OTOMOBİL ÜRETİMİ DÜŞÜŞE GEÇTİ, 2. EL ARABA SATIŞLARI YÜKSELDİ!

Otomotiv Sektöründe üretim bu sene de arttı ancak 2020 yılındaki üretim ile kıyaslandığında otomobil üretimi düşüşe geçti: 2021 yılı Ocak-Ekim döneminde otomotivde toplam üretim yüzde 3 artarken, otomobil üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5 oranında azaldı.

Türkiye’de, 2. El Otomotiv Sektörü canlı. Sıfır taşıt fiyatlarındaki yükselişe paralel olarak 2. el taşıt satışları arttı.

Otomobil Üretimi

Otomotiv Sanayicileri Derneği Verileri Açıkladı: 2021 yılının ilk 10 ayında toplam üretim, 1 milyon 29 bin 733 adet; otomobil üretimi ise 635bin 745 adet yapıldı. 2021 yılının Ocak- Ekim dönemizde Toplam Pazar, geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında üretim yüzde 6 arttı. Otomobil merkezli oranlara bakıldığında ise artış yüzde 2 oldu.

1Otomobil Üretimi Pazarında Ticari Taşıtlara Ayrılan Pazar Büyüyor

Otomotiv Sanayicileri Derneği’nin verilerine göre; 2021 yılı Ocak- Ekim Döneminde, ticari araç grubunda yüzde 18 seviyesinde bir artış görüldü. 2020 yılının aynı dönemine göre de ticari araç pazarı %19 oranında artış kaydetti.

2021 yılı Ocak- Ekim döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, toplam otomotiv ihracatı, adet bazında yüzde 5 oranında arttı ve otomobil ihracatı ise yüzde 5 oranında azaldı.

22021 Yılı Otomotiv İhracatı 24.3 Milyar Dolar

2021 yılı ilk 10 aylık dönemi ile 2020 yılının aynı dönemi ihracat bazında kıyaslandığında; toplam otomotiv ihracatı Dolar bazında yüzde 19, Euro bazında ise yüzde 14 arttı. Bu dönemde toplam otomotiv ihracatı 24,3 Milyar $ olurken, otomobil ihracatı yüzde 3 artarak 7,5 Milyar $ seviyesine ulaştı. Euro bazında otomobil ihracatı ise yüzde 2 azalarak 6,3 Milyar € seviyesinde gerçekleşti.

3Otomobil Üretimi Azaldı, İkinci Ele Rağbet Var!

Kurdaki artış otomotiv fiyatlarını etkiledi ve fiyatlar yükselmeye devam ediyor. Zamlanan araba fiyatları ile birlikte taşıtlar, yatırım aracı olarak görülmeye başlandı. Bu noktada, yatırım olarak görerek aylarca sıfır araç bekleyenler de var; ikinci el araç edinenlerde.

İkinci el araçlar da yüksek talep nedeniyle yüksek fiyatlara satılıyor. Bazı modellerin ikinci el fiyatları, yeni taşıtlara göre 10- 15 bin TL Daha yüksek fiyatlara sahibini bulabiliyor. Bu yılın Kasım ayının, ilk iki haftasında, ikinci el oto fiyatları yüzde 10’a yakın yükselirken, yılsonuna kadar aynı oranda yeni bir zam daha bekleniyor. 2022 Mart ayına kadar ise beklenen zam oranı yüzde 25.

İkinci El Otomobil İlanları

TRİNK SAT!

Arabam Kaç Para?

Tekerinize taş değmesin.

Otomobil Üretimi

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here