Araba lastiğinin nasıl değiştirileceğine ilişkin adım adım kılavuz. Bu yazının başlığından, bir araba lastiğinin nasıl değiştirileceği ile ilgili adımların burada tartışıldığını tahmin etmişsinizdir. Sık araba kullanmıyorsanız, lastik değiştirmek için gereken becerinin sizin için gerekli olmadığını hissedebilirsiniz, bırakın tamirci halletsin. Partneriniz arabayı daha sık kullanıyorsa, lastiği değiştirmenin onların işi olduğunu düşünebilirsiniz. Bununla birlikte, “patlak lastik” durumu, arabayı köşeyi dönünce veya uzun bir yolculuğa çıkmış olsanız da, her an herkesin başına gelebilir!

Lastik değiştirmek sanıldığı kadar zor değil. Ancak işi halletmek için bir üst yapıcının gücüne de ihtiyaç duymaz (büyük bir kamyon kullanmıyorsanız). Bu öğrenilmiş bir beceridir ve herkes tarafından kazanılabilir. Arabanızın lastiğini fazla uğraşmadan nasıl değiştirebileceğinize dair adım adım bir kılavuz:

Araba Lastiği Nasıl Değiştirilir?

Bazı aletler araçla birlikte verilirken, lastiği değiştirmenizi çok kolaylaştıracak diğer aletler alet çantasında mevcut değildir. Lastiği sorunsuz bir şekilde değiştirmek için bu tür şeyleri önceden satın almanız gerekir. İşte işi kolaylaştıracak tüm araçlar:

Bir Araba Lastiğini Değiştirmek İçin İhtiyacınız Olan Şeyler:

  • Aracın Kullanım Kılavuzu: Her arabanın kullanım kılavuzu, genellikle lastiği değiştirirken yararlı olan özelliklerle birlikte gelir. Burada küçük ama önemli detayları bulacaksınız, örneğin arabanızın somun ve civatalarına uyacak anahtar tipi.

  • Bijon Anahtarı: Bijon anahtarı, çift taraflı veya X şeklinde, somun soketi veya L şeklinde vb. gibi birkaç farklı tipte olabilir. Bunlar, tekerlek üzerindeki bijon somunlarını gevşetmek ve sonra sıkmak için kullanılır.

Araba Lastiğinin Nasıl Değiştirileceğine İlişkin Kılavuz

  • Yedek Lastik: Patlak lastiğin yerine takabilmek için.

  • Kriko: Lastiğin kolayca değiştirilebilmesi için aracı birkaç cm kaldırmak için bir kriko kullanılır. Günümüzde piyasada çok sayıda kriko türü mevcuttur. Genellikle aracın kendisiyle birlikte bir kriko verilir.

Aracınızda Gelmeyen Ama Patlak Lastik Değiştirirken Faydalı Olan Şeyler:

  • Çalışan Bir El Feneri: Geceleri veya daha az ışık olan bir yerde çalışırken kullanışlıdır.

  • 2 Küçük Düz Ahşap Tahta: Yaklaşık 2×6 inçlik düz ahşap parçalar eklediğinizden emin olun. Ayrıca bunlar, krikoyu yerine sabitlemek için yardımcı olacaktır.

  • Eldivenler: Ellerinizi olası kesiklere karşı korumak için çamuru lastikten uzak tutun ve daha iyi tutuş için eldiven kullanın.

  • Tekerlek Takozları: Bunlar, patlak lastik üzerinde çalışırken diğer tekerlekleri yerinde kilitlemenize yardımcı olacaktır.

  • Yağmurluk: Yağmur sırasında lastik değişimi için yardımcı olacaktır.

Araba Lastiğinin Nasıl Değiştirileceğine İlişkin Kılavuz; Araba Lastiği Değiştirme Adımları

  • Adım 1: Güvenli Bir Yer Arayın

Aracınızın lastiğinin patladığını fark ettiğinizde yoldan güvenli bir şekilde çıkmanız çok önemlidir. Siz ve yolda seyreden diğer araçlar için tehlikeli olacağından, ani dönüş yapmayın. Ardından, arabanızı park edebileceğiniz, inebileceğiniz ve lastiği değiştirebileceğiniz güvenli bir yer bulun. Araba ile yol arasında yeterli miktarda güvenli boşluk bırakarak arabayı park etmeyi unutmayın.

  • 2. Adım: Park Işıklarını Açın

Park veya dörtlü flaşörleri açarak diğer araçları uyarıyorsunuz. Uzaktan yanıp sönen ışıkları fark edecekler ve lastiği güvenle değiştirebilirsiniz.

Araba Lastiğinin Nasıl Değiştirileceğine İlişkin Kılavuz

  • 3. Adım: El Frenini Çekerek Park Edin

El frenini en yüksek konumuna çekerek aracı park edin. Bu, lastiği değiştirmek için kuvvet uygularken aracın tek bir yerde kilitli kalmasını sağlayacaktır.

  • Adım 4: Tekerlek Takozlarını Sabitleyin

Ek güvenlik sağlamak için tekerlek takozlarını sağlam lastiklerin arkasına sabitleyin. Bunlar, özellikle eğimli bir yolda faydalıdır.

  • Adım 5: Tekerlek Kapaklarını Çıkarın

Araba lastiklerinin çoğu jant kapaklarıyla kaplıdır. Patlak lastiği değiştirmeye başlamadan önce bunların çıkarılması gerekir. Bunun nasıl yapıldığı hakkında bir fikir edinmek için kullanıcı kılavuzuna bakın. Farklı araba modellerinin jant kapakları için farklı ayarları olabileceğini unutmayın.

  • Adım 6: Bijon Somunlarını Yarıya Kadar Gevşetin

Arabayı bir kriko ile kaldırmadan önce bijon somunlarının sadece yarıya kadar gevşetilmesi gerekir çünkü önce arabayı kaldırırsanız lastik dönmeye devam edecektir. Bijon somunlarını gevşetmek için bijon anahtarını kullanın. Anahtarın doğru boyuttaki tarafını kullandığınızdan emin olun.

Araba Lastiğinin Nasıl Değiştirileceğine İlişkin Kılavuz

  • Adım 7: Krikoyu Ahşap Levhalarla Sabitleyin

Arabanızın altındaki kriko noktasını bulun. Krikonun araca bağlanması gereken yer burasıdır. Ahşap levhaları kriko noktasının altına yerleştirin ve krikoyu üzerlerinde tutun. Ardından, krikoyu kriko noktasına bağlayın ve zemin ile lastik arasında küçük bir boşluk görene kadar aracı kaldırın.

  • Adım 8: Bijon Somunlarını Tamamen Çıkarın

Bijon somunlarını bir anahtar yardımıyla tamamen sökün ve tüm bijon somunlarını çıkarın.

  • Adım 9: Patlak Lastiği Değiştirin

Patlak lastiği çerçevesinden çıkarın ve yedek lastik ile değiştirin.

  • Adım 10: Bijon Somunlarını Vidalayın ve Tekerlek Kapağını Değiştirin

Bu, patlak lastiği değiştirmenin son adımıdır. Bijon somunlarını yarıya kadar vidalayın ve aracı indirmeye devam edin. Lastik zemine sıkıca temas ettikten sonra krikoyu ve tahta levhaları çıkarın. Şimdi bijon somunlarını sıkıca vidalayın ve jant kapağını yerine takın.

Tüm aletleri arabada güvenli bir şekilde saklayın ve lastik basıncını kontrol ettikten sonra sürüşe devam edebilirsiniz. Aletiniz yoksa en yakın servise gidip lastiği kontrol ettirin. Patlak lastik de mümkün olan en kısa sürede onarılmalıdır.

Araba Lastiğinin Nasıl Değiştirileceğine İlişkin Kılavuz; Lastikleri Değiştirmek İçin Birkaç Uzman İpucu

Lastik değişimi sırasında size yardımcı olacak birkaç ipucu:

  • Bijon Somunlarını Sıkmak İçin İpucu: Bir bijon somununun güvenli bir şekilde araba sürmek için yeterince sıkı olduğundan emin olmak için ayaklarınızı kullanın. Ayrıca bu, anahtara ekstra güç katacak ve somun yerine vidalanacaktır.

  • Güvenlik İpucu: Geçen araçları uyarmak için ek uyarı için araçtan birkaç fit uzağa bir üçgen reflektör yerleştirin.

Araba Lastiğinin Nasıl Değiştirileceğine İlişkin Kılavuz

  • Krikoyu Yerleştirmek İçin İpucu: Modern araçlarda her tekerleğin yanında bulunan dört kriko noktası vardır. Genellikle, araçla birlikte verilen krikonun tam olarak oturması için delikler, çentikler veya girintiler bulunur.

  • Yedek Lastik Hakkında Bir İpucu: Patlak lastik durumu yaşamadıkça insanların stepneyi unutması normaldir. Bunu önlemek için arabanızın dört yerine beş lastiği olduğunu düşünün.

  • Bonus İpucu: Arabada her zaman küçük bir paspas veya plastik bir örtü bulundurun. Bu, lastiği değiştirirken dizinizi yerleştirmek için yardımcı olacaktır.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here