Dünyanın en eski ve en etkileyici otomobil üreticilerinden biri olmasına rağmen Alfa Romeo marka kimliği, bazı müşterileri için hala bir muamma olmayı sürdürüyor. İtalyan otomobil üreticisi, tüketici kültürünü ve diğer marka tasarımlarını etkileyen rakipsiz tasarımlar ve etkileyici güç aktarma organları yaratarak 100 yılı aşkın süredir bize en iyi sürüşlerden bazılarını sunuyor. Asırlık markaları, araba markalarıyla ilişkilendirdiğimiz olağan ticari marka yerine arma gibi görünen bir logo daha fazla dikkat çekiyor. Ancak sıra dışı tasarımın ötesinde, Alfa Romeo markası yalnızca bir İtalyan otomobilinin yaratabileceği zengin bir tarihe sahiptir. Alfa Romeo Logosunun Anlamı Nedir? Alfa Romeo nasıl kuruldu? Alfa Romeo en iyi modelleri ve İtalyan üreticisi Alfa Romeo hakkında birçok bilgiyi, sizler için derledik.

Alfa Romeo Aslen Bir Fransız Markasıydı

Temeli her zaman İtalya’nın Milano kentindeki Strada del Portello olsa da Alfa Romeo markası, İtalyan aristokrat Ugo Stella‘nın Fransızlara ait Società Italiana Automobili Darracq’ın büyük hisselerini satın aldığı 1909 yılına kadar İtalyan kontrolüne girmedi. Hisseler, Ugo Stella’ya Milano’daki Darracq fabrikasının kontrolünü vererek Lombard Otomobil Fabrikası, Halka Açık Şirket veya İtalyanların dediği gibi Anonima Lombarda Fabbrica Automobili (ALFA) için gerekli temeli sağladı. Ayrıca Società Italiana Automobili Darracq’ın Milano fabrikası, hisselerini satmak zorunda kalmadan üç yıl önce 1906’da faaliyete başladı.

Alfa Romeo Logosu Anlamı ve Firma Tarihinin Yeniden Başlangıcı

Stella’nın verdiği ilk kararlardan biri ALFA markasını yaratmaktı. 1910’da, markayı ayırt edecek bir logo tasarlaması için tasarımcı Romano Cattaneo’yu işe aldı. Bu karar belki de otomobil üreticisinin tarihindeki en ikonik karardı. Romano Cattaneo zaten Milano’da ünlü bir tasarımcıydı. Ancak ALFA logosu onun en dikkat çekici eserlerinden biriydi. Alfa Romeo, tasarladıktan 100 yıl sonra bile yapısındaki bazı küçük değişikliklerle Cattaneo’nun orijinal logosunu korumaktadır.

Cattaneo’nun ölümsüz tasarımı, bir dizi deneme yanılma sonucunda ortaya çıkmadı. Bu fikir yol kenarında durup tramvay beklerken aklına geldi. Alfa Romeo markası çoğu tramvayın ve eski ulaşım sisteminin yerini aldığından beri belki de markanın amblemi, en uygun yerde ortaya çıktı. Romano Cattaneo, bu fikri Piazza Catello’da Biscione Visconteo’yu gözlemlerken bulduğunu iddia etti. Biscione Visconteo, Visconti ailesinin armasıydı. Visconti ailesi, Milano’da yönetici aile olarak biliniyordu. bu yüzden Milano’nun en büyük otomobil markasının, şehirle bağlantısının kanıtı olarak ailenin sembolünü taşıması oldukça uygundu. Ayrıca Biscione Visconteo’nun Romano Cattaneo için en göze çarpan özelliği Biscione Snake’dir.

Milano tarihinin en dikkate değer özelliklerinden biri olan “Biscione Snake Nedir?” diye merak ediyorsanız, Biscione Snake, insanları yutmasıyla bilinen efsanevi bir yılandır. Birçok meraklı, logoya daha derin bir anlam bulmaya çalışıyor. Ancak Cattaneo bunun sadece ALFA’nın Milano ile olan bağlantısının iyi bir temsili olduğunu düşündü. 100 yıldan fazla bir süre sonra, modifikasyonlarına rağmen hala Alfa Romeo logosunun tutarlı bir özelliğidir.

Dünya Savaşları ve Alfa Romeo Amblemi

İtalya’nın 1910 ve 1914 yılları arasında Almanya ve Avusturya-Macaristan ile ortak olması, Alfa Romeo’nun en farklı araç modellerinden birini üretmesine yardımcı oldu. Ancak devletler arası savaş çabaları ilerledikçe, ALFA baş mühendisini demiryollarına kaptırdı ve şirket geri ödeyemediği birçok borç batağına girdi. O zamanlar ALFA’nın tek seçeneği bankanın fabrikayı kapatmasına izin vermek ya da bazı yatırımcılar bulmaktı. 1915 yılında ALFA markası evriminde çok önemli bir aşamaya ulaştı. Bugün bildiğimiz otomobil üreticisi Alfa Romeo oldu. Ugo Stella, fabrikayı bankaya kaptırmak zorunda kalmadı çünkü İtalyan mühendis Nicole Romeo 1915’te şirketi devraldı. Ayrıca savaş bitmeden önce tekrar faaliyete geçirdi. İtalyan şirket, Nicole Romeo’nun yatırımını başlığına adını koyarak ödüllendirdi. Aynı yıl şirket logosu, kökünü belirtmek için sonunda “Milano” ile yeni adı “Alfa Romeo” yansıttı.

1915 yılında Alfa Romeo olup logosunu güncelledikten sonra İtalya dışında bile en çok tanınan markalardan biri haline geldi. Bu itibar çoğunlukla güzel arabalarından geliyordu. Ancak isim ve logo, Alfa Romeo’yu başarılı kılan kalitenin temel bir temsili haline geldi.

Alfa Romeo, 1915’ten bu yana logosunu altı kez değiştirdi. Her değişiklik, dikkate değer bir şeyin temsilini taşıdı. Örnek olarak 1925’te logo, Dünya Şampiyonası galibiyetini kutlamak için altın defnelere sahipti. 1946’da logo Spartan’dı ve tek bir renge sahipti çünkü önceki logoları oluşturan makine savaşta zarar görmüştü. Bir sonraki değişiklik, 1950’de Alfa Romeo’nun renkleri geri yüklediği zaman gerçekleşti. 1972’den sonraki sürümlerde Milano metni yoktu ve 1982’de logodaki defneleri kaldırdılar. Alfa Romeo, logosundaki en son değişikliği 2015’te yaptı. 2015’teki değişiklik, bugüne kadarki en belirgin düzenlemeydi. Bu versiyon, Alfa Romeo’nun güzel araba tasarımlarının modern tanımına uyacak mükemmel bir orantı ve geometriye sahipti. Sonuç olarak her Alfa Romeo logosu evrim seviyesi, markanın tarihinin önemli bir yönünü göstermektedir. Oldukça merak edilen “Alfa Romeo Logosunun Anlamı Nedir?” sorusunun cevabını detaylı olarak açıkladık. Şimdi Alfa Romeo’nun en çok sevilen ve bilinen modellerinin ikinci ellerine göz atabilirsiniz.

İkinci El Alfa Romeo İlanları 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here