2018 Volvo XC40 2.0D Detaylı İnceleme

0
21451
volvo xc40 2018 modeli

Murat Tosun, Volvo XC40 Test Sürüşüyle aracın özelliklerini inceledi. 2018 model Volvo XC40 Test Sürüşü için yazının devamını okuyun…

Volvo XC40 2018 modeli ne kadar yakıyorXC40’ın motoru nasıl, yeni XC40 tasarım özellikleri ve sıfır XC40 fiyatı ve daha fazlası…

Liderlik için tek eksiği ergonomi!

Volvo’nun en küçük arazi aracı XC40 ülkemizde de satışa sunuldu. Aracın dikkat çeken tasarımı rakipleri karşısında elini güçlendirse de XC40’ın fiyatı albenisini azaltıyor.

Volvo XC40 2018 Modeli Tasarım Özellikleri

Volvo’nun en güçlü olduğu konuların başında tasarım geliyor. Aracın sert hatlardan oluşan çizgileri onun ilk anda fark edilmesini sağlıyor. Önde ve arkada markanı diğer arazi araçlarından izler görülmesi de model için önemli bir avantaj.

Volvo XC40 öndeki küt burun tasarımıyla ağabeyi S90’a benziyor. Ayrıca modelin büyük ızgarası da markanın diğer modelleriyle ortak. Aracın ön kısmında bu kadar iddialı bir tasarım olmasına karşılık profil görünümü biraz daha düz hatlardan oluşuyor. Aracın arkası ise en iddialı olduğu alan. Burada da XC90 ve XC60 modellerinde olduğu gibi yukarda konumlandırılan stoplara yer verilmiş. Ayrıca önden arkaya uzanan siyah plastik kaplama da arazi kimliğine vurgu yapmış.

Yeni XC40’ın genel tasarımında iki farklı kimlik tek bir potada eritilmiş gibi duruyor. Aracın ön kısmı şık hatlardan oluşurken arkasında dikkat çekme üzerinde yoğunlaşılmış. Ortaya çıkan sonuç oldukça etkili.

XC40 İç Mekan Özellikleri

Volvo XC40 iç mekan konusunda hem çok şanslı hem de şanssız bir model. Aracın iç mekandaki malzeme ve işçilik kalitesi oldukça yüksek. Buna karşılık koyu renklerin hakimiyetindeki iç  mekan ne yazık ki herkese hitap etmiyor. Ergonomi sorunları olmayan yaşam alanının genişliği de sınıf ortalamalarını yakalıyor.

Aracın 2702 mm’lik dingil mesafesi kısa tampon-tekerlek mesafesiyle birleşince yaşam alanı beklentileri karşılar hale gelmiş. Ancak arka camların küçük yapısı nedeniyle ferahlık hissi bu alanda daha da azalıyor. XC40’ın arkasındaki 460 litrelik bagaj kapasitesi ise geniş.

Sürücünün eline oturan direksiyon simidi ve ergonomisi yüksek orta konsoluyla dikkat çeken XC40’ın yaşam alanı kendinden çok daha pahalı büyük ağabeyleri ile ortak çizgilere sahip ve bu da ona prestij sağlamış.

Yeni XC40’ın Motoru

Ülkemizde 1.5 litre benzinli ve 2.0 litre dizel motorlarla alınabilen XC40’ın dizel motorunu kullanma fırsatı bulduk. Oldukça etkileyici bir güç üreten motor sahip olduğu 190 HP ve 400 Nm torku alt devirlerden itibaren kullanıcısına sunuyor. Ayrıca aracın motorla uyumu yüksek, 8 ileri oranlı otomatik şanzımanı ve dört tekerlekten çekiş sistemi var. Tüm bu kombinasyon sayesinde ilk hareket anından itibaren kullanıcıya kesintisiz güç sunuluyor ve aracın nefesi yüksek hızlarda bile kesilmiyor. Bu motorun bir de aynı bloktan 150 HP güç üreten versiyonu var ancak satışlarda talebin 190 HP’lik versiyondan yana olacağı düşünülüyor.

Alt devirlerde biraz gürültülü ve sarsıntılı çalışan motor ısınmaya başlayınca bu olumsuzluğundan kurtuluyor. Farklı Volvo modellerinde de kullanılmasıyla kendisini kanıtlamış olan motor dışında tüketicilere bir de 1.5 litrelik benzinli motor alternatifi sunuluyor. Bu motor ise 156 HP güç üretiyor ve sadece 6 ileri manuel vitesle alınabiliyor. Tüketicilere son olarak 2.0 litrelik 190 HP güç üreten turbo benzinli motor seçeneği de sunuluyor ancak bu motorun yüksek vergi diliminde girmesi ve yakıt tüketimi nedeniyle daha az tercih edilmesi bekleniyor.

XC40 Güvenlik Özellikleri

Güvenlik denilince akla ilk gelen markalardan olan Volvo’nun XC40 modeli henüz Euro NCAP çarpışma testine alınmamış. Ancak kısa süre içinde bu testin yapılması bekleniyor.

Aracın uzun standart donanımında aktif ve pasif pek çok güvenlik elemanı mevcut. Ayrıca opsiyonel donanımlarla güvenlik elemanlarının sayısı da önemli ölüde artırılabiliyor.

XC40 Konfor ve Yol Tutuş Konusunda Nasıl?

Volvo XC40 kompakt yapısıyla şehir içinde oldukça atak bir otomobil. Aracın direksiyon sistemi kullanıcısını yormuyor ve dar alanlarda manevra yapmasını kolaylaştırıyor. Bazı görüş açıları sıkıntılı olsa da bu gibi durumlarda da park sensörleri işini fazlasıyla yaptığı için olumsuz bir durumla karşılaşmıyorsunuz.

İlk hareket anından itibaren oldukça etkili hızlanma değerleri sunan XC40, aynı zamanda güvenle durmasını da başarıyor. Kolay dozlanan ve aracı çok çabuk durdurabilen fren sistemi ile birlikte virajlarda yana yatmayan karoser sürücüye büyük güven veriyor.

İç mekanda yol ve rüzgar sesinin minimumda duyulduğu araçta sunulan jantlara bağlı olarak konfor da değişiyor. Bu araçta farklı alternatifler olsa da güzel görünen 21 inçlik jantlar konforu olumsuz etkiliyor. Daha küçük ölçüleri tercih etmekte fayda var.

Murat Tosun’un XC40 Yorumları

Volvo XC40 marka için çok önemli bir model haline geldi. Aracın uzun süredir merakla bekleniyor olması kısa sürede popüler olmasını sağladı. Buna karşılık yüksek satış fiyatı meraklılarının ilgisinin azalmasına neden olacaktır. Çünkü bu fiyata premium sınıfta kendini kanıtlamış pek çok model bulmak mümkün.

Volvo XC40’ın Teknik Özellikleri

  • Motor: 2.0
  • Motor Hacmi:1969 cc
  • Silindir Adedi: 4
  • Maksimum Güç: 190 HP 4000 d/d
  • Maksimum Tork: 400 Nm 1750 d/d

Performans Verileri

  • 0-100 km/s Hızlanma: 7.9 sn
  • Maksimum Hız: 210 km/s

Frenler

  • Ön: Hava kanallı disk
  • Arka: Disk

Volvo XC40 Yakıt Tüketimi

  • Yakıt Türü: Dizel
  • Şehir İçi: 8.3 lt/100 km
  • Şehir Dışı: 5.5 lt/100 km
  • Karma: 7.1 lt/100 km
  • Test: 6.5 lt/ 100 km
  • CO2 Emisyonu: 133 gr/km

Volvo XC40 Boyutlar

  • Uzunluk: 4425 mm
  • Genişlik: 1863 mm
  • Yükseklik: 1652 mm
  • Dingil Mesafesi: 2702 mm
  • Bagaj Hacmi: 460 lt
  • Yakıt Depo Kapasitesi: 54 lt
  • Boş Ağırlık: 1684 kg
  • Lastik Boyutu: 245/45 R20

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here