Siyah Arabalar Yaz Aylarında Daha Fazla Isınıyor!

2
2476
siyah arabalar daha çabuk ısınır

Siyah arabalar … Yola çıktığımızda bunlardan biriyle karşılaşmamak neredeyse imkânsız. Siyah rengin her ne kadar bir asaleti ve ağırlığı olsa da yaz aylarında otomobilinizi bir saunaya çevirmekte üstüne yoktur.

Hemen hemen hepimizin bildiği üzere koyu renkler ısıyı emer, özellikle de sıcak yaz günlerinde, açık renklerse bu ısıyı yansıtır. Bu bilgi bizlerin günlük kıyafet tercihlerinde de oldukça etkilidir. Nasıl kış aylarında çok açık renk kıyafetler tercih etmiyorsak, yaz aylarında da koyu renk giymek pek mantıklı olmuyor. Bu kural tabi ki kıyafetlere ayrı, otomobillere ayrı işlemiyor. Otomobilinizin rengi, ısınma konusunda söz sahibi olan faktörler arasında. Hatta sizi biraz eskilere götüreyim, 2008-2009 yıllarında Kaliforniya eyaletinde siyah renkli otomobillerin satışına bir kısıtlama getirilmesi bile gündeme geldi fakat tabi ki bu durum yasalaşamadan reddedildi. (Kaynak: Los Angeles Times)

Amerikalı Bilim İnsanları Açıkladı: Siyah Arabalar Yaz Aylarında Daha Fazla Isınıyor!

2011 yılındaysa yine Amerika’da “Berkeley Lab Environmental Energy Technologies” adlı bir bölüm bu konuda çok ciddi birtakım çalışmalar gerçekleştirdi. Ve bu çalışmalarını da bir makaleye dönüştürüp tüm dünyada yayımlandı. Bu çalışmaların neticesindeyse beyaz, gümüş ya da diğer açık tonlu renklerin otomobil performansına etki ettiği sonucuna ulaşıldı. Siyah Honda’ya karşı gümüş bir Honda Civic ile yapılan çalışma, açık renkli arabaların, koyu renkli arabalara kıyasla güneş ışığının yaklaşık yüzde 60’ını yansıttığını buldu. Bu durumsa (çalışmanın yapıldığı yıl baz alındığında) %2’lik yakıt ekonomisine eş değer olarak hesaplandı (Artan klima kullanıma göre harcanan yakıt miktarı sebebiyle.). Karbondioksit emisyonlarında %1,9 ve diğer otomotiv emisyon değerlerindeyse yaklaşık yüzde 1 oranında bir azalma meydana geliyor. (Kaynak: Owano,Nancy. Phys.org.)

siyah arabalar daha çok ısınıyor

Golden State milletvekilleri de ısınan bir otomobilin soğuması ve serin kalması için daha fazla enerji gerektireceğini savunmuşlardı. Bunun sonucunda klimayı çalıştırmaksa ekstra gaz gerektirdiğinden ve aynı zamanda otomobilin toksik emisyonlarını artıracağından yakıt israfına neden olacağını söylediler. Sonuç olarak da yoldaki siyah arabaların sayısını azaltmak duman ve sera gazı emisyonlarının azalmasına katkıda bulunabilir ve bu da küresel ısınmayla mücadeleye yardımcı olmak için küçük bir adım olacaktır beyanatı verildi. Ancak bu durum Kaliforniya yasalarına geçmedi. Sebebiyse siyah bir arabaya sahip olsanız dahi, çevrenizi koruyabilecek çok fazla önlem çeşidi olduğu gösterildi. Örneğin gölge yerleri park yeri olarak seçmek gibi.

arabam.com ekibi olarak gölgenin her daim sizin otomobilinizin üzerine düşmesini dileriz, iyi yolculuklar!

İkinci El Otomobil İlanlarımızı Görmek için Hemen Tıklayın!

Burada da Siyah Renk Olmayan İlanlarımız Var. 🙂

Kaynak;

Levinson,R., Pan H., Ban-Weiss G., Rosado P., Paolini R. ve Akbari H. (2011). Potential benefits of solar reflective car shells: Cooler cabins, fuel savings and emission reductions. Applied Energy, Cilt 88, Sayı 12, Aralık 2011, Sayfa 4343-4357. https://doi.org/10.1016/j.apenergy.2011.05.006

 

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here