Son derece agresif hatlarıyla dikkat çeken Honda Civic Type R’ın dış tasarımı aracın güç, performans ve çeviklik için yaratıldığını gösteriyor. Yarış pistlerinde de yerini alan Honda Type R, neresinden bakılırsa bakılsın güçlü olduğunu hissettiriyor.

Petekli büyük panjurundan kırmızı zemin üzerine işlenmiş Honda logosu ve Type R yazısıyla dikkat çeken ön tasarım önemli. Öte yandan tamponun alt kısmında bulunan ikinci bir ızgara, aracın sportif genlerinin mirası niteliğinde. Far içi altları ve tamponun uçlarındaki siyah eklentilerle bir ralli aracından farksız olan Honda Type R kesinlikle çok havalı duruyor.

Bu yüksek performanslı hatchback şişkin çamurluklarından ve kapılarından bulunan havalandırma kanallarıyla aerodinamik bir yapısı olduğunu da gösteriyor. Bu kanallar aracın hırçınlığını ve gücünü gösterebilmesi açısından da kritik bir role sahip.

Honda Civic Type R’in arkadan görünümü ise bu tarz otomobillerden hoşlanan sürücüler için tam bir tasarım harikası olarak nitelendirilebilir. Bu bölgede ilk dikkat çeken detay parlak siyah büyük difüzörün üzerinde yer alan egzoz çıkışları. Arka difüzörün ortasında her biri aktif üç adet egzoz çıkışı bulunuyor. Bunlardan yan tarafta bulunan iki adet egzoz çıkışı ana egzoz sistemi olarak görev yaparken ortada bulunan ve çapı biraz daha dar olan egzoz çıkışı motor sesini kontrol ediyor.

Tam gaz kullanımlarda motor yüke bindiğinde daha agresif bir ses üretmek üzere ortadaki egzoz çıkışı da egzoz gazı akışına yardımcı oluyor. Böylece önceki model ile kıyaslandığında aynı hızlarda 2 dB daha fazla ses üretiliyor. Ayrıca bagaj kapağı üzerinde yer alan devasa spoyler ile hem aracın yüksek hızlarda yere daha sağlam basmasını sağlamış hem de sportif görünümü en üst noktaya çıkartmış.

Aracın kırmızıya boyanmış kaliperleri ve büyük delikli fren diskleri de sportifliği ve gücü simgeliyor. Ayrıca siyaha boyalı 19 inçlik jantlar kırmızı boyalı dış kenarlarla sportif bir görsellik sunuyor.

İç Mekan

Sportif dış tasarımıyla dikkat çeken Honda Civic Type R’ın iç tasarımı da aracın bu karakteriyle dizayn edilmiş. İlk bakışta Civic hatchback ile arasında büyük farklar olmadığını düşündürse de aslında aracın kokpitinde Type R’a özel birçok detay bulunuyor. Bunlardan en çok dikkat çekeni de adeta bu araçla özdeşleşen kırmızı renk.

Aracın gücünü ve ne kadar ateşli olduğunu ifade eden kırmızı renk birçok noktada kullanılmış. Direksiyon simidi, ön konsol, koltuklar, gösterge paneli ve hatta emniyet kemerinde bile kırmızıyı görebiliyoruz.

Orta konsol piyano siyah yüzeyiyle modern bir görünüm sunuyor. Orta konsolun alt noktasında vites kolunun hemen arkasında iki katlı bir göz yer alıyor. Bunlardan ilki akıllı telefonlar için kablosuz şarj pedi ile donatılırken ikinci bölüm HDMI, USB ve 12 volt soketlerine erişim sağlıyor. İki bölme arasındaki kablo geçiş boşluğu olası kablo karmaşasının önüne geçmeye yardımcı oluyor. Orta konsolun en üst noktasında 7 inç büyüklüğünde dokunmatik ekrana sahip Honda Connect yer alıyor. Sadece bilgi ve eğlence sistemi olarak görev yapmayan ünite aynı zamanda dokunmatik ortamda iklimlendirme sistemini de kumanda etme özelliği sunuyor ve geri görüş kamerasının görüntüsünü de yansıtıyor. Zengin bir akıllı telefon entegrasyonuna sahip olan Type R AppleCarPlay ve Android Auto olmak üzere piyasada yaygın olarak kullanılan protokolleri destekliyor.

Honda Civic Type R’in yaşam alanına baktığımızda ise bir önceki nesline göre uzayan dingil mesafesi sayesinde önde ve arkada yolculuk yapmak artık daha rahat. Type R’in hem konforlu hem de sportif olmayı başaran koltukları yan destekleriyle hızlı girilen virajlarda da iyi bir kavrama sağlıyor.

Motor

Honda Type R motoru artık turbo destekli. Daha önceki modelleri litre başına 100 HP’yi geçen güçler sunan otomobilin yeni nesli turbo desteği ile bu gücü litre başına 160 HP’ye ulaştırmış. 2.0 litrelik motora 320 HP güç ve 400 Nm tork eşlik ediyor. Araçta standart 6 ileri manuel şanzıman yer alırken, 0 – 100 km/s hızlanması ise 5.7 saniyeye yeterli. Maksimum hız ise 272 km/s olarak açıklanıyor. Üstelik tüm bu performanslı motor ortalama 7.7 litrelik tüketim değerine sahip. Ancak elbette bu değere ulaşmak için zor olsa da sakin kalmak şart.

Kemikli vitesleri özleyenler için çok iyi bir şanzımana sahip olan Type R, ilk hareket anından itibaren yüksek bir ivmelenme isteği sunuyor. Aracın ürettiği yüksek güç neredeyse kesintisiz olarak üretiliyor. Bunu da araçla hızlı bir kalkış yaptığınız anda yediğiniz G kuvveti ile çok iyi anlıyorsunuz. Type R, sahip olduğu güçle kendisinden çok daha pahalı pek çok üst modeli geride bırakmayı başarıyor.

Güvenlik

Geçtiğimiz aylarda Honda Civic EuroNCAP çarpışma testine alındı. HB karoser seçeneğiyle bu testten 5 yıldız alarak güvenlik konusunda eksiksiz bir otomobil olduğunu kanıtlamış oldu. Type R versiyonu ise standart modelden daha zengin güvenlik elemanlarıyla daha da güvenli bir otomobil.

Araçta birçok güvenlik unsuru mevcut. Bunların başındaysa araç denge kontrol sistemi (VSA) ön ve arkada aktif gergili emniyet kemerleri (ELR), kilitlenmeyi önleyen fren sistemi (ABS), Elektronik fren gücü dağıtımı (EBD), acil durum fren desteği (BA), yokuş kalkış sistemi (HSA), kör nokta uyarı sistemi(BSI), uyarlanabilir amortisör sistemi(ADS), devir eşleştirme sistemi(RMS) ve lastik basınç ikaz sistemi(DWS) gibi teknolojiler geliyor.

Konfor & Yol Tutuş

Type R da 3 adet sürüş modu bulunuyor. Bunlar Comfort, Sport ve +R modu. Comfort modunda süspansiyon tepkileri ve direksiyon sistemi yumuşuyor ve günlük kullanıma daha uygun hale geliyor. Sport modunda ise konfor ile dinamizm arasında ideal bir denge tesis ederken, önceki nesil Civic Type R’daki standart ve +R modlarının arasında bir karakteristik sunuyor.+ R sürüş modu tamamen pist kullanımı göz önünde bulundurularak programlanmış durumda. Motor tepkileri hassaslaşırken tork eğrisi çok daha agresif ve performans odaklı bir karakteristik sergiliyor.

Otobanda giderken sekme yaşanmıyor ve çukurlardan geçmek dünyanın sonu değil. Yeni adaptif amortisör sisteminin sönümleme kuvveti Sport modu ile kıyaslandığında R modunda %15 artıyor. Böylece daha keskin, zemine daha paralel ve daha atak bir sürüş karakteristiği elde ediliyor. Eşzamanlı olarak değişken oranlı EPS de daha hassas ve sert bir yapıyla sportif sürüş karakterini destekliyor.

Sport modu daha fazla denge adına ayarları biraz sertleştiriyor ancak bu da sürüş kalitesini törpülemiyor. +R modu tahmin edeceğiniz üzere en sert ayarları sunuyor. Pist sürüşü için mükemmel olan bu düzen, normal yollarda giderken aşırı bir rahatsızlık vermiyor.

Sürüş modlarıyla yönlendirme hissiyatı da değişiyor. Buranın yıldızı da konfor ve sportifliği iyi şekilde harmanlayan Sport modu. Honda’nın tipik yönlendirme karakteri Type R’da da var. Comfort, hafif direksiyon ve pürüzsüz tepkiler sunarken Sport, anında tepki ekstra ağırlık ve iyi geri bildirim ile iyi bir dengeye sahip. +R ise viraj çizgileri arasında gidiş için gerekli doğrudan karakteri sağlamayı başarıyor.

Teknik Özellik

Honda Civic Type R Teknik Özellikleri

  • Motor : 2.0
  • Motor Hacmi :1996 cc
  • Silindir Adedi : 4
  • Maksimum Güç : 320 HP 6500 d/d
  • Maksimum Tork : 400 Nm 2500 d/d

Honda Civic Type R Performans

  • 0-100 km/s Hızlanma : 5.8
  • Maksimum Hız : 272 km/s

Frenler

  • Ön : Hava kanallı disk
  • Arka : Hava kanallı disk

Honda Civic Type R Yakıt Tüketimi

  • Yakıt Türü : Benzin
  • Şehir İçi : 9.8lt/100 km
  • Şehir Dışı :  6.5lt/100 km
  • Karma : 7.7lt/100 km
  • Test : 9 lt/ 100 km
  • CO2 Emisyonu : 176 gr/km

Honda Civic Type R Boyutlar  

  • Uzunluk : 4557 mm
  • Genişlik : 1877 mm
  • Yükseklik : 1427 mm
  • Dingil Mesafesi : 2699 mm

Honda Civic Type R Bagaj Hacmi : 420 lt

  • Yakıt Depo Kapasitesi : 47 lt
  • Boş Ağırlık : 1451 kg
  • Lastik Boyutu : 245/30 R20

İKİNCİ EL OTOMOBİL İLANLARI

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here