Formula 1 Britanya GP Pist Özellikleri

silverstone

Hafta sonu gerçekleştirilecek olan Britanya GP yaklaşmışken, biz de Britanya GP pist özellikleri ve tarihinden bahsedelim dedik. Formula 1 takviminin en eski pisti Biritanya Grand Prix’lerinin düzenlendiği Silverstone pisti. Dolayısıyla böylesine bir pist için takvimin en önemli pistlerinden biri demek hiç yanlış olmaz. Pist adını; Northamptonshire bölgesindeki Silverstone kasabasından alıyor. Konum olarak Londra ve Birmingham’ın ortasında kalıyor diyebiliriz.

Pistin bu denli önemli olması ve yarışın merakla beklenmesi ise sadece geçmişine dayanmıyor. Silverstone; geçişlere izin veren, hızlı ve yavaş virajları içinde bulunduran, hem sürmesi hem de izlemesi oldukça keyifli bir pist. Geçmişte de düzenli olarak akıllarda kalan yarışlara sahne oldu. Hatta geçen sene Hamilton’un 3 tekerlekle kazandığı yarış da bunlara örnek olabilir. Burada düzenlenen ilk yarışın 1950 yılında olduğunu ve o yarışın da Formula 1 tarihinin ilk yarışı olduğunu düşünürsek; geçmişte pek çok önemli ve güzel yarış burada yapıldı. Ancak 1987’ye kadar olan dönemde tüm yarışlar burada düzenlenmedi. Ayrıca pek çok şampiyon da burada piste çıktı.

Pist, 150.000 kişilik kapasitesiyle oldukça fazla sayıda F1 severi ağırlayabiliyor. Silverstone pistinin uzunluğu ise 5.891 kilometre. Toplamda 18 viraja sahip olan pistte, pilotlar 52 tur atıyor ve toplamda 306.198 kilometrelik bir mesafe tamamlıyorlar. Pistin en hızlı ismi ise Max Verstappen. Hollandalı pilot geçtiğimiz yıl elde ettiği 1:27.097’lik derecesi ile pistin en hızlısı konumunda.

Britanya GP Pist ÖzellikleriBritanya GP Pist Özellikleri

Silverstone pisti genel olarak oldukça akıcı bir yapıya sahip. İçerisinde bazı yavaş virajlar bulundursa da pistin karakterini belirleyen virajlar hızlı olanlar. Yaklaşık 85-90 saniye civarında bir tur tamamlanan pistte, iyi bir derece yakalayabilmek için hızlı virajlarda vakit kazanmak şart. Günümüz Formula 1 araçları oldukça yüksek seviyede yere basma gücü üretebildikleri için Silverstone’da takımlar bundan feragat edebiliyorlar. Böylece araç düzlüklerde daha hızlı bir hale geliyor. Ancak burada önemli bir nokta var ki o da özellikle önden kaymayı kontrol edebiliyor olmak. Ayrıca uzun virajların varlığı ön tekerler için de aşınma seviyesini arttırıyor. Geçtiğimiz sene de bu durumun sonucu olarak 3 farklı pilotun ön lastiği patlamış; Lewis Hamilton, yarışı 3 lastikle kazanmıştı.

Pistte 2 farklı DRS bölgesi bulunuyor. Ancak görece kısa olan start düzlüğü bu bölgelerden biri değil. İlk DRS bölgesi 5.viraj çıkışında başlayıp Brooklands’te (6.viraj) biten kısım. Diğeri ise pistin arka tarafında bulunan Hangar Düzlüğü (14 ve 15.virajlar arası). Bu iki düzlük sonrasındaki virajlar; Brooklands ve Stowe (15.viraj), geçiş yapmak için en ideal virajlar. Ancak daha önce pek çok kez farklı virajlarda da geçiş yapıldığını gördük. Özellikle 16, 17 ve 18.virajlarda geçtiğimiz yıllarda Vettel/Bottas ve Hamilton/Bottas ikilileri arasında yaşanan rekabetler akıllarda yer edinmişti.

Silverstone’da atılabilecek hızlı bir turun anahtar noktası ise pistin arka tarafında, Hangar düzlüğü öncesinde kalan Maggotts/Becketts/Chapel virajları (10 ve 14. Viraj arası bölüm). Oldukça yüksek süratle geçilen ve DRS bölgesi öncesi hızlanma için de büyük önem taşıyan bu bölüm aynı zamanda pilotların yeteneklerinin de test edileceği bölüm olarak karşımıza çıkıyor.

Pistte Bir Tur Atalım

Birinci Sektör

Sağa doğru son viraj sonrası start düzlüğüne (Hamilton Düzlüğü) çıkarak tam gaz turumuza başlıyoruz. 3.viraja kadar olan kısımda gaz kesmemize gerek yok. İlk viraj sağa ikinci viraj sola doğru hafif bir eğime sahip. 3.viraj ise kritik. Çünkü uzun bir gazlama süreci sonrası hafif bir dönüşten tam gaz çıkıp frenlemeniz gerekiyor. Fren noktasını biraz kaçırmak ciddi bir önden kaymaya sebebiyet verebilir. Ayrıca ilk DRS bölgesi öncesi denetleme noktası da frenleme noktasının orada. Sağa doğru üçüncü virajı döndükten sonra çok kısa bir süre gazlayıp hafif dışarıya açılarak yarış çizgisini koruyoruz ve pistin en yavaş virajlarından 4.virajı sola doğru dönüyoruz. Viraj çıkışında tamamen dışa açılıp tam gaz şekilde tekrar sola doğru 5.virajı döndükten sonra artık ilk DRS bölgesindeyiz ve bu düzlüğün ortasında ilk sektörü tamamlıyoruz.Britanya GP Pist Özellikleri

İkinci Sektör

İkinci sektörün başlangıcı ile birlikte sola doğru 6.virajı da dönüyoruz. Bu bölümde içeriden gelebilecek ataklara dikkat etmekte fayda var. Brooklands virajını döndükten sonra ön tekerlere oldukça fazla yük bindiren, normalin üzerinde bir çapa sahip ‘’U’’ şeklindeki 7.viraja giriyoruz. Pistin genelinde olduğu gibi burada da önden kayma en büyük risklerden. Ardından önümüzde oldukça hızlı bir bölüm var. Hiç gaz kesmeden sadece yarış çizgisini koruyarak; önce hafif sağ virajı (8.viraj), ardından biraz daha sert olan diğer sağ virajı (9.viraj) dönüyoruz. Yaklaşık start düzlüğü uzunluğundaki bir düzlüğü daha bıraktıktan sonra Maggotts’a (10.viraj) geldik.

Ancak ayağımız hala gazda. Hafif sol ve ardından sağa dönüşü geçtikten sonra 12.viraja geldiğimizde; yaklaşık 12 saniyenin ardından artık gazdan ayağımızı çekebiliriz. Çünkü Becketts’a geldik. Hafif sola 12.virajı döndükten sonra geniş çaplı bir sağ viraj bizi karşılıyor. Becketts’ta viraja fazla hız taşımak tur derecemiz için oldukça kötü sonuçlara sebep olabilir. Önden kaymayı kontrol edebilmek için doğru hızlı buraya girmek şart. 13.viraj çıkışında gaza tamamen oturup hafif sola Chapel’i (14.viraj) dönüyoruz. Böylece ikinci sektörü bitirdik ve artık Hangar Düzlüğü’ndeyiz.Britanya GP Pist Özellikleri Maggotts and Becketts

Üçüncü Sektör

DRS açık şekilde tam gaz şekilde adını eski hava sahasından alan Hangar Düzlüğü’nde ilerledikten sonra, biraz gaz keserek pistin önemli geçiş noktalarında Stowe’u (15.viraj) dönüyoruz. Önümüzdeki kısa düzlüğü ve sağımızdaki pit girişini geçtikten sonra, sola 90 derecelik Vale virajını dönmemiz lazım. Buradaki frenleme oldukça önemli. Aksi takdirde çakıllara taşmayı engellemek oldukça zor. Burayı döndükten sonra benzer sertlikteki sağ virajı da dönüp gazlamaya başlıyoruz. Sonrasında hiç gazdan ayağımızı çekmeden Club virajını (18.viraj) dönerek start düzlüğüne çıkıp turumuzu tamamlamış oluyoruz.Britanya GP Pist Özellikleri Son Sektör

Geçmiş Şampiyonlar

Geçmişte burada, Silverstone pisti toplam 55 yarışa ev sahipliği yaptı. Ancak Aintree ve Brands Hatch pistlerinde düzenlenen yarışları da hesaba kattığımızda bu sayı 71 oluyor.  Bu yarışlarda en çok galibiyete uzanan isim; geçtiğimiz kış ‘’Sir’’ ünvanını da alan Lewis Hamilton. İngiliz pilot şampiyon olduğu 2008 yılı ve 2014 yılından itibaren Britanya GP adı ile düzenlenen yarışlardan (2018 Sebastian Vettel galibiyeti hariç) galibiyetle ayrıldı. Toplam 7 zaferi bulunan Hamilton’u; 5 kez kazanan bir diğer İngiliz Jim Clark ve Alain Prost takip ediyor.  Takımlarda ise Britanya GP ’lerin en başarılısı 16 galibiyetle Ferrari. İtalyan takımı 14 zaferle McLaren ve 10 zaferle Williams takip ediyor. Mercedes’in 7’si son 8 yarışta olmak üzere 8 galibiyeti var. 8 kez kazanan bir diğer takım ise Lotus.Lewis Hamilton Podium British GP

Yıllara Göre Yarış Galipleri

Formula 1 British GP Saat Kaçta?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here