Otomobil Üretimi Düştü!

1
742
Otomobil üretimi

Otomobil Üretimi son yıllarda görülmeyen bir darbe alarak pandemi darbesi yedi. Yıl içerisinde çoğu global otomotiv üreticisi fabrikalarda kepenk kapatmış bir durumda, pandeminin geçmesini bekledi. Haziran ayı ile birlikte Dünya ile birlikte normalleşme dönemine giren otomotiv sektörü de yarı olarak üretime geçerek yılın zararlarını kapatmaya çalışsa da hedefleri tutturamadı. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre, Ocak-Ekim döneminde otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16 azalarak 1 milyon 4 bin 974 adet olarak gerçekleşti. Otomobil üretimi ise yüzde 15 azalarak 671 bin 676 adet oldu.

Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 1 milyon 33 bin 485 adete ulaştı. Bu dönemde, ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 30 azalarak 720 bin 208 adet olarak gerçekleşti. Otomobil ihracatı yüzde 29 oranında azalarak 480 bin 702 adet olurken, ticari araç ihracatı yüzde 33 azaldı. Traktör ihracatı ise 2019 yılına göre yüzde 21 azalarak 10 bin 950 adet olarak gerçekleşti. Aynı dönemde, otomotiv sektörü 20,4 milyar dolarlık ihracat yaparken, yüzde 14,8 pay ile ülkemiz ihracat sıralamasında ilk sıradaki yerini korumayı sürdürdü.

Üretim

Otomobil Üretimi Düşüşü Hakkında Önemli Açıklamalar!

Otomobil üretimi hakkında OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, “Son iki yılda yarı yarıya daralan iç pazar sebebiyle ertelenen talep, finansal koşullar nedeniyle araç alımının yatırım aracı haline dönüşmesi kaçınılmaz oldu. Uygun faiz koşulları gibi etmenler Haziran’dan itibaren iç pazarın hızlıca toparlanmasını sağladı. Temmuz, Eylül ve Ekim aylarından tarihsel olarak en yüksek iç pazar rakamlarına ulaştık. İhracat açısından bakacak olursak, pandeminin ikinci dalgasıyla birlikte en önemli pazarımız olan AB pazarlarında bayilerin kapanma oranı yüzde 35 civarında. Bu durumun, kısa vadede binek araç satışlarında bir miktar düşüşe sebep olsa da ticari araç sınıfında normalleşmenin devam etmesini sağlayacağını öngörüyoruz. Kısa vadede sanayimiz açısından olumsuz etkiler söz konusu olsa bile orta ve uzun vadede olumsuz bir etki beklemiyoruz” dedi.

2. El otomobil İlanları İçin Tıklayın!

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here