Bisiklet kaskı, her taşıt kullanırken olması gereken bazı güvenlik ekipmanları gibi, bisiklet kullanımı sırasında hayat kurtarıcı bir özelliğe sahip temel sürüş elemanıdır.

Bu konuda sizler için hazırladığımız içeriğimizi keyifle okumanızı ve Tabiki kask kullanımı konusunda duyarlılığınızı artırmanızı umuyoruz.

Trafik ortamında bilindiği üzere Bisiklet, Motosiklet ve yayalar dezavantajlı durumdadır.

Öyle ki araçların kaportaları, trafik ortamında düşünüldüğü zaman insanların bedenlerinin ta kendisidir.

Bisiklet kaskı

Bu sebeple her ne olursa olsun, tüm kurallar harfiyen yerine getirilse dahi, bisiklet, motosiklet ve yayların trafik ortamında oldukça dikkatli olması gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isteriz.

Bisiklet kaskı kullanımı, pek önemsenmez öyle değil mi?

Bizler motosiklet kullanırken dahi kask konusunu es geçerek, hayatımızı ciddi tehlikeye atıyoruz.

Ancak Dünya’nın pek çok ülkesinde görebildiğimiz üzere, bisiklet kullanacak bir kişi muhakkak ilk iş olarak güvenlik ekipmanlarını üzerine giyer.

Bunun en önemli detayı ise kasktır.

1“Bisiklet Kaskı Hayat Kurtarır”

Öncelikle bu içeriği okuyorsanız, siz bir bisiklet kullanıcısı ya da bisikleti kullanmak hevesinde olan biri olmalısınız.

Bu açıdan sağlığınız ve yaşam kaliteniz anlamında önemli bir iyiliği kendinizi yaptığınızı bilmelisiniz.

Bu konuda sizi tebrik etmek isteriz. 😊

Bisiklet kullanımının faydalarından bahsetmeden önce, elbette kask detayının ne kadar önemli olduğunu sizlere tekrar hatırlatmak ve bu konuda bilinç oluşturmak isteriz.

Öncelikle kask takmadan bisiklet başına geçmeyiniz…

Pek çok bilimsel makale, kask kullanımının büyük oranda ölümlü kazaların önüne geçtiğini göstermektedir.

“Kaza geçiren bisikletlilere bakıldığında bunların yaklaşık yarısı 20 yaş altı çocuk ve adölesanlardan oluşmakta ve kazaların 26,000’i acil servislerde tedavi altına alınan travmatik beyin yaralanmalarını içermektedir (CDC, 2017). Türkiye’de yapılmış çalışmada bisiklet kazası geçirenlerin %42,8’ini 1 ile 19 yaş grubu çocuk ve ergen olduğu ve bisiklet kazası geçirenlerin %13,7’sinde yaşamsal tehlike olduğu tespit edilmiştir. Bisiklet kaza geçirenlerin ise %68,9’unda kafa travması meydana gelmiştir “(Sataloğlu, Aydın & Turla, 2010).

Pek çok araştırma gösteriyor ki, kişiler ve özellikle genç kullanıcı kitlesinin yarısından çoğu kask konusunda duyarsız.

Bisiklet kaskı

Bu elbette fazlasıyla tehlikeli ve kabul edilemez bir durum.

Kask kullanımını artırmak için gerekli teşviklerin yapılması özellikle devlet eli ile yapılacak bir desteğin büyük bir farkındalık yaratma potansiyeli olduğunu kabul etmek gerekiyor.

Tabi ki, buradaki en önemli detay kişilerin kendi bilinçlerini oluşturmasından geçiyor.

Bu konuda kendimiz örnek olmalı ve mutlaka çevremizi bu konuda uyarmalıyız.

Kask kullanımının ölümlü kazları büyük oranda engellediğini unutmadan, başımızdan aldığımız yaralanmaların oldukça tehlikeli sonuçları olduğunu bilmeliyiz.

2Bisiklet Sürmek Yaşatır, Bisiklet kaskı Kullanmak Korur!

Evet! Bisiklet kullandığınız zaman daha sağlıklı ve uzun bir ömre sahip olabilirsiniz.

Aynı zamanda psikolojik olarak bir terapi gibi düşünüp, vücudunuzda oluşan kaygı ve stresin azalması ile kendinizi daha zinde, sağlıklı ve enerjik hissedebilirsiniz.

Kalp krizi riskini azaltıp, kolesterol, şeker, tansiyon gibi kronik temelli hastalıklar konusunda büyük mesafe alabilirsiniz.

Aynı şekilde gideceğiniz yere para vermeden ulaşarak ekonomi de yapabilirsiniz. 😊

Özellikle kilo vermek isteyen kişiler içinde, bisiklet kullanmak son derece faydalı bir aktivite olacaktır.

Kemik ve kas sistemi açısından büyük bir kondisyon sağlayan spor, kalp sağlığı ve kanser gibi hastalıklardan da sizi korumaya yardım ediyor.

Hem kask kullanıp hem bisikleti hayatına entegre eden kişilerin gerçekten ciddi bir farkındalık, irade ve saygınlık özelliklerine sahip kişiler olduklarını düşünmek pek de yanlış olmayacaktır.

Formda kalmak, kilo vermek, hastalıklardan kurtulmak, stres ve kaygı seviyesini azaltmak isteyen kişiler için bisiklet kullanmak kesinlikle kendileri için yapabilecekleri en faydalı hareketlerden birisi olacaktır.

3Türkiye’de Bisiklet Sürmek!


Bu konuda eksiklerimiz olduğunu kabul etmek durumundayız.

Bisiklet yolları, bisiklet kullanıcısına saygı ve üstünlük verme gibi önemli erdemleri tam olarak içselleştirmiş değiliz.

Bu konuda farkındalık ve bilinç konusunda çalışmalı ve bugünden başlayarak hayatımıza sokmamız gerekmektedir.

Türkiye yollarında bisiklet sürmek elbette daha gelişmiş ülkeler ile karşılaştırılması durumunda sınıfta kalıyor diyebiliriz.

Son yıllarda özellikle Belediyeler tarafından ciddi bir mesai harcansa da henüz istenilen güvenli ortam oluşturulmuş değil.

Bu sebeple kask kullanımını size ekstradan tavsiye ediyoruz.

Önümüzdeki dönemde bisiklet kullanımının çok daha yaygın bir şekilde kullanılması, hem çevrecilik hemde gelişmişlik açısından oldukça kıymetli bir gösterge anlamına gelecektir.

Hepimizin bildiği bir kare vardır;

Avrupa ülkelerinin büyük devlet adamları ya da Başbakan, Cumhurbaşkanı konumundaki kişilerin bisiklet ile işe gidip geldiği o fotoğraf. 😊

Hepimiz bunu oldukça taktir ediyor ve özeniyoruz.

Ancak hayata geçirme konusunda pek bir hareket motivasyonunu bulamıyoruz.

Özetle anlatmak gerekirse;

Bisiklet kullanın! Ve mutlaka Kask ile kullanın!

4Sağlık İçin Bisiklet, Güvenlik İçin Kask Kullanın!

Kask satın alabileceğiniz pek çok platform vardır. Elbette kask alırken dikkat etmeniz gereken noktalarda vardır.

Satın alacağınız kaskın mutlaka bazı test ve onaylardan başarılı sonuçlar almış olmasına dikkat etmelisiniz.

Kaskın üretildiği hammaddelerin belirli farklılıkları ve koruyuculuk düzeylerindeki değişimleri kontrol etmenizde fayda vardır.

Araştırma yaparken, mutlaka fiyat/performans karşılaştırmalarını yapmalı ve çeşitli platformları kullanarak kendiniz için en uygun kaskı seçmenizi tavsiye ederiz.

Sevdiğiniz bir renk seçmeyi de ihmal etmeyiniz. 😊

İkinci El İlanları

TRİNK SAT!

Arabam Kaç Para?

Tekerinize taş değmesin.


 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here