En iyi yol filmleri listemize hoş geldiniz. Yol filmleri genelde otomobil severlerin aksiyon olarak tercih ettiği ilk filmler arasında yer alır. Yol filmlerinde, bir veya daha fazla karakter bir hedefi gerçekleştirmek için büyük mesafeler kat eder. Sonrasında karakterler büyüme ve gelişmenin sonucunda birbirileri ile veya yabancı çevreler ile çatışma halinde olur. Tüm bu olaylar otomobil ve yol ikileminden uzaklaşmadan işlenir.

Yol Filmleri Hayatımıza Nasıl Girdi?

Öncelikle bir yerden başka bir yere seyahat etmek betimleyici bir unsur olduğu için temel anlatım ögelerinde biri olmuştur. Bu nedenle hayatımıza girmesi uygun görülmüştür. Bu filmlere ilk örnek Frank Capra’nın Komedisi It Happened One Night (1934) olmuştur. 1950’li yıllara geldiğimizde zamanla hayatımıza daha fazla giren yol filmlerine, demiryolu, otobüs, hava yolu, ve tabi ki karayolu gibi farklı alanlarda konu oldu.

Dünyanın dört bir yanında yaygınlaşan yol filmleri, otomobillerin Amerikalıların hayatında ve kültüründe büyük yer edinmesi ile beraber güçlü prodüksiyonlu filmler ile zirveye ulaşmıştır.

Şimdi vakit kaybetmeden yol filmi listemize göz atalım.

It Happened One Night (1934)

Listemizin ilk sırasında efsane bir film var. Film otostop macerasını ele alıyor. Ellie Andrews (Colbert) isminde genç bir kız babasının kendisini başka biriyle evlendirmek istemesi nedeniyle evden kaçar. Daha sonra otobüsle New York’a yolculuk başlar. Otobüste işi olmayan bir gazeteciyle tanışan Ellie Andrews (Colbert) kendisini eğlenceli bir sohbetin arasında bulur. Bu eğlenceli yolculuk sohbeti, otobüsün bozulması ile beraber ikilinin güzel uyumu nedeniyle otostop macerasının kapılarını açar. İşsiz gazeteci (Gable) bu durumunu olumlu bir tarafa çekmek için yani iş bulmak için yaşadıkları maceraları kaleme alır. Her şey bu ikilinin birbirine aşık olmasıyla daha farklı olmaya başlayacaktır. It Happened One Night en iyi film Oscar’ı kazandı. En İyi Yol Filmleri listemiz devam ediyor.

 Easy Rider (1969)

Sırada Amerika kültürünün bir yansıması niteliğinde çekilen bir film var. Easy Rider’ı Yönetmen Dennis Hopper çekti. 1960’lı yıllarda motosiklet kültürünü yansıtan filmde (Peter Fonda ve Dennis Hopper) isimli karakterler yer alıyor. Film tüm zamanların en bağımsız filmlerinden biri olarak kabul ediliyor. Filmde kullanılan  “Born to Be Wild” isimli şarkı da en iyi sürüş şarkıları arasında anılıyor.

Filmde uyuşturucu satışı sonrası kazandıkları parayı harcamak ve bunun yanında özgürlük arayışında olan Peter Honda ve Dennis Hopper Los Angeles’tan doğuya giden bir yolculuğa çıkmışlardır. Amerikan rüyasının bilinmezliklerine doğru yol alan bu iki hippi, dönemin en önemli konuları olan, Paranoya, bağnazlık, şiddettin hakim olduğu konformist Amerika’da 1960’lı yılların çöküş evresine de şahit oluyor.

Filmde ayrıca Amerika da bireysel özgürlüğe ve farklılıklara kısıtlama getirdiği aktarılıyor. Bu kısıtlamaya dönemin gençleri bir baş kaldırı niteliğinde kendi vizyonunu ve bakış açısını ortaya koymaya ve kabul ettirmeye çalışıyor. Genel itibariyle yol filmi olmasının yanında filmin eleştirel bir tarafı da var.

Planes, Trains & Automobiles (1987)

En İyi Yol Filmleri

Komedi tadında bir film En İyi Yol Filmleri listemize devam edelim. Neil Page (Steve Martin) şükran günü nedeniyle işten çıkmayı ve eve gitmeyi sabırsızlıkla bekleyen bir iş adamıdır. İşten çıkıp Havaalanına giderken binmek istediği taksiyi seyahat boyunca başına bela olan John Candy’e (Griffith) kaptırdı. Sonrasında havaalanı ve uçakta aynı koltukta karşılaşırlar. Uçakta problem çıkınca birlikte çeşitli seyahat araçları ile yolculuk yapmaya devam edeler. İki kişinin karakterleri birbirine zıttır. Neil Page (Steve Martin) tüm olumsuzluklara rağmen eve ulaşmak istemekte ve çok konuşmamaktadır. John Candy (Griffith) ise tam tersi çok konuşkandır. Eğlenceli bir film olan Planes, Trains & Automobiles  Senarist-yönetmen John Hughes tarafından çekildi ve o zamandan bu zamana bir tatil klasiği oldu ve diğer filmlere öncülük etti. En iyi yol filmleri arasında en komik film olduğunu söyleyebiliriz.

Thelma & Louise (1991)

En İyi Yol Filmleri

Susan Sarandon ve Geena Davis isminde iki kadın hafta sonu kaçamağı yaşamak için aynı otomobil ile yola çıkarlar. Thelma kendisine tecavüz eden bir adamı öldürür ve ikisi de ordan kaçarak uzaklaşır. Peşlerine polis ve dedektif takılan bu iki kadın yolda geçmişte tanıdıkları iki erkeğe rastlar. Bu erkeklerin kendilerine eşlik etmesi ile maceranın ortasına düşerler. En İyi Yol Filmleri listemizde yer verdiğimiz film Feminist intikam fantezisi olarak adlandırılıyor. Film Kalitesi ile en iyi senaryo Oscar ödülünü kazandı.

Mad Max: Fury Road (2015)

En İyi Yol Filmleri

Üçüncü filmden 30 yıl sonra 2015 yılında ekranlara dönen Mad Max, serinin 4. Filmi ile muazzam görsel prodüksiyonuyla seyircileri içine çekmeyi başaran bir filmdir. Max Rockatansky karakterini Tom Hardy canlandırıyor. Tom Hardy Filmde diktatör bir gücün kendilerini köleleştirdiği için isyan eden kadınlara eşlik ediyor. Film 6 Oscar kazandı.

Duel (1971)

En İyi Yol Filmleri

Sırada psikolojik olarak kafayı yiyeceğiniz bir film var. Yolda giderken sırf başka bir arabayı solladınız diye kafayı size takan bir adam düşünün. İşte bu filmde kafayı kendisini sollayan otomobile takan ürkütücü bir kamyon var. Dennis Weaver isimli bir adam California da önemli bir toplantıya yetişmek için evden çıkar. Daha sonra yolda belası olan bu kamyon ile çekişmeli bir yarışın içine girer. Gerilim dolu filmde çok kısıtlı bir bütçe ayrılsa da size hissettirdiklerini görünce inanamayacaksınız. Duel en iyi yol filmlerinin yanında psikolojik ve gerilim filmlerinin de listesine girecek bir film

En İyi Yol Filmleri listemizi tamamladık. Umarız keyifli zamanlar geçirirsiniz. İyi izlemeler diliyoruz.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here