V8 Motorlar Hakkında Bilinmeyen Gerçekler

0
4316

V8 Motorlar Hakkında Bilinmeyen Gerçekler… Otomobil endüstrisindeki en popüler ve sevilen motorlardan biri de V8 motordur. Ancak çoğu meraklının V8 motoru hakkında bilmediği birçok şey var. Bir V8 motoru, her otomobil tutkununun bildiği ve sevdiğine emin olduğumuz bir şeydir. Araba kullanmayan kişiler ve arabalarla ilgisi olmayan kişiler bile var olan en ünlü motor tipini duymuşlardır. V8’lerin bu kadar ünlü ve saygın olmasının nedeni, yüksek güçte olmaları ve çıkardıkları sesleridir.

Ayrıca yıllardır muscle cars, otomobil endüstrisindeki en popüler araçlardan bazıları oldu. Sıradan bir Muscle Car’ın en belirgin özelliklerinden biri, kaputun altında saklanan büyük ve güçlü bir V8 motorudur. Zamanla Avrupalı ​​üreticiler de süper arabaları için kendi V8 versiyonlarını geliştirdiler. Örnek olarak Ferrari F40, Koenigsegg CCR, Saleen S7 ve daha pek çok efsane V8’li araba modeline sahibiz. Harika arabaların yanı sıra V8 motorları uçaklardan, motorlu teknelerden ve hatta acayip motosikletlere kadar her şeye güç sağlamaktadır. Son zamanlarda giderek daha fazla üreticinin isteyerek veya istemeyerek çevre dostu olmayı ve zorunlu çevre emisyonları sayesinde daha küçük motorları tercih ettiğini görüyoruz. Hatta bazı markalar, tamamen elektrikli olmayı planladı. Gelecekte var olmasının imkanı olmadığını bildiğimiz V8 motorları, tarihe karışmak üzere. Ancak bu motor seçeneğinin ve tipinin geniş bir tarihi bulunuyor.

V8 Motor Nedir?

Bilmeyenler ve V8 motorunun ne olduğunu merak edenler için kısa bir cevap verelim. V8 motoru, 8 silindirli v tipi motordur. Ayrıca V8 motorunda ortak krank mili kullanılır ve motor uzunluk olarak düz 4 silindir boyundadır. V8 motoru, yüksek güç ve performans sağlayan bir motor türüdür. V8 motoru arabalar, uçaklar ve motosikletlerde de kullanılır.

Havacılık Endüstrisi İlk Olarak Bir V8 Motor KullandıV8 Motorlar Hakkında Bilinmeyen Gerçekler

1904’te Antoinette adlı bir Fransız şirketi, bugün hepimizin aşina olduğu bir konumda 8 silindir kullanan ilk motor modelini tasarladı ve geliştirdi. Bu sayede Cadillac 1914’te L-Head V8’i yapmadan önce uçaklarda ve tekne yarışlarında V8 motorları görmüş olduk. Ayrıca Ford’un 1932’de tanıtılan Flathead V8’i, V8’leri popüler yapan şeydir. Turboşarjlar ve V8 Motorları, bir arabadaki en popüler bileşenler arasındadır ve her ikisi de havacılıktan gelmektedir.

V8 Motorlu Motosiklet ve Kara Hız Rekorunun Kırılması

1907’de, ilk V8 motorunun yapılmasından 3 yıl sonra birçok ulaşım türünde öncü olan Glenn Hammond Curtiss adında bir adam, şimdiye kadar çok az sayıda bir şey yapmaya cesaret etti. V8 motora sahip olan motosikleti icat etti. Motosikletin içine 4,4 litrelik 4 beygirlik bir V8 motor yerleştirdi. Ayrıca bu motosikletle resmi olmasa da 218 kilometre hıza ulaşmayı başardı.

Ferrari’nin En Küçük V8’i Üreten İlk Firma V8 Motorlar Hakkında Bilinmeyen Gerçekler

Şu anda 9.4 litrelik bir V8 motor var. Ancak Ferrari, Ferrari olduğu için normların dışına çıkmaya karar verdi. Küçük ve çevik bir araba yapmak istediler ama hızlı olması gerekiyordu. Bu yüzden motor bir arabadaki en ağır parçalardan biri olduğu için küçük ve hafif bir V8 yapmaya çalıştılar. 70’lerde küçük arabalarından birkaçı için 2.0 litrelik V8’i bir araya getirdiler. Ayrıca küçük motoru turbo şarjlı yaptıkları için aracın 251 beygire ulaşabilmesini sağladılar.

1.6 Litrelik V8, Suzuki Tarafından Üretildi

Ferrari’nin 2 litrelik V8’inin alışılmadık derecede küçük olduğunu düşünüyorsanız, Suzuki Cappuccino‘yu görünce şok olabilirsiniz. Japon üretici, altında eşit derecede küçük bir V8 olan bu küçük aracın konsept halini 1997 yılında gösterdi. Ancak asla üretime girmedi.

V8, Güç ve Verimliliğin Harika Bir Karışımıdır

Bugün, V8’lerin hiç de verimli olduğunu söylemek oldukça komik gelmektedir. Arabaların her zamankinden daha hızlı çevre dostu hale geldiği çok önemli bir dönemdeyiz. Ancak V8 motorlarının, küçük de olsa daha az güçlü 3-4 silindirli motorlar ile büyük, yakıta aç V16, V12 veya W16 motorları arasında mükemmel bir orta yol olarak kabul edildiği bir zaman vardı. Formula 1 yarış arabaları bile bir süre V8’lerden güç aldı. Maalesef ki günümüzde  motor sporları bile daha küçük motorlar kullanmaya başladı.

NASCAR ve V8 MotorV8 Motorlar Hakkında Bilinmeyen Gerçekler

“V8 Motorlar Hakkında Bilinmeyen Gerçekler” adlı içeriğimizdeki son konu Nascar ve V8 motor arasındaki bağlantıdır. NASCAR, dünyanın en büyük yarış serilerinden biridir. Bu günlerde Indycar ve F1 serisini çok daha fazla sevildiği düşünülse de Nascar, popülerliğini korumaktadır. Ayrıca Nascar yarışları, V8 motorlar sayesinde ortaya çıktı. 1940’ların sonunda insanlar, modifiye ettikleri V8 motorlu araçlarıyla, illegal olarak yarışmaya başladı. Zamanla gelişen bu yarışlar, Nascar’ı ortaya çıkardı.

İkinci El Araç İlanları 

2020 Model V8 Motorlu Araçlar 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here