes on the Impact of Bicycle Traffic on Passenger Car Travel Speeds. Transportation Research Record 2020, Vol. 2674(7) 87–98. https://doi.org/10.1177/0361198120920880

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here