“Dağ Keçisi” Renault 12 Toros

8
17137

Herkesin bir hatırası olan, bir neslin bagajında pikniğe gittiği o araba. Renault Toros dayanıklılığı ile ün kazanmıştı. Toros ismini; İhtişam,dayanıklılık ve yüksek çekiş gücünün simgesi olarak “Toros Dağları”ndan almıştır.

renault-toros

1Renault Toros Neden Bu Kadar Seviliyor ?

2000 yılının ocak ayında “En Çok Satan Yerli Otomobil” ödülünü alan Toros,döneminde Emniyet teşkilatı,askeriye ve çeşitli devlet kurumlarında resmi araç olarak yaygın şekilde kullanıldı.

Bugün,tarımla uğraşan,köyde yaşayan çoğu kimseler Toros kullanıyor.bagaj hacminin geniş olmasından dolayı esnaflarda ticari amaçla kullanabiliyor.

“Dağda taşta gezmelik araba” denilen Toros gerçekten de sert yapısı ile oldukça dayanıklı bir araba. “Her işine koşturursun” denilen Toros ” Alalım bir köşede dursun” denilen bir otomobil.

İkinci el Renault Toros ilanlarını incelemek isterseniz tıklayın. 

Reklam filmi de böyleydi :

“Dağ keçisi” denilmesinin sebebi; tarlada,bozuk yollarda,ağır yüklerde dayanıklı bir yapısı olmasından kaynaklı,her zaman her yerde kullanılabilmesindendir.

Toros hiçbir teknolojik donanımı olmayan tamamen demir ve plastikten üretilen bir araba,yani bozulma riski çok düşük 🙂 ve yedek parçası çok kolay bulunabiliyor.

Eğer kapı kolu kırılırsa “Bakkaldan 5 liraya alabilirsin” diyorlar.

2Özellikleri Neler ?

Bu arabanın sevilmesinin bir sebebi;

Hiçbir özelliğinin olmaması 🙂

3Toros’un Kullanımı nasıl?

Renault Toros, hiçbir konfor donanımına sahip değildir.Direksiyonu, vites geçişleri çok sert ve kemikli bir yapıya sahiptir.”Ben kırılmam” dercesine dayanıklı ve güçlü olduğunu hissettirir.

Bizi o eski güzel günlere götürür:

1.4 Litre atmosferik benzinli motoru,döneminde oldukça kullanışlıydı.100 km`deki yakıt sarfiyatı (90 km/s sabit hızda): 7 Litre olarak hesaplanmıştı.

Tüm camları kol ile açılan Toros zaman içerisinde hiç geliştirilmediği için, Üreticisine “neden bu kadar ilgisiz kalıyorsunuz” sorularını getirmiştir.

Yurtdışında ve bazı özel serilerinde; Klima spor koltuklar 4 cam otomatik açılması gibi özellikler olsa da Renault Toros’ 2000 yılına kadar ciddi bir gelişim göstermedi.

Sadece 4 vites olan şanzımanı, 5 ileri vites olarak farklı bir şanzımana kavuştu.

LPG ile yaygın şekilde kullanılan Renault Toros, Elbette yalıtım olarakta hiçbir özelliğe sahip değil.

1989-1994 yılı arası 1.4 motor 1994-1998 arası bin modelden 350 tanesi 1.6 olarak özel üretilmiştir.

1989 yılında üretilmeye başlanan Toros, 2000 yılında Euro emisyon normlarına uymadığı için üretimini durdurmuştur.

Türkiye’nin araba motoru arabam.com ilanlarını incelemeye bekleriz.

Tekerinize Taş Değmesin…

8 YORUMLAR

  1. Renault 12 Türkiye şartlarına uygun gelmiş geçmiş en mükemmel kemikli yapıya sahip araçtır.Uzun yol kullanımlarında bile insana haz vermektedir.Keşke üretimi devam etseydi.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here