Yaz Lastiği Nedir ?

0
4583
yaz lastiği

Yaz Lastiği Nedir ?

yaz lastiği

Ilımlı hava koşulları için tasarlanmış olup dört mevsim lastikleri ile benzerlik gösteren lastiklerdir. Yaz lastiklerini kış dışında tüm mevsimlerde kullanabilirsiniz. Bu lastiklerin üzerinde bulunan bloklar daha kısa ve kalındır. Aynı zamanda uzunlamasına kanallar da bulunur. Dış desenleri, kış lastiklerine kıyasla daha az oyuğa sahiptir. Bu sayede kauçuk maddesi yola daha iyi temas etmektedir. Yaz lastiği oldukça sessiz ve yumuşak bir performans göstermektedir. Sıcak aylar geldiğinde ve artık  havalar da ısındığında araçlarda yaz lastiklerinin kullanılması gerekmektedir. Yaz mevsiminde uzun yola çıkacak araç sahiplerinin güvenli bir sürüş yaşamaları için yolculuğa çıkmadan önce mutlaka kış lastiklerini çıkarttırıp yaz lastiklerini taktırmaları gerekmektedir. Bu lastiklerin takılmaması uzun yolculuklarda sizi sıkıntıya sokabilir ve daha fazla yakıt tüketmenize sebep olabilir. Bu yazımızda yaz lastiği nedir, ne zaman takılmalı gibi sorulara cevap verdik.

Yaz lastiklerini neden ve ne zaman tercih etmeliyiz ?

yaz lastiği

Yaz lastikleri, yaz koşullarında son derece yüksek performans sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Tasarımlarının hassasiyeti gereği keskin virajlarda hızlı ve doğru yönlendirme sağlarlar. Yumuşak kauçuk bileşenleri sayesinde dönüş, viraj ve diğer engellerde daha iyi performans sağlarlar. Ayrıca yaz lastiğinin yuvarlanma direnci de daha düşüktür.  Aracı sürüş stilinize, yol koşullarına vb. şartlara bağlı olarak %3 daha fazla yakıt tasarrufu sağlar. Hatta yüksek çevresel performans da elde eder.

Yaz lastiği seçerken nelere dikkat edilmeli ?

lastik seçimi

Bu lastiklerin boyutlarının, genişliğini, jant çapı gibi özelliklerinin aracınıza uygun oluşu aracınızın performansı için oldukça önemlidir. Mevsim koşullarına uygun yaptığınız doğru lastik seçiminin sürüş deneyiminizi olumlu yönde etkilediğini de kolayca fark edebilirsiniz. Hem ıslak ve hem de kuru yol koşullarında aracınızın daha iyi performans sergilemesini sağlayan yaz lastiği, diş derinliği boyutuna bakılarak ayırt edilebilir. Bu yaz lastiklerini satın alırken, lastiğinizin balans ayarınızı ve hava basıncı kontrolünü de mutlaka yaptırmanız gerekmektedir. Böylece yaz boyunca, lastiklerinizin keyfini sorunsuz bir şekilde çıkarabilirsiniz.

Yaz lastiklerinin kış lastiklerinden farkı ne ?

yaz lastiği-kış lastiği

Yaz lastikleri yeni ve diş derinlikleri yüksek de olsa kış aylarında yeterince emniyet sağlayamaz. Kış lastikleri tamamen kış aylarının ağır hava şartlarına uygun olacak şekilde özel olarak geliştirilmiştir. Özel deseni sayesinde karlı zeminde ekstra çekiş sağlamaktadır. Yaz lastikleri ise sıcak havalarda daha yüksek performans gösterecek şekilde tasarlanmıştır. Aynı zamanda sıcak havalarda  yıpranmaya karşı da daha dayanıklıdır. Bu özelliği sayesinde de lastiğin kullanım ömrü uzamaktadır. Lastiklerin ömrü kullanıldıkları zemine göre farklılıklarda gösterir.

Kuru Zemin üzerinde Araç Hızı: 100 km/saat iken

  • Yaz Lastiği: 100 (endeks)
  • Kış Lastiği: 114 (endeks) gösterir.

Islak Zemin üzerinde Araç Hızı: 100 km/saat iken

  • Yaz Lastiği: 100 (endeks)
  • Kış Lastiği: 121 (endeks) gösterir.

Yaz lastiklerinde hangi teknolojiler kullanılıyor ?

yaz lastiği

  • Aktif Fren Teknolojisi: Islak ve kuru zeminlerde daha hızlı durmanızı sağlar.
  • Yarış Arabalarından Alınan Yapısı: Direksiyon hassasiyetini ve hâkimiyetini iyileştirerek güvenli ve konforlu sürüşe yardım eder.
  • 3D Bubble Blade Kilitleme Sistemi: Kuru havalarda daha yüksek direksiyon hâkimiyeti sağlar.
  • Yarış Lastiğinden Esinlenerek Tasarlanan Ultra Yüksek Performanslı Sırt Bileşeni: Kuru zemin üzerinde mükemmel çekiş sağlar.

Peki yaz lastiği kaç dereceye kadar etkili ?

yaz-lastigi-ve-kis-lastigi

Yaz lastikleri hava sıcaklığı ortalaması 7 derece üzerindeki sıcaklıklarda tercih edilmelidir. Kış lastikleri ise hava sıcaklığı ortalaması 7 derecenin altında olduğu durumlarda kullanılmalıdır. +7 derecenin yanına bir de yağış eklediğinizde, kış lastiği size büyük bir üstünlük sağlıyor. Ancak yağış olmadığı ve hava sıcaklığı 7 derece üzerine çıktığı zaman yaz lastiği kullanmanızı tavsiye ederiz.

Yaz lastikleri yağmurda kayar mı?

yağmurda yaz lastiği

Bu lastiklerin sıcak hava koşullarına göre kullanılmasını tavsiye ederiz. Çünkü yapısı sert olmasından dolayı kış lastiklerinin aksine sıcak havalarda asfalta daha iyi tutunurlar. Fakat yaz lastiği soğukta büzüştüğü ve sert bir hamur yapısı olduğu için frene bastığınızda, hele ki yağmur ve kar varsa kayma olasılığı çok yüksektir.

Nerede saklayacağım ?

yaz lastiği

Bir çok sürücü bu bahane ile lastik değiştirmek istemiyor. Lakin lastikçiler artık yaz lastikleriniz için özel depolar barındırıyorlar. Lastiklerinizi alıp depoya kaldırıyorlar. Havalar ısınınca da (Mart veya Nisan) gidip, kış lastiklerini verip, yaz lastiklerini taktırmak mümkün oluyor. Lastikleriniz ömrünü uzatmak istiyorsanız uygun zamanlarda kullanmanız çok önemli. Bu yüzden hem sağlığınız için hem de bütçeniz için bu konuda dikkatli olmanızı tavsiye ederiz.

Kış Lastiği Yazın Kullanılırsa Ne Olur?

Dört Mevsim Lastik Nedir

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here