Şık Koreli

Yeni Hyundai Elantra ‘yı kullanırken hem geçmişe hem de geleceğe gittiğimi söyleyebilirim. Tasarımı oldukça modern ve şık, bu işin gelecek kısmı. Atmosferik motoru ise geçmişe ait. Aslında itiraf ediyorum bu tip motorları özlemişim. Yüksek devirleri ve kendilerine özgü sesleri beni fazlaca cezbediyor.

Elantra

Neyse motor kısmına daha sonra geleceğiz şimdilik otomobilin diğer detaylarına bakalım.  Genellikle Uzakdoğulu otomobillerin tasarımını sevmem. Bunun da nedeni abartılı çizgilere sahip olmalarıdır. Bir otomobilin üstünde gereğinden fazla girinti-çıkıntı olması beni rahatsız ediyor.

Elantra

Hyundai’nin son dönemde bu alışkanlıktan vazgeçtiğini görebiliyoruz. Daha Avrupai zevklere uygun tasarımlara imza atıyor. Sadece tasarım değil, sürüş özelliklerinde de fazlaca Avrupalı olmaya başladı. Belki de bu nedenle Japon otomobilleri Avrupa’da pazar kaybederken, Hyundai ilerlemesini sürdürüyor.

Elantra

Kısaca, Elanra’nın tasarımı da bu zevke uygun. Özellikle önden bakıldığında sportif bir şıklığı var ama genel silüeti, sedan bir otomobile yakışır ağırbaşlılıkta.

Kabine geçtiğinizde de benzer anlayış devam ediyor. Sanki bir Alman otomobiliymiş gibi sade bir kokpiti var. Tasarım oyunlarına gidilmemiş. Her detay elinizin altında ve yeterince kaliteli görünüyor. İşçilikte de bir sıkıntıya rastlamadım.

Yeni Elantra ‘da 1.6 Atmosferik Motor Yeterli Ama Torku Az

Elantra ‘da iç mekân yeterince geniş ve ferah. Sürüşün de oldukça konforlu olduğu söylenebilir. Süspansiyon sisteminin darbe emişi başarılı. Kısaca günlük kullanımda mutlu olmayacağınız hiçbir detay yok. Donanımın da tatmin edici olması hem güvenlikte hem de konforda önemli bir eksiğiniz olmadığı anlamına geliyor.

Hyundai Elentra

Uzakdoğu teknolojiyle birlikte anılır ama garip bir şekilde ekran kaliteleri rakiplerinden daha düşük oluyor. Elantra’nın multimedya ekranı da kullanışlı olmasına rağmen hem görsel açıdan hem de tepkisellik açısından biraz geride.  Zaten artık 7.0 inç ekranlar bile gözümüze küçük görünmeye başladı. Neyse ki, Apple Car Play uyumunun olması artı bir puan.

Hyundai Elentra

Bagaj hacmine bakıldığında 458 litrelik bir alan görüyoruz. Ifak demek haksızlık olur ama bu sınıfta 500 liteyi geçen birçok otomobil var. Arka koltuklardaki diz ve baş mesafesi ise başarılı.

Hyundai Elentra

Dizel?

Dünya dizelden vazgeçiyor ama ülkemizde hâlâ çok tutuluyor. Bu nedenle Elantra’nın sadece 1.6 lt benzinli motorla satılması bir eksiklik olarak kabul edilebilir. Otomobil ağırlıkları 1300 kg’yi çoktan geçtiği için artık tork büyük önem taşıyor. Atmosferik motorların artık tutulmamasının en büyük nedeni bu. Hem tork anlamında zayıflar hem de mevcut torklarını çok üst devirlerde üretiyorlar.

Elantra örneğinde de durum değişmiyor. 155 Nm’lik düşük tork 4850 d/d’de elde ediliyor. Yine de performans değerlerine baktığımızda yeterli veriler görüyoruz. 195 km/s maksimum hız ve 11.6 saniyelik 0-100 km/s hızlanma kullanıcıyı tatmin ediyor. Özellikle şehir içinde bir performans sıkıntısı çekmiyorsunuz.

Altı ileri otomatik şanzıman görevini başarıyla yerine getiriyor. Geçişleri pürüzsüz ve net. Tabii turbo motor ve çift kavramalı otomatik şanzıman tutkunları için yeterince seri olmayabilir ama bu otomobilin hedef kitlesinin performans aradığını düşünmek saçma olur.

Elantra

Asıl merak edilen ise doğal olarak yakıt tüketimi. Alt devirlerde yeterli çekiş gücü olmadığı için gaza daha fazla basmanız gerekiyor. Bu nedenle ben de tüketimi merak ediyordum. Otomobili ilk aldığımda sıkışık trafikte 11.0 lt/100 km gibi değerler görüp moralim bozuldu ama Elantra’yı teslim ederken ortalama tüketimim 7.0 lt/100 km’ydi. Zaten fabrika verisi de 6.8 lt/100 km olarak açıklanıyor. Bu anlamda çok savurgan bir otomobil olduğunu söylemek güç. Dikkatli kullandığınızda sizi üzmüyor. Sonuç olarak Elantra konforlu bir şehir içi otomobili ve üretim amacını başarıyla yerine getiriyor.

İKİNCİ EL OTOMOBİL İLANLARI

Teknik Özellikler

  • Fiyat 183.160 TL
  • Motor 1591 cc, 4 silindirli, DOHC, 16V
  • Güç 127 HP 6300 d/d
  • Tork 155 Nm 4850 d/d
  • 0-100 km/s 11.6 sn
  • Maksimum hız 195 km/s
  • Şanzıman 6 ileri otomatik
  • Yakıt tüketimi 6.8 lt/100 km
  • Bagaj hacmi 458 lt
  • Ağırlık 1325 kg

3 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here